Kuva: Shutterstock

Asiat, joita ei missään nimessä saa laittaa viemäriin - asiantuntija varoittaa yleisistä virheistä

26.12.2021 20:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Kinkkurasvan lisäksi on olemassa myös muita ruoka-aineita, joita ei missään nimessä kannata kaataa viemäriin.

Joulun aikaan kuulee usein varoituksia siitä, että kinkkurasva tukkii viemärin, eikä sitä kannata sinne missään nimessä kaataa. Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjaustöiden työnjohtaja Santeri Lehtola kuitenkin muistuttaa tiedotteessa, että myös moni muu arkinen asia tai ruoka-aine tukkii viemärin helposti.

Lehtolan mukaan suurin syy viemäreiden tukkiutumiseen ovat nimenomaan sinne kuulumattomat esineet ja asiat. Kinkkurasvan lisäksi kahvinpurut, kananmunankuoret, juustot sekä kovat vihannekset saavat viemärin helposti tukkeutumaan. 

- Kaikenlaiset rasvat ovat ehdottoman kiellettyjä kaataa viemäristä alas. Niitä ei tule laittaa sinne edes lämpimällä vedellä jatkaen. Ruoantähteistä rasvaisimmat, sekä heikoiten hajoavat kuten lihat sekä kovat vihannekset, eivät pärjää putkistossa, vaan tukkivat helposti matkanvarrella koko viemäristön, Lehtola muistuttaa.

Pöntön sen sijaan tukkivat helposti sinne joutuneet hammasharjat, kuukautissuojat tai wc-raikastimet. 

Varo tekemästä virhettä tukoksen sattuessa

Jos tukos kuitenkin pääsee syntymään, Lehtolan mukaan kannattaa ehdottomasti välttää kaivelemasta tukosta itse.

- Jos viemäri menee tukkoon, sinne ei missään nimessä saa työntää lisää mitään tai yrittää kaivaa sitä jollakin sinne kuulumattomalla pois. Riskinä on, että viemäri tukkeutuu vaan lisää ja tukos saattaa vaan tiivistyä. Se tekee viemärin avaamisesta entistä hankalampaa. Viemäripumpulla avaamista voi periaatteessa kokeilla, mutta monesta kotitaloudesta sellaista ei enää löydy. Jos viemäri on todella tukossa, kannattaa ottaa yhteyttä suoraan huoltoyhtiöön ja tarvittaessa he sitten tilaavat putkiyhtiön tai pahimmassa tapauksessa imuauton puhdistamaan viemäristön.

Jotta viemäri pysyy kunnossa, vaatii se ennaltaehkäiseviä toimia. Alla olevasta listasta näet tärkeimmät toimenpiteet.

1. Pidä säännöllisesti huolta siitä, että hajulukko sekä viemärin suulla oleva kansi ovat puhtaita, sekä käytä säännöllisesti viemärinavausainetta.

2. Suihkun viemärin kannen alta kannattaa säännöllisesti putsata sinne kertyneet hiukset sekä muut karvat, jotteivat ne aiheuta tukkeutumista.

3. Pesualtaiden tulppien tiivisteet haurastuvat ajan saatossa, joten niiden tiiviys kannattaa säännöllisesti tarkistaa.

4. Hajulukon toimivuus on hyvä tarkistaa säännöllisesti, sillä sen puhtauden ylläpitäminen pitää myös hajut loitolla.

5. Jos siitä huolimatta hajuja ilmenee asuntoon asti, huoltoyhtiön kautta kannattaa laittaa ilmoitus ja pyytää putkiyhtiö paikalle selvittämään tilannetta.

Lue myös: Kierrätkö sinäkin valot joulukuusen ympärille? Asiantuntija vinkkaa paremman keinon

Lue myös: Herkullinen joulukinkku kypsyy savustaen grillissä - ota keittiömestari Sirly Ylläsjärven resepti haltuun!

Kilpailut

Uusimmat