Kuva: Fotolia

Simpansseilla on oma uskonto? Tutkija huomasi yllättävän "rituaalin"

05.03.2016 13:15 - Senni Loikala

Tutkija Laura Kehoe pitää mahdollisena, että myös simpansseilla saattaisi olla yliluonnollisia uskomuksia.

Simpanssit muistuttavat ihmistä monin tavoin, mutta nyt vihjeet samankaltaisuudesta ollaan viety seuraavalle asteelle. Netissä leviävä video kädellisten erikoisesta toiminnasta on synnyttänyt keskustelun siitä, että simpansseillakin saattaisi olla niin sanottu ”uskonto”.

Saksalaisessa Humboldtin yliopistossa opiskeleva tutkija Laura Kehoe tallensi simpanssien erikoista käytöstä Guinean tasavallassa, Länsi-Afrikassa. Nainen yllättyi, kun simpanssit kiinnostuivat eräästä puusta ilman mitään järkevää syytä.

Osa simpansseista kantoi puun luokse kiviä ja alkoi tehdä niistä kasoja niitä puun juurelle. Jotkut eläimistä heitti kiviä puuta kohti.

Kehoe uskoo, että simpanssit olisivat saattaneet tehdä puuhun eräänlaista pyhättöä ja kyseessä olisi ollut ”uskonnollinen” rituaali. Toinen selitys erikoiselle käytökselle olisi, että simpanssit olisivat yrittäneet viestittää äänillä jotakin kauempana oleville lajitovereilleen. Sekään ei selitä, miksi kivistä tehtiin muodostelmia puun juurelle.

Alla videomateriaalia simpanssien erikoisesta käyttäytymisestä. Uskotko sinä, että simpanssit voisivat uskoa yliluonnolliseen?

Lähde: Daily Mail

Lue myös: Lähempänä ihmistä kuin uskommekaan: Simpanssit kehittivät oman muoti-ilmiön

Kilpailut

Uusimmat