Kuva: Henna Immonen

Herkullinen joulukinkku kypsyy savustaen grillissä - ota keittiömestari Sirly Ylläsjärven resepti haltuun!

18.12.2021 10:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Keittiömestari Sirly Ylläsjärvi esittelee herkullisen joulukinkkureseptin uudessa podcastissaan.

Ylläsjärven rannalla asuva keittiömestari Sirly Ylläsjärvi luotsaa uutta Elämäni Lappi -podcastia. Hänet tunnetaan Kokkisodan tähtikokkina ja MasterChef -ohjelmasta vuosilta 2011 ja 2020. Lisäksi hän pyörittää Aurora Estate -ravintola-hotellia Ylläsjärvellä.

Ensimmäisessä jaksossa vieraana on Haloo Helsingin kitaristi Jere Marttila, joka paljastaa oman tapansa nollata pää keikkojen jälkeen.

Jokaiseen jaksoon liittyy myös Sirlyn resepti, joka tällä kertaa on sesonkiin sopiva joulukinkun grillaus. Sirlyn ohjeilla onnistut varmasti!

Keittiömestari Sirly Ylläsjärvi luotsaa uutta Elämäni Lappi -podcastia. (kuva: Henna Immonen)

Sirly Ylläsjärven joulukinkku grillissä

Sulata kinkku ohjeiden mukaan ja nosta huoneenlämpöön muutama tunti ennen grillausta. Kaikki liha on hyvä kypsentää niin, ettei se ole aivan jääkaappikylmä.

Esilämmitä grilli 135-150-asteiseksi. Lämmön tulee olla epäsuora, eli kaasussa käytetään niitä polttimia, jotka eivät suoraan osu kinkkuun. Pallogrillissä briketit asetellaan sivuille.

Laita 6 kpl savustuspaloja (suosittelen omenapuuta) likoamaan veteen tai vaikka konjakkiin 30 minuutiksi ennen grillauksen aloitusta. 

Snellmanin juhlakinkut tehdään perinteisellä menetelmällä, jossa kinkkujen annetaan levähtää harmaasuolauksen jälkeen vuorokausi ennen pakkaamista. Näin ylimääräinen suolaneste valuu kinkuista, eivätkä ne kutistu paiston yhteydessä liikaa.

Suosittelen käyttämään foliopaistovuokaa grillissä, näin suojaat grillin isommalta rasvalta ja sotkulta.

Asettele savustuspalat brikettien päälle tai kaasugrillissä valmistajan ohjeiden mukaan, esim. savustuslaatikkoon.

Aseta kinkku grilliin keskelle, epäsuoralle lämmölle. Grilli ei saa olla liian kuuma, muuten liha kuivuu.

Täydellinen lämpötila on 130-150 astetta. (Jos ulkona on todella kova pakkanen, voi grillin alkulämpö olla 150-180 astetta)

Jos sinulla on oikein iso kinkku, voit savustaa kinkkua grillissä n. 3 tunnin ajan ja laittaa sen sitten uuniin loppuajaksi.

Kun kinkun sisälämpötila on 75-78 C astetta, ota kinkku grillistä.

Nosta rapea nahka pois kinkun päältä, kuorruta kinkku sinapilla ja hapankorppujauheella.

Laita kinkku vielä takaisin grilliin hetkeksi tai sitten uuniin 200C asteeseen jotta kinkun pinta paahtuu.

Elämäni Lappi -podcastin löydät Podplaystä.

Lue myös: Moni rakastaa jouluvaloja - ripustamisessa piilee kuitenkin vaarallinen riski, varoittaa Tukes

Kilpailut

Uusimmat