Kuva: Shutterstock

Voiko ikkunat pestä pakkasella? Asiantuntija antaa vinkit, joilla minimoit vahingot

31.10.2021 14:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Talvipakkasella pesuaine saattaa jäätyä, mikä saattaa aiheuttaa naarmuja.

Likaantuneen ikkunan tai parvekelasin pesuun saattaa iskeä houkutus, vaikka ulkona olisi pakkasta. Samalla siihen kuitenkin sisältyy myös riskejä. 

JM Suomen vastuukorjaustiimin takuutyönjohtaja Annika Kaasikin mukaan pesuaineen jäätyminen on yksi suurimmista riskeistä ja saattaa johtaa ikkunan naarmuuntumiseen. 

- Ikkunan tai parvekelasien pesussa on talvella se riski, että pesuaine voi jäätyä ikkunoihin nopeasti. Jos näin pääsee käymään, niin jäätyneen pesuveden hankaaminen naarmuttaa ikkunoita. En suosittele siis pesemään ikkunoita pakkasella, hän sanoo.

Joskus pakkotilanne on kuitenkin edessä, eikä pesu voi odottaa lauhempia kelejä. Silloin kannattaa ottaa käyttöön tuulilasinpesuneste.

- Tuulilasinpesunesteen lisääminen pesunesteen joukkoon estää jonkin verran jäätymistä. Tässä kuitenkin tulee olla myös tarkkana ja seurata koko ajan sitä, että onko jäätymistä kuitenkin tapahtunut. Toinen hyvä kikka saada likaa nopeasti irti, on lisätä tippa astianpesuainetta joukkoon. Se laimentaa laseihin kertynyttä, esimerkiksi liikenteestä tullutta likaa. Tässä pitää kuitenkin huomioida, että astianpesuaine ei tepsi pakkaseen toisin kuin tuulilasinpesuneste, hän jatkaa. 

Myös syyssäillä tulee olla tarkkana

Pakkanen ei ole ainoa säätila, jossa ikkunoiden ja parvekelasien pesua tulee miettiä kahteen kertaan. Kaasikin mukaan myös syyskelit voivat vaikuttaa negatiivisesti lopputulokseen.

- Jos on esimerkiksi kova tuuli, niin pesuvesi kuivuu liian nopeasti. Tällöin lopputuloksesta tulee niin sanotusti kirjava. Jos taas sataa, se tekee ikkunat monesti saman tien uudestaan likaiseksi. Ulkoilmasta tulee kaikenlaista likaa sadepisaroiden mukana. Eli siis kannattaa valita tyyni, sateeton ja pakkaseton päivä ikkunoiden ja parvekelasien pesupäiväksi, Kaasik summaa.

Takuutyönjohtaja suosittelee ikkunoiden ja parvekelasien pesemistä noin kaksi kertaa vuodessa, jotta ne pysyvät optimaalisessa kunnossa.

Lue myös: Viisi tämän hetken suurinta sisustustrendiä koottiin yhteen - katso, mitä nyt näkyy suomalaiskodeissa

Lue myös: Yllättävä herkku syntyy paahtoleivästä ja suklaasta - meneekö testiin?

Lue myös: Paprikaniksi tekee pilkkomisesta nopeampaa ja siistimpää - katso video, joka kerää kiitosta

Kilpailut

Uusimmat