Ilmastonmuutos sai kasvot: Nälkiintyneen jääkarhun kuva leviää Facebookissa

08.09.2015 14:15 - Reetta Haverinen

Ilmastonmuutoksen seuraukset eivät ole mukavia – eivät varsinkaan pohjoisen pallonpuoliskon asukeille.

Valokuvaaja Kerstin Langenbergerin tuore otos Huippuvuorilta hätkähdyttää. Nälkiintynyt, luurankomaisen laiha jääkarhu, joka tallustaa pitkin pientä jäälauttaa alleviivaa, mitä kaikkea ilmastonmuutos käytännössä tarkoittaa: arktiset jääalueet sulavat, eläimet näkevät nälkää ja joutuvat sopeutumaan uusiin, niille luonnottomiin elinoloihin.

Puhutteleva Facebook-päivitys

Facebook-sivullaan jakamassa kuvassaan Langenberger kertoo, kuinka monet ihmiset ovat tottuneet näkemään kuvia pulskista ja pörröisistä, puhtaan valkoisista jääkarhuista, jotka tallustelevat valkoisen lumen peittämässä talven ihmemaassa. Ihmiset eivät kuitenkaan käsitä, että ilmastonmuutoksen seurauksena asiat eivät näinä päivinä aivan näin hyvin ole.

Pitkässä Facebook-päivityksessään Langenberger toteaa, kuinka hän on nähnyt matkoillaan pulskia valkoturkkisia karhuja, mutta myös surullisia, langan laihoja eläinraukkoja, jotka etsivät maalta epätoivoisesti ruokaa.

Yleensä nälkiintyneet jääkarhuyksilöt ovat nimenomaan naaraita - uroskarhut pärjäävät sen sijaan paremmin. Kuitenkin naaraiden heikko ravitsemus vaikuttaa eittämättä niiden poikasten vointiin. Pahimmassa tapauksessa pienokaiset kuolevat nälkään, koska emot eivät löydä jälkeläisilleen ravintoa.

Ilmastonmuutoksen karut seuraukset

Totuutta ei kannata kaunistella: ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lämpötilat nousevat ja jäät sulavat arktisilla alueilla. Jääkarhut eivät voi tämän vuoksi metsästää hylkeitä jäälautoilla niin kuin niille tapana on. Karhujen täytyy siirtyä vaihtoehtoisiin ravintolähteisiin, joita ne joutuvat metsästämään maan kamaralla.

Biologisti Ian Stirlingin mukaan nämä saaliseläimet eivät kuitenkaan tarjoa tarpeeksi ravintoa suurille jääkarhuille - varsinkin kun pian entistä useamman valkoturkin täytyy siirtyä saalistamaan maankamaralle.

Uhkaako sukupuutto?

Maailmassa on vielä tällä hetkellä yli 20 000 jääkarhua, mutta kuinka asian laita on kymmenien vuosien päästä, jos ilmasto jatkaa lämpenemistään? Langenberger kertoo, että joidenkin tutkijoiden mukaan jääkarhupopulaatiot jaksavat nykyisinkin hyvin eikä pelkoa sukupuuttoon kuolemisesta ole. Langenberger uskaltaa kuitenkin itse epäillä asiaa - ovatko asiat pohjoisessa oikeasti niin hyvin kuin jotkut asiantuntijat väittävät?

Oli miten oli - tämä kuva kertoo, että Langenberger voi olla oikeassa: syytä huoleen on.


Lue myös: Kauhuraportti ilmastonmuutoksesta vuoti julkisuuteen: Väkivalta ja ruuan hinta räjähtävät käsiin

Kilpailut

Uusimmat