Kuva: Shutterstock

Maailman onnellisin kansa stressaa aiempaa vähemmän - kaksi asiaa kuitenkin huolettaa

17.06.2024 09:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Luottamus yhteiskuntaan on kasvanut ja samaan aikaan stressitasot ovat vähentyneet alkuvuoteen verrattuna.

Valtioneuvoston tekemän Kansalaispulssi-kyselyn mukaan suomalaisten mieliala ja luottamus yhteiskuntaan ovat nousseet kesää kohti. Positiivista on myös se, että koettu stressi on laskenut alkuvuodesta.

- Kevään kyselyissä kansalaisten tunnelmat ovat yleisesti olleet melko huolestuneita, mutta kesäkuun tuloksissa on selvää positiivista virettä. Tulevat kyselyt näyttävät, onko kyse yksittäisestä hypähdyksestä vai pysyvämmästä trendistä, sanoo valtioneuvoston kanslian johtava asiantuntija Juho Jyrkiäinen.

Kyselyn mukaan jopa 72 prosenttia vastaajista kokee itsensä iloiseksi ja hyväntuuliseksi. Kansalaisten mielialat ovat olleet viimeksi yhtä korkealla tasolla kesällä 2022. 

Toimien riittävyys hyvinvoinnin ja talouden eteen huolestuttaa

Vaikka moni asia onkin hyvin, ja suomalaiset tuntuvat olevan luottavaisia tulevaisuuden suhteen, myös huolenaiheita nousi esiin.

Suomalaiset olivat erityisesti huolissaan ihmisten hyvinvoinnin ja taloudellisen hyvinvoinnin hyväksi tehtyjen toimien riittävyydestä. Vastaajista jopa puolet pitää nykyisiä toimia riittämättöminä. Luonnon hyvinvoinnin eteen tehtyjä toimia riittävinä piti 43 prosenttia vastaajista.

Euroopan unionin, valtion ja suurten yritysten rooli nähdään merkittävänä tekijänä ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnassa Suomessa, kun samaan aikaan yksittäisten ihmisten rooli nähtiin vähäisempänä. 

Edellisiin mittauksiin verrattuna kansalaisten luottamus yhteiskunnan instituutioihin on vahvistunut. Kevään notkahduksen jälkeen luottamus hallitukseen ja poliittisiin puolueisiin on palannut lähes alkuvuoden tasolle. 

Valtioneuvoston Kansalaispulssi-kyselyn avulla selvitetään kanslaisten mielipiteitä ajankohtaisista aiheista, viranomaisista sekä vastaajien omista tulevaisuuden odotuksista ja mielialasta. Kesäkuun kyselyyn on kerätty aineistoa 15-74-vuotiaiden mannersuomalaisten keskuudesta verkkokyselynä.

Lue myös: Runsaasti kasviksia syövät tyytyväisempiä seksielämäänsä, tutkimus paljastaa

Lue myös: Suomen paras hampurilaisravintola on valittu - katso top 10 -lista

Lähde: Valtioneuvosto

Kilpailut

Uusimmat