Kuva: Shutterstock

Älä tee yleistä virhettä taimien kanssa - katso milloin kasvit todella kannattaa kylvää

09.02.2021 13:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Parvekkeelle tai puutarhaan istutettavien taimien kanssa maltti on valttia.

Kevät tekee tuloaan kovaa vauhtia ja monella viherpeukalolla sormet alkavat jo syyhytä. Vaikka intoa olisi, kannattaa muistaa, että parvekkeelle ja puutarhaan istutettavien taimien kanssa maltti on todellakin valttia.

Monien lajien kohdalla oikea kylvöaika on vasta maalis-toukokuun puolella. Jos kylvöt tekee liian aikaisin, taimista tulee helposti liian pitkiä ja honteloita. 

– Hötkyilyssä vaarana on, että taimista ei tule tanakoita. Liian varhain kylvetyt taimet kasvattavat varsista turhan pitkiä, jolloin ne alkavat kaatuilla. Luonnonvaloakaan ei ole vielä riittävästi, joten avuksi tarvittaisiin kasvilamppuja, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula muistuttaa tiedotteessa. 

Tomaateille ja monille esikasvatettaville kukille oikea kylvöaika on maaliskuussa. Vihannesten kanssa kylvöajat jakautuvat pääosin huhti- ja toukokuulle, lajista riippuen.

– Jos ei millään malta enää odottaa, ikkunalaudalle voi perustaa versoviljelmän. Esimerkiksi basilikan versot kasvavat nopeasti, ja niitä voi leikata salaattiin tai leivän päälle. Versoviljelyssä siemeniä voi levittää koko kasvualustan pinnalle, koska versot leikataan ennen kuin ne kasvavat suuriksi, Kerttula neuvoo. 

Muutamia esimerkkejä oikeista kylvöajoista pääset katsomaan alta.

Helmikuun puoliväli
Chili Paprika Pelargoni
Maaliskuun puoliväli
Tomaatti Laventeli Petunia
Huhtikuun puoliväli
Basilika Kaalit Samettikukka
Toukokuun puoliväli
Sokerimaissi Avomaankurkku Kesäkurpitsa

Lue myös: 8 yrttiä, joilla kohennat mielialaasi - lisäävät mielihyvähormonin tuotantoa kehossa

Lue myös: Yrtit käyttövalmiiseen muotoon hetkessä - niksi, johon tarvitset vain raastinraudan

Kilpailut

Uusimmat