Kuva: Shutterstock

Myös koira kärsii asunnon korkeasta sisälämpötilasta – lue eläinlääkärin vinkit helpotukseen

27.06.2020 10:15 - Senja Rapila

Koira voi liian kuumassa tilassa altistua lämpöhalvausriskille.

Tälle viikolle on povattu historian kuuminta kesäkuun viikkoa, ja lämpötilat ovat koko loppuviikon ajan olleet lähes kolmessakymmenessä asteessa. Monilla myös asunnoissa sisälämpötilat nousevat hälyttävän korkeiksi, jopa yli 30 asteeseen, niin että jopa ihmisellä on vaikea olla.

Eläinlääkärikeskus Sovetin eläinlääkäri Maarit Luukkainen kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että koiran oloihin tulisi kiinnittää erityishuomiota kuumilla keleillä myös kotona.

- Asunnossa sisälämpötila harvoin nousee yhtä vaarallisen korkeaksi kuin pienessä tilassa autossa, mutta koiralla tulee olla tarpeeksi vettä saatavilla sekä mahdollisuus päästä varjoon. Raskasta liikuntaa tulisi välttää kuumalla kelillä ja ajoittaa se mahdollisesti aamuun ja iltaan, jolloin on viileämpää, hän neuvoo.

- Koirat eivät pysty samalla tavoin hikoilemalla poistamaan lämpöä elimistöstään, kuten ihmiset, vaan koiran tärkein lämmönpoistomekanismi on läähättäminen. Lisäksi koira pystyy poistamaan lämpöä kehostaan mm. makaamalla viileällä alustalla. 

(kuva: Shutterstock)

Asunnon sisälämpötilaa ja koiraa tulisikin tarkkailla, mutta tiettyä lämpötilaa ei ole, jossa riski olisi selkeä. Luukkainen kertoo, että jokainen koira sietää eri tavoin helleolosuhteita.

- Eri tekijät vaikuttavat koiran lämmönsietoon, kuten onko koira ehtinyt tottua lämpöön pidemmällä aikavälillä, koiran rakenne, alla olevat perussairaudet (esimerkiksi kurkunpään halvaus) voivat altistaa lämpöhalvaukselle.

- Koiran lämpöhalvausoireita ovat muun muassa voimakas läähättäminen, nopeutunut hengitys, tajunnan aleneminen, pahimmassa tapauksessa kouristelut ja jopa kooma. Myös ripulointia ja oksentelua voi esiintyä.

Luukkainen neuvoo, että mikäli omistajalla ei ole ilmanviilennys- tai ilmastointilaitetta kotona, myös tuulettimesta on apua helteillä.

- Jos ilmastointilaitetta ei ole, on myös tuulettimesta tai läpivedosta apua, sillä liikkuva ilmavirta poistaa lämpöä myös keholta. Lisäksi viileät/viilentävät makuualustat helpottavat oloa. Roduilla, joilla on tiheä alusturkki, voi turkin ajelusta olla hyötyä.

(kuva: Shutterstock)

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Kiss ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Löytökoiralta poistettiin yli 2 kiloa takkuista turkkia - arasta eläimestä tuli lopulta ihmisrakas

Lue myös: Mauri-koira alkoi kärsiä ääniahdistuksesta naapurin remontin aikana - apu löytyi käytösneuvojalta

Lue myös: Terapiakoira Magnus ottaa osaa omistajansa treenihetkiin - video sulatti someväen sydämet

Kilpailut

Uusimmat