Kuva: Shutterstock

Suomalaiset kertoivat parhaimmat arkiruokareseptinsä! Ota helpot ohjeet talteen

23.10.2018 16:15 - Katariina Auvinen

Arjessa arvostetaan helppoa, nopeaa ja maukasta ruokaa.

Radio Nova keräsi kuukauden ajan kuuntelijoiden parhaita arkiruokareseptejä ja nyt niistä on valittu parhaimmat. 

Pastaa fetalla tai tonnikalalla


1-3 kynttä valkosipulia
1 paketti fetaa tai 2 pkr tonnikalaa maun mukaan
1-3 kuivattua chilipalkoa murskattuna
1 tölkki tomaattimurskaa
pinaattia (pakaste tai tuore) 
ripaus suolaa, mustapippuria ja sokeria
öljyä 
juustoraastetta
pastaa

Tee näin: Laita pasta kiehumaan ja aloita kastikkeen teko. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja lisää siihen murskatut valkosipulit ja chilit ja anna niiden kuullottua hieman. Lisää pannulle tomaattimurska sekä pinaatti silputtuna ja mausta suolalla, mustapippurilla ja ripauksella sokeria. 

Anna kastikkeen porista koko pastan keittoajan eli noin 8 minuuttia. Kun pasta on kypsää, sekoita kuumaan tomaattikastikkeeseen joko feta tai tonnikala. Sekoita ja tarjoile välittömästi juustoraasteen kera. 

"Tätä on meillä syöty viimeisen kymmenen vuoden aikana todella usein, eikä tähän vain kyllästy. Tämä on helppo ja nopea tehdä." -Maikki 

Tulinen broilerikeitto 

400 g broilerin jauhelihaa
1 ps kasvissuikaleita (pakaste) 
1 prk papusekoitusta
1 prk gazpachokeittoa
ripaus chilijauhetta
kasvisliemikuutio
ripaus sokeria 
suolaa 

Paista broilerin jauheliha ja laita kasvissuikaleet kiehumaan kattilalliseen vettä. Kun jauheliha on paistettu, laita se hetkeksi sivuun odottamaan. Lisää kattilaan papusekoitus sekä gazpachokeitto, chilijauhe ja liemikuutio. Mausta sokerilla ja suolalla maun mukaan. 

Anna muhia noin kymmenen minuuttia, jonka jälkeen lisää mukaan jauheliha. Tarkista maku ja lisää mausteita, jos tarvitsee. 

"Ruokailijat voivat itse laittaa annokseensa esimerkiksi smetanaa pehmentämään makuja. Teen tuota keittoa näppituntumalla, joten siksi määrät ovat sinnepäin. Tulista ja tukevaa syksyä." -Eija


Sydänkohtauspasta

1 pkt pekonia
1 prk säilykeherkkusieniä
1 prk smetanaa
1 prk ranskankermaa
2 dl aurajuustokermaa
pastaa

Paista herkkusienet ja pekoni pannulla, jonka jälkeen lisäät vain kaikki muut aineet sekaan. Keitä pasta kypsäksi. Anna kastikkeen muhia hetki ja lisää sen jälkeen pastan sekaan. 

"Vyötärö ja sepelvaltimot kiittävät." -Tiina 

Radio Novan iltapäiväjuontaja Niina Backman:

- Jo nimi "sydänkohtauspasta" on niin pysäyttävä, että pakkohan tätä on päästä kokeilemaan. Lisäksi kaikki missä on pekonia tai aurajuustoa, toimii aina!"

Kookos-katkarapukeitto 

4 valkosipulinkynttä
2 punaista chiliä
2 cm tuoretta inkivääriä
4 dl kookosmaitoa
3 rkl tomaattisosetta
2 rkl kalakastiketta
2 tl fariinisokeria
4 dl kalalientä
300 g katkarapuja
1 lime tai limemehua
korianteria koritseeksi (ei pakollinen) 

Tee näin: Kuori ja hienonna valkosipulit, hienonna chili. Jos et halua niin paljon tulisuutta, poista chilistä siemenet. Kuori ja raasta inkivääri. 

Kuumenna kattilassa muutama lusikallinen kookosmaitoa ja lisää joukkoon valkosipuli, chili ja inkivääri. Anna seoksen kiehua muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon tomaattisose, kalakastike, sokeri, loput kookosmaidot sekä kalaliemi ja keitä taas muutaman minuutin ajan. Kaada joukkoon sulatetut ja valutetut katkaravut. Kun liemi on kiehuvaa, mausta limettimehulla. Koristele keitto korianterilla halutessasi. 

"Itse rakastan korianteria, joten laitan sitä reilusti jo tekovaiheessa. Taidanpa tehdä jo tänään." -Sanna 

Kasvis-tofu -pasta

Kasviksia, esim porkkana, paprika, sipuli, valkosipuli, papuja
pastaa
tofua
sieniä
kasvisliemikuutio
kermaa
juustoa
juustokumina
savustettua paprikajauhetta
muskottipähkinää
tahinia 

Tätä helpompaa ja arkisempaa ruokaa saa etsimällä etsiä. Suikaloi kasvikset ja mausta ne juustokuminalla, paprikajauheella, muskottipähkinällä sekä tahinilla. Voit ripauttaa joukkoon öljyä, jotta mausteet tarttuvat kasvisten pintaan. 

Keitä pasta kasvisliemellä maustetussa vedessä. Kuullota kasvikset pannulla pehmeiksi, ja lisää joukkoon tofu sekä sienet. Kun pasta on kypsää, lisää kasvikset pastan joukkoon, lisää kerma sekä juustoraaste. 

-Marianne 


Koivun mahlassa haudutettua kuhaa 


Ruodoton kuhafile
koivun mahlaa
perunaa
sitruunarypsiöljyä 
porkkanaa
suolaa
savusuolaa
nokkosuutetta
tilliä 

Tee näin: Laita ruodoton kuhafile uunivuoan pohjalle. Lisää kuoritut ja lohkotut perunat sekä porkkanat fileen ympärille. Pirskottele päälle sitruunarypsiöljyä, lisää hieman suolaa ja kaada seoksen päälle mahlaa niin, että ainekset peittyvät. Lisää savusuolaa ja nokkosuutetta 20 ml, tilliä maun mukaan. 

Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, riippuen fileen ja perunoiden koosta. Voit tehdä paistoliemestä kastikkeen lisäämällä pari ruokalusikallista voita ja maissijauhoa. Kiehauta liemi kasaan. 

"Todella helppo ja nopea, mutta hieno ruoka isommallekin seurueelle." -Tiina

Suppilovahvero Carbonara 

3 l suppilovahveroita
voita paistamiseen
40 g mascarponea
250 ml parmesaania
500 g tuorenauhapastaa
4 kananmunaa
suolaa

Laita reilusti suolattu pastavesi kiehumaan. Sulata pannulla voi, lisää vahverot ja tilkka suolaa. Kun sienistä ei irtoa enää nestettä, jatka vielä paistamista hieman. Lisää vahveroiden sekaan suolaa, mustapippuria ja mascarpone ja raastettu parmesan. 

Pienennä lämpöä ja lisää nyt pastaveteen tuorenauhapasta. Keitä pastaa vain sen verran, että pasta alkaa turpoamaan. Nosta sen jälkeen pasta sienten sekaan, lisää pannulla pastavettä maun mukaan. Tarkoituksena on saada mehukas pasta. 

Kun annostelet pastaa, aseta annoksen päälle kananmunankeltuainen. 

- Esa

Punajuurigalette

Pitsapohja:
2dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
1 dl vettä
0,5 dl rypsiöljyä

Sekoita ainekset keskenään ja muotoile taikinasta pieniä pitsapohjamaisia levyjä (noin 30 cm halkaisijaltaan.) Käännä levyjen reunat sisäänpäin. 

Täyte:
1-1,5 dl juustoraastetta 
2 dl ranskankermaa
1/2 tl suolaa
1 tl oreganoa tai timjamia
150 g leipäjuustoa tai vuohenjuustoa
2 isohkoa punajuurta 
puoli ruokalusikallista öljyä 
ripaus suolaa
mustapippuria
2 sipulia

Tee täyte: Sekoita juustoraaste ja ranskankerma. Mausta seos suolalla ja oreganolla/timjamilla. Kuori punajuuret ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa leipäjuusto tai murenna vuohenjuusto. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi. 

Laita kulhoon tilkka öljyä ja pyörittele sipulisuikaleet sekä punajuuriviipaleet öljyssä. Mausta suolalla. 

Levitä taikinalevyjen sisälle ranskankerma-juustoraasteseo ja lado päälle punajuuriviipaleet sekä sipulisuikaleet. Lisää lopuksi leipäjuusto tai vuohenjuusto. Rouhi myllystä päälle mustaa pippuria maun mukaan. 

Paista galette uunissa 200 asteessa noin 20 minuutin ajan. 

"Tämä on mun bravuuri näin syksyllä, kun punajuurikausi." - Anita 

Radio Novan aamujuontaja Minna Kuukka

- Onpa toimiva resepti. Punajuurien kanssa päätyy aina samoihin ideoihin, mutta tässä on jotain uutta. 

Jauheliha-cannelonit

1 pkt canneloni-pastaa
500 g jauhelihaa 
1 sipuli 
5 kynttä valkosipulia
1-2 hienoksi raastettua porkkanaa 
vasikanfondia 
chilikastiketta (makeaa) 
valkopippuria
mustapippuria
oregania
emmental-juustoraastetta
2 dl ruokakermaa
1 prk tomaattimurskaa 

Tee näin: Ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli sekä valkosipulit. Lisää ruskistuksen jälkeen porkkanaraaste, mausteet sekä fondi, makea chilikastike sekä hieman juustoraastetta joukkoon. 

Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Täytä cannelonit seoksella ja laita täytetyt rullat paistovuokaan. Älä kasaa canneloneja päällekäin vaan laita ne vierekkäin. Kaada päälle tomaattimurska ja kerma. Laita lopuksi päälle juustoraastetta ja paista canneloneja 225 asteessa noin 30 minuuttia. 

- Sampo 

JÄLKIRUOKAA

Tyrnimehua
appelsiinimehua

Sekoita mehut keskenään esimerkiksi tehosekoittimessa ja laita seos jäätelömuotteihin. Nauti lauantaisin saunassa oluen sijasta.

- Jenna

Retroperjantain juontaja Oku Luukkainen

- Nyt kun Eerikäisen Esko on tehnyt elämäntaparemontin, on tämä se juoma, jota aion tarjota hänelle seuraavassa saunaillassa. 

Tyrnijuustokakku 

150 g kaurakeksejä
75 g margariinia
2 dl kaurakermaa
200-300 g maustamatonta tuorejuustoa
1-1,5 dl tyrnimehutiivistettä
1-2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä 

Kiille: 1/2 - 3/4 dl (laimentamatonta) tyrnimehua 1½ rkl sokeria ½ + ½ dl vettä 2 liivatelehteä.


Tee näin: Murskaa keksit muruiksi ja sekoita joukkoon sulatettu rasva. Levitä massa leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuuan pohjalle ja laita kylmään odottamaan.

Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan, ota tyrnimehua muutama ruokalusikallinen eri lasiin. Vatkaa kaurakerma vatkaimella kuohkeaksi, lisää joukkoon tuorejuusto edelleen vatkaimella sekoittaen. Lisää tyrnimehu, vaniljasokeri ja osa sokerista sekoittaen pienellä teholla. Lisää sokeria maun mukaan tarvittaessa. Täyte saisi maistua tyrniltä.

Kuumenna erilleen otettu tyrnimehu kuumaksi mikrossa. Purista liivatelehdistä vedet ja sulata ne kuumaan tyrnimehuun, sekoita seos tasaiseksi. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos tasaisesti sekoittaen täytemassan joukkoon. Kaada koko massa kakkuvuokaan pohjan päälle. Laita kylmään hyytymään vähintään pariksi tunniksi.

Kun täyte on hyytynyt, laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kiilteen tyrnimehu, sokeri ja vesi, seos saa jäädä kirpeäksi, jotta kakun pinta on tyrnimäisen kirpeä. Kuumenna toisessa lasissa toinen osa vedestä ja sulata liivatelehdet veteen. Kaada liivateseos tyrnimehun joukkoon jatkuvasti sekoittaen. Lusikoi hieman jäähtynyt kiille varovasti pienissä erissä kakun päälle, jotta neste ei tee kakun pintaan kuoppia. Siirrä kakku jääkaappiin hyytymään, mieluusti yön yli. Irrota irtopohjavuoan reunat ennen tarjoilua ja koristele kakku mahdollisuuksien mukaan tuoreilla tyrnimarjoilla ja tyrnin lehdillä, tai muilla sopivan värisillä koristeilla.

"Tämä kakku hurmasi vieraat juuri vähän aikaa sitten järjestetyillä sadonkorjuujuhlilla." - Milla 

Radio Novan iltapäiväjuontaja Anssi Honkasen kommentti:

- Lihaton lokakuu johti siihen, että olen perso kaikelle makealle ja tätäkin tuli kokeiltua. toimii.

Mustikkarahka 

2 dl kermaa
purkki rahkaa (noin 250 g.)
puoli purkkia sitruunalla maustettua tuorejuustoa
1-2 rkl sokeria
vaniljasokeria
3 dl mustikoita

Vatkaa kerma, mausta sokerilla. Lisää rahka, tuorejuusto, sekoita tasaiseksi. Sekoita varovasti mukaan mustikat. Anna vetäytyä hetki viileässä. Kesäherkku joka toimii myös syksyllä tai talvella, onnistuu pakastemustikoistakin.

Radio Nova ja Voice.fi kuuluvat molemmat osana Bauer Mediaan. 

Kilpailut

Uusimmat