Kuva: Fotolia

Kohota perheen tiimihenkeä - psykologin 5 täsmävinkkiä

04.08.2016 23:15 - Emmi Moilanen

Lasten kasvatuksessa tiimihengen ylläpitäminen on tärkeää, ja perheen yhteistä aikaa tulisikin vaalia myös silloin, kun lapset alkavat itsenäistyä.

Mind Body Green -sivusto listasi psykologi Richard Renden vinkit siitä, mitä vanhempien on hyvä ottaa huomioon halutessaan lujittaa perheen sisäistä tiimihenkeä.

1. Älä nalkuta kotitöistä

Tekemättömistä kotitöistä negatiiviseen sävyyn huomauttamisen sijaan Rende kehottaa suosimaan kannustavaa asennetta. Hän huomauttaa myös, että vanhempien tulisi myös omalla toiminnallaan antaa lapselle hyvää esimerkkiä taloustöiden hoitamisessa.

2. Käytä enemmän sanaa ”me”

Rende suosittelee enemmän me-muodon käyttämistä lapsille puhuttaessa. Lapsen korvaan voi kuulostaa mukavammalta se, että “meidän tulisi siivota keittiö ennen elokuvan katsomista", kuin "sinun tulee siivota ennen kuin voimme siirtyä elokuvan pariin".

3. Anna lapsille tehtäviä, joista he selviytyvät

Tehtävien ei Renden mukaan tulisi myöskään olla sellaisia, joista vain itse haluat päästä eroon. Lapset saavat positiivisia kokemuksia suorittaessaan onnistuneesti ikätasolleen sopivia, arkisia kodin askareita.

4. Älä kadota tiimihenkeä

Lasten kasvaessa yhä isommiksi, he alkavat tehdä asioita enemmän omillaan. Älä kuitenkaan anna perheen yhteisen ajan hiipua taka-alalle, vaan panosta yhteiseen aikaan lasten ollessa myös teini-ikäisiä.

5. Muista kehua

Kun lapset ovat olleet hyväkäytöksisiä ja hoitaneet heille annetut askareet kunnialla loppuun saakka, älä jätä hyvin tehtyä työtä huomiotta. Muista, että aikuisen sanoma kehu voi olla lapselle suurin kiitos suoritetusta työstä. Tutkimukset ovatkin osoittaneet, että kehuminen on loistava tapa kehittää itsetuntoa sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta.

Lähde: MindBodyGreen

Lue myös: 5 tapaa, joilla aikuiset lapset loukkaavat vanhempiaan sitä ymmärtämättä

Kilpailut

Uusimmat