Kuva: Fotolia

Haaveiletko yrityksen perustamisesta? - suomalaisasiantuntijan vinkeillä onnistut

03.10.2016 17:00 - Katja Nygård

Kannattaako palkata kirjanpitäjä? Millainen on hyvä liikeidea? Yritystä suunnittelevan mielessä pyörii monia kysymyksiä. Ennen kuin pistät pystyyn oman firman, lue yritysasiantuntija Marketta Korhosen vinkit.

Pyydä apua

Yrityksen perustaminen ei ole niin monimutkaista, kuin moni kuvittelee.

Yllättävän harva kuitenkaan tietää, että tarvittaessa yrityksen perustamiseen on saatavilla ilmaista neuvontapalvelua. Sitä tarjoavat muun muassa ympäri Suomea toimivat uusyrityskeskukset.

Yritysneuvonnasta saa tarvittaessa apua myös liikeideansa kirkastamiseen. Ota siis jo alkuvaiheessa härkää kiinni sarvista ja tartu puhelimeen.

Kartoita vahvuudet

Hyvä liikeidea perustuu yleensä tavalla tai toisella henkilön omaan osaamiseen. Sen ei siis tarvitse olla mitään kovin eksoottista. Riittää, että mielessäsi on sellainen tuote tai palvelu, jonka avulla voisit saada aikaan kannattavaa liiketoimintaa.

Todennäköisesti oma yritys sijoittuisi toimialalle, jossa on jo vastaavanlaisia yrityksiä. Etukäteen on hyvä miettiä, mitkä ovat ne vahvuudet, joilla aikoo itse pärjätä kilpailussa.

- Nykyään kilpaillaan omalla osaamisella ja verkostoilla, Vantaan Uusyrityskeskuksen toimitusjohtaja Marketta Korhonen sanoo.

Enää hyvin harvoin ammattilaistenkaan eteen tulee täysin uusia ja uniikkeja ideoita. Omaa ideaa on siis turha jäädä panttaamaan pöytälaatikkoon.  

Piirrä kartta

Jo pelkkä sana liiketoimintasuunnitelma saa useimpien niskakarvat nousemaan pystyyn. Liiketoimintasuunnitelmaa on turha pelästyä, sillä sen ei ole tarkoitus olla ylisuoritus. Tarvittaessa suunnitelman laatimiseen saa myös apua yritysneuvonnasta.

Loppujen lopuksi kyse on melko yksinkertaisesta asiasta: reittikartasta, jonka avulla yrittäjä etenee yritysideasta kohti kannattavaa yritystä. Lisäksi se on yrittäjän oma työkalu, jota kannattaa päivittää. Jo vuoden kuluttua maailma on erilainen kuin nyt.

Hanki kirjanpitäjä

Omasta mielestäsi selviytyisit koko yritystoimintaasi liittyvistä paperiasioista, mutta onko se tosiaan järkevää?

- Yrittäjä saa tehdä kirjanpidon itsekin, mutta tässä näkee harvoin onnistumisia, Korhonen sanoo.

Itse tekemällä saatat onnistua säästämään kuukaudessa satasen verran, mutta ellet itse ole kirjanpidon ammattilainen, kannattaa harkita ammattilaisen palkkaamista. Ja tehdä se heti alkuvaiheessa.

Älä säästä väärässä paikassa

Alkupääoman, kuten rahoituksen, riittävyys kannattaa varmistaa hyvissä ajoin, eikä sen kanssa pidä yrittää liikaa kitsastella.

- Yrittäjät ovat usein hyvin optimistista porukkaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että yleensä aina tulovirta käynnistyy hitaammin kuin on itse laskenut, Korhonen muistuttaa.

Pidä meteliä itsestäsi

Moni suomalaisyritys kompastuu puutteelliseen tai jopa olemattomaan markkinointiin. Jokaisen yrityksen täytyisi konkreettisesti miettiä, miten potentiaaliset asiakkaat löydetään ja tavoitetaan.

- Jos ei itse ole markkinoinnin ammattilainen, sellaisiakin on olemassa.

Älä usko kaikkea

Yritystä perustaessa törmää usein urbaanilegendoihin. Netti on niitä sekä monenkirjavia keskusteluja pullollaan. Kaikkea, mitä lukee tai kuulee kavereilta, ei kannata uskoa.

On varmempi itse selvittää asiat ja ratkaista omaa yritystä koskevat kysymykset yhdessä ammattilaisen avustuksella.

Ole rehellinen

Vaikka keksisi huippuhyvän idean ja tahtoa löytyisi kuinka, kaikista ei siltikään ole yrittäjiksi. Ihanteellinen yrittäjätyyppi on sosiaalinen persoona, joka uskaltaa ottaa riskejä. Hän on aina myös oman yrityksensä käyntikortti.

Kannattaa jo alkuvaiheessa miettiä, onko luonteeltaan yrittäjähenkinen tai onko oma elämäntilanne oikea. Jokaisen menestyvän yrittäjän takaa löytyy yleensä myös lähipiiri, joka tukee ja kannustaa.

Jos oman talouden hallinnassa on ongelmia, ja historiasta löytyy häiriöitä luottotiedoissa, yrityksen perustamista kannattaa harkita ainakin kahteen kertaan.

Huilaa välillä

Yrittäjänä houkutus venyttää työpäivää tai -viikkoa on suuri, mutta koko elämänsä uhraaminen työlle ei ole järkevää.

Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta täytyy pystyä pitämään huolta. Vaikka työ olisi intohimo ja veisi helposti mukanaan, siitäkin huolimatta se on vain yksi osa elämää.

Lue myös: Uusi suomalaisyritys palkkaa halaajia - "harjoitustreffit-palvelun hylkäsimme"

Lue myös: Hämmentävä liikeidea: Yritys pullottaa puhdasta ilmaa ja myy sitä saasteista kärsiville

Kilpailut

Uusimmat