Kuva: Shutterstock

"Ruuhkavuosi-isä, kaveri-isä..." - katso hauskalta listalta, tunnistatko itsesi vanhempana

22.01.2019 18:30 - Senni Loikala

Opettajaisät Antti ja Otto jakavat isät leikkimielisesti viiteen lokeroon uudessa podcast-sarjassaan.

Isejä on moneen junaan, ja jokainen on hyvä isä omalla tavallaan. Tästä huolimatta isien valtavasta massasta voi olla mahdollista havaita erilaisia isätyyppejä. Jokaisella isätyypillä on omat tunnusmerkkinsä ja tottumuksensa vanhemmuudessa. Eri isätyyppien ominaisuudet voivat myös lomittua keskenään.

Isyydestä bloggaavat opettajat Antti Kanto ja Otto Kallioranta jakoivat uuden Isälokero-podcast-sarjansa ensimmäisessä osassa isät viiteen lokeroon. Arvosanojen antaminen kuuluu Kannon ja Kalliorannan työhön, joten he asettivat myös isätyypit paremmuusjärjestykseen - tietysti pilke silmäkulmassa!

Alla viisi isätyyppiä "huonoimmasta parempaan", Kannon ja Kalliorannan tapaan tarjoiltuna. Tunnistatko näitä ominaisuuksia tuntemissasi iseissä? 

Traumaisä

Tällaista isää on vaikea vihata, mutta mahdotonta rakastaa. Hän tekee pitkiä reissuja työporukalla Lappiin ja rällää siellä. Kodin ulkopuolella häntä pidetään huipputyyppinä. Häntä voi verrata James Bondiin, mutta erona on, ettei James Bond ole isä.

Tämän isätyypin edustaja pystyy tarjoamaan turvallisen kiintymyssuhteen lapselleen edes alkeellisella tasolla.

Kaveri-isä

Tämän isän voi bongata puusta rakentamasta majaa lastensa kanssa. Talvella hän hurahtaa lumilinnojen rakentamiseen. Isälle on tärkeää, että hänen lumiukkonsa on kaikista hienoin. Lasten kanssa touhuaminen kulkee hänellä kuitenkin veressä.

Riskinä on, etteivät lapset osaa suhtautua tämän isätyypin edustajaan. Lapset eivät tiedä, onko isä kaveri vai vakavasti otettava aikuinen. Valitettavasti tämä isä ei muista panostaa yhtä paljon parisuhteeseensa kuin lapsiinsa.

Ruuhkavuosi-isä

Tämän isän aika on kortilla, eikä hän sen takia pysty heittäytymään perhe-elämään niin täysillä, kuin tahtoisi. Isä vajoaa helposti ajatuksiinsa ja saattaa ärähdellä kiireisenä. Hän ehtii lastensa kanssa uimahalliin ja luistelemaan pari kertaa vuodessa.

Sydän isällä on kultaa. Jos lasta kiusataan koulussa, hän tekee kaikkensa korjatakseen tilanteen. Isä on aina valmis puolustamaan lapsiaan.

Tämä isä on lukenut elämänsä aikana muutaman kasvatusoppaan ja luottaa niiden oppeihin jopa liian paljon.

Yhden paheen isä

Tämä isä antaa lapselleen hyvän ihmisen mallin. Hän pitää yllä loistavaa tiimihenkeä ja kannustaa lapsiaan kokeilemaan ja oppimaan uutta. 

Isä harrastaa lastensa kanssa, mutta ei aina pidä huolta jaksamisestaan. Hänen jaksamisensa pettää joskus ja hän saattaa silloin ärähtää lapsilleen. Koska isä on hyvä tyyppi, hän kutsuu myöhemmin tenavat syliinsä ja pahoittelee käytöstään. 

Ilmastoasiat ovat lähellä isän sydäntä. Ehdoton hän ei ole, sillä isä on valmis lentämään pari kertaa vuodessa.

Vuoden isä

Kyse on jo ärsyttävän täydellisestä isätyypistä. Hän on komea ja loistavassa kunnossa. Tämä isä menestyy työelämässä, mutta on silti paljon kotona. Häntä arvostetaan, minne meneekin.

Tämä isä osaa puhua tunteistaan ja ymmärtää kaikkia. Hän pysyy uskottavana aikuisena, eikä lähde hömpötyksiin mukaan. Nöyryys kuuluu tämän isän hyveisiin.

Vauvavuoden aikana isä jää vanhempainvapaalle, mutta ei jää neljän seinän sisälle. Hän on vakikasvo perhekerhoissa ja muskareissa. Isä ottaa mielellään vastuuroolin erilaisissa perhetoiminnoissa. 

Isä vie lapsensa luontoon poimimaan sieniä ja marjoja, ja lapset rakastavat retkiä. Perhe pystyisi elämään luonnon armoilla vuosikausia. 

Kaiken lisäksi tämän isän lompakko on paksu, joten lapsia odottaa muhkea perintö.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä. Kuuntele Isälokero-podcast-sarjan ensimmäinen jakso täällä.

Lue myös: Sinulle rakas isä: "Sinä huolehdit minusta aina, vaikka olisit ollut humalassa"

Kilpailut

Uusimmat