Kuva: Fotolia

Illuusiot, jotka vaikuttavat juomiseemme - 6 vinkkiä vähentää alkoholin kulutusta

05.01.2016 16:15 - Emma Ylistalo

Lasin muodolla ja baarin melutasolla on vaikutusta siihen, kuinka paljon juomme. Tiedostamalla kuusi asiaa, voimme vähentää juomamme alkoholin määrää.

Vaikka et viettäisikään tipatonta tammikuuta, kannattaa silti miettiä edes vähemtämistä. Lue alta kuusi tapaa, jotka auttavat vähentämään juomista melkein huomaamattasi.

1. Juo suorareunaisesta lasista

Lasisi muoto vaikuttaa paljon alitajuisesti siihen, kuinka paljon tai vähän juot. Muutama vuosi sitten tehdy tutkimuksen mukaan levenevä oluttuoppi voi saada sinut juomaan nopeammin. Toisen tutkimuksen mukaan ihmiset joivat jopa 60 prosenttia hitaammin, kun heidän lasissaan oli suorat reunat. Tämä johtuu siitä, että ihmiset näkevät suorat linjat pidempinä, joten suorareunaisesta lasista juodessa siinä ajattelee olevan enemmän juotavaa.

2. Laita lasi pöydälle kaataessasi siihen juomaa

Useat tutkimukset todistavat, että annamme itsellemme isomman annoksen viiniä, kun pidämme lasia kädessämme. Ihmiset, jotka täyttivät lasin pitäen sitä kädessään, kaatoivat lasiin yli 12 prosenttia enemmän juotavaa. Kun lasi on pöydällä, sinun on helpompi katsoa sitä sivusta ja huomata, kuinka paljon lasiin tulee juotavaa.

3. Juo "tummia" juomia

Yksi optinen illuusio, jota voimme käyttää juodaksemme vähemmän, on juoda tummia vaaleiden sijaan. Kun juoma on vaaleaa niin kuin lasikin, on vaikeampi nähdä kuinka paljon lasiin kaataa. Ihmiset kaatavat 10 prosenttia vähemmän juomaa lasiin, kun juoma on värillistä, kuten esimerkiksi punaviini.

4. Älä pidä juomia esillä

Jos sinulla on enemmän juomaa kotona, pidä oluttölkit ennemmin piilossa kuin esimerkiksi jääkapissa, jossa näet sen päivittäin. Tämä luo niukkuuden illuusion, joka auttaa sinua käyttämään juomiasi säästeliäämmin. Kannattaa esimerkiksi sixpackin sijasta pitää jääkaapissa ainoastaan kahta olutta ja loppuja lämpimässä toisessa kaapissa.

5. Käy hiljaisissa baareissa

Tutkimuksen mukaan naiset juovat enemmän baareissa, joissa musiikki soi lujalla. Sillä ei ole väliä onko musiikki nopea- vai hidastempoista. Kovaa soivalla musiikilla on naisiin ilmapiiriä parantava vaikutus, mikä saa heidät juomaan huomaamattaan enemmän ja näin he saattavat olla myös enemmän humalassa kuin tajuavat.

6. Käytä kertakäyttömukeja lasisten sijasta

Muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan sillä, paljonko lasi painaa on vaikutusta siihen, miten miellämme juoman laadun. Mitä painavampi viinilasi on, sitä parempilaatuiseksi miellämme viinin. Aivot yhdistävät painon arvoon, joten uskomme, että viini maistuu paremmalta kun se juodaan painavammasta lasista. Vastakohta tapahtuu kun juot kevyestä muovikupista. Näin et siis välttämättä koe viinin maistuvan niin hyvältä ja juot sitä vähemmän.


Lue myös: Vietätkö tipattoman tammikuun? Lue, miksi kannattaisi

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat