IS: Suomalaisten älykkyys on laskussa – syynä älylaitteet?

10.02.2015 08:45 - Eeva Rajala

Asiantuntijan mukaan ihminen pääsee nykyään melko helpolla, eikä uusien taitojen oppimista vaadita hengissä selviytymiseen, kertoo Ilta-Sanomat.

Huolestuttavien tutkimustulosten mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä on laskenut vuodesta 1997 lähtien. Oulun yliopistossa vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin suomalaisten varusmiesten armeijan älykkyystesteissä saamia tuloksia vuosina 1997 - 2009. Vuoteen 1997 suomalaisten älykkyys nousi tasaisesti, mutta sen jälkeen se on laskenut.

Vanhoista tutkimustuloksista keskusteltiin Ylen Aamu tv:ssä eilen.
Älykkyyden tasainen kohoaminen liittyy Flynnin ilmiöön, jonka myötä älykkyysosamäärä kohoaa esimerkiksi ravitsemuksen, terveydenhuollon ja koulutustason parantuessa. Nyt, kun älykkyys on alkanut laskea, syitä etsitään muun muassa siitä, että nyt ollaan monessa asiassa sellaisella tasolla, josta on vaikea päästä enää ylöspäin.

Psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen mukaan luontevin selitys voisi olla se, ettei hengissä selviämiseen ei välttämättä vaadita uusien taitojen oppimista. Älylaitteiden vaikutuskin voi näkyä.

- Tämä tuntuisi aika loogiselta. Mehän pääsemme jo vähän liian helpollakin...Sitten voi aina spekuloida, että mikä merkitys on kaiken maailman laitteilla ja muilla, Ojanen kertoo Ilta-Sanomien printtiversiossa.

Ojanen kommentoi, että erilaisten laitteiden käyttö vaatii tietenkin omia taitojaan. Mutta kun älykkyydellä yleensä tarkoitetaan enemmän päättelykykyä kuin mitään muuta, niin eivät laitteet Ojasen mukaan sen tyyppisissä jutuissa auta.

Suomalaisten laskeneesta älykkyysosamäärästä ei kuitenkin kannata olla liian huolissaan, sillä viime vuonna julkistettujen tutkimustulosten mukaan suomalaisten älykkyysosamäärä on korkein Euroopassa.

Lähde: Ilta-Sanomat

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat