Kuva: Shutterstock

Valtaosa suomalaisista tekee virheen kananmunien kanssa - kuinka tunnistaa pilaantunut muna?

23.03.2021 20:45 - Roy Kokkonen

Kananmunien parasta ennen -päivämäärää ei kannata seurata pilkuntarkasti, tiedottaa suomalainen kananmunantuottaja.

Suurin osa kuluttajista tietää, että kananmunia voi käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Silti käyttöaikaa voisi venyttää vielä entisestään, ja sitä kautta vähentää poisheitettyjen kananmunien määrää, tiedottaa Dava Foods.

Kolmannes suomalaisista käyttää munia niin kauan kuin ne ovat heidän mielestään kunnossa, selviää Kantar TNS:n toteuttamasta Kultamuna-bränditutkimuksesta.

– Tämä ajatus on hyvä lähtökohta, kertoo kaupallinen johtaja Pekka Yli-Piipari tiedotteessa.

Kuitenkin jopa 48 prosenttia kuluttajista ei käytä munia enää, kun parasta ennen -päivästä on kulunut yli viikko. 10 prosenttia puolestaan lopettaa käytön heti, kun parasta ennen -päivä koittaa.

– Näin pääsiäisen korvilla kannattaa muistaa, että kananmunia ei missään nimessä kannata heittää pois vain siksi, että pakkauksessa on tietty päiväys, Yli-Piipari sanoo.

Käyttöaikaa vielä viikkoja parasta ennen -päivän jälkeen

Parasta ennen -päiväys on aina 28 vuorokautta muninnasta, koska lainsäädäntö näin määrittelee. Munat säilyvät kuitenkin huomattavasti pidempään, jos niissä ei ole säröjä ja ne säilytetään asianmukaisesti.

Kananmunan pinnalla on silmälle näkymätön kutikula-kerros, joka suojaa munaa erityisen tehokkaasti. Tämän takia munia ei pestä Suomessa, vaikka jossain päin maailmaa näin tehdäänkin. Samasta syystä munia ei Suomessa myydä kylmähyllystä kuten monessa muussa maassa.

Älä säilytä jääkaapin ovessa

Paras lämpötila säilyttää kananmunia on 10–14 asteessa. Kananmunia voidaan kuitenkin kotioloissa pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

Tärkeintä on, että lämpötila ei pääse vaihtelemaan paljon. Esimerkiksi jääkaapin ovi ei ole paras mahdollinen paikka, koska siinä lämpötila vaihtelee liikaa.

Ikääntyessään kananmunan koostumus hiukan muuttuu. Kuoren läpi haihtuu ajan myötä nestettä, joten vanhempi kananmuna on hiukan ”kuivempi” ja kevyempi. Tämä ei kuitenkaan estä sen käyttöä. Jääkaapissa säilytettäessä nestettä haihtuu hiukan hitaammin.

Jos kananmuna on oikeasti pilaantunut, se haisee erittäin pahalle. Tästä ei voi erehtyä, tiedotteessa painotetaan.

Lue myös: Erottele keltuainen valkuaisesta valkosipulin avulla - tutustu niksiin, joka sai somen sekaisin

Lue myös: Vanhemmat antavat vauvan käteen kananmunan ja katsovat mitä tapahtuu - lopputulos saattaa yllättää

Kilpailut

Uusimmat