Kuva: Fotolia

Miesten aivot vanhenevat naisten aivoja nopeammin

26.11.2015 12:30 - Eeva Rajala

Tutkijat toivovat, että tutkimustulokset auttavat tulevaisuudessa muun muassa Parkinsonin taudin tai ADHD:n hoidossa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan miesten aivojen harmaa aine vähenee nopeammalla vauhdilla kuin naisilla, kun ihminen vanhenee. Miehet menettävät harmaata ainetta naisia nopeammin erityisesti niiltä aivojen alueilta, jotka kontrolloivat liikkumista.

Unkarilaisen Szigetin yliopiston tutkijat skannasivat 53 miehen ja 40 naisen aivorakenteet. Koehenkilöiden keski-ikä oli 32 vuotta, nuorin oli 21-vuotias ja vanhin 58-vuotias. Aivorakenteista tutkittiin erityisesti aivokuorenalaista aluetta. Liikkumista säätelevien alueiden lisäksi tutkittiin alueita, jotka käsittelevät tunteita.

Kun miehet vanhenivat, näillä alueilla heikentymistä havaittiin enemmän kuin naisilla. Samanlaisia tuloksia saatiin, kun tutkittiin talamusta, joka toimii niin sanottuna väliasemana informaatiolle.

Aiempien tutkimusten mukaan miehillä on kaksi kertaa suurempi todennäköisyys sairastua Parkinsonin tautiin kuin naisilla. Syitä tälle ei kuitenkaan eritelty. Unkarilaistutkijat pitävät uusia löydöksiä merkittävinä, ja tutkimustulokset voivatkin tulevaisuudessa auttaa esimerkiksi Parkinsonin taudin ja ADHD:n hoidossa.


Lue myös: Älykkyystesti, jonka vain 2 prosenttia ihmisistä pystyy ratkaisemaan - onnistuuko sinulta?

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat