Kuva: Fotolia

Optinen illuusio leviää netissä - lapset hoksaavat jujun, aikuiset eivät

31.03.2016 10:45 - Rea Tallgren

Kokeile, ymmärrätkö sinä, mistä illuusiossa on kyse.

Netissä leviää kuva optisesta illuusiosta, jonka Mirror kertoo olevan yksi klassisimmista illuusioista kautta aikain. Illuusion on luonut kuuluisa, edesmennyt psykologi Hermann Ebbinghaus. Saksalainen psykologi havaitsi hämmästyksekseen, että kyseinen, kokoon keskittyvä illuusio onnistuu huijaamaan aikuisia, mutta ei lapsia. 

Illuusiosta on eri variaatioita. Siinä esitetään kuitenkin aina vierekkäin kaksi samankokoista palloa, mutta niiden ympärillä olevat taustat ja kuviot eroavat toisistaan, yleensä kooltaan. Aikuisten mielestä ne kaksi palloa, joiden kokoa pitää pohtia, ovat erikokoiset, lapset sen sijaan ymmärtävät, että ne ovat samankokoiset. 

Mistä johtuu?

Asiaa tutkittiin 4-10-vuotiaiden lasten vastauksien perusteella. Tutkijoiden mukaan lapsilla ei ole vielä kykyä ymmärtää kontekstia niin, että he kiinnittäisivät huomiota tarkkailun alla olevan pallon ympärillä oleviin kuvioihin. Näinpä he eivät hämäänny niistä, vaan keskittyvät tyystin huomaamaan, että kaksi tarkkailtavaa palloa ovat identtiset.

Aikuisille tämä on vaikeaa, sillä kiinnitämme liikaa huomiota palloa ympäröiviin kuvioihin ja niiden kokoon ja alamme kyseenalaistaa näkemäämme. 

Katso esimerkkikuva illuusiosta alta.

Lue myös: Optinen illuusio leviää: Suurin sekaannus tapahtuu, kun luulet harhojen loppuneen

Lähde: Mirror

Kilpailut

Uusimmat