Kuva: Shutterstock

MTV: Pyykinpesu yöllä saattaa houkuttaa, mutta naapuria se voi ärsyttää - asiantuntija kommentoi

24.09.2022 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Useissa sopimuksissa sähkö on halvempaa yöllä kuin päivällä, joka voi innostaa hoitamaan kotitöitä öisin.

Sähkön hinta kallistuu ja moni haluaa luonnollisesti säästää sähköä juuri nyt mahdollisimman paljon. MTV kirjoittaa, että toiset ovatkin keksineet, että useissa sähkösopimuksissa sähkö on halvempaa yöllä kuin päivällä, ja näin ollen esimerkiksi pyykinpesu öisin houkuttelee. Kerrostalossa asuvia kuitenkin saattaa mietityttää: Saako kerrostaloasukas pestä pyykkiä öisin? Yöaikaan peseminen voi houkuttaa näinä aikoina, mutta naapureita se ei kuitenkaan välttämättä miellytä.

- Olemme näiden asioiden kanssa säännöllisesti tekemisissä. Jos pyykin peseminen yöaikaan yleistyy voimakkaasti, niin veikkaan, että ainakin niissä taloissa, joissa äänieristys ei ole kunnossa, tulee sanomista ja erilaista kahnausta, sanoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia

Haltian mukaan pyykinpesua öisin on ennen pidetty järjestyssääntöjen vastaisena, mutta nykypäivänä on menty hieman liberaalimpaan suuntaan. Tähän on kaksi syytä: Nykyisen käsityksen mukaan asunnoissa saa tehdä normaaliin elämään sisältyviä asioita mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Toiseksi, pesukoneet ovat kehittyneempiä ja sitä kautta myös hiljaisempia kuin ennen.  

- Taloyhtiöiden järjestyssäännöissä voi olla kielto käyttää pesukoneita yöllä, aivan kuten tuuletusparvekkeilla saa tampata mattoja vain tiettyinä aikoina. Nämä kiellot ovat kuitenkin lähinnä tapaohjeita, eivätkä kaikilta osin sitovia, Haltia sanoo. 

Pyykinpesua öisin kannattaa harkita. (kuva: Shutterstock)

Pesukoneesta voi aiheutua nimenomaan meluhaittaa. Asetuksen mukaan kello 22.00-07.00 välisenä aikana taustametelistä erottuva melu ei saa tunnin keskiarvoltaan ylittää 25 desibelin tasoa. Yksittäinen tai satunnainen meteli taas ei saa ylittää 45 desibelin tasoa. Meluraja on määrätty sen mukaan, miten lujaa äänet kuuluvat muissa asunnoissa. Normaalin pyykinpesukoneen desibelit menevät linkousvaiheessa 70 desibelissä. Tämän lisäksi koneesta lähtevä tärinä voi välittyä rakenteita pitkin toisiin asuntoihin.

- Jos ääni ei ole poikkeuksellisen kova ja johtuu normaalista elämisestä, mutta kuuluu viereiseen asuntoon niin, että asumisterveysasetuksen raja-arvot ylittyvät, on se taloyhtiön vastuulla, Haltia kertoo. 

Haltian mukaan etenkin vanhemmassa rakennuskannassa on runsaasti taloja, joissa äänieristys ei ole parhaalla mahdollisella tasolla. Syynä tähän voi olla alunperinkin huonot eristeet, eristeiden painuminen kasaan tai muutostöiden yhteydessä heikentynyt äänieristys. Mikäli asiasta tulee ongelmia, on taloyhtiö lähtökohtaisesti velvollinen korjaamaan asian asetusten mukaiselle tasolle. 

- Jos kaikki korjataan, tulee remontista kallis. Tällaiset työt kannattaa hoitaa muiden rakennustöiden yhteydessä. Ennen rakentamista kannattaa miettiä käytännön ratkaisuja, kuten voiko pyykinpesukoneen tärinää vaimentaa, Haltia selittää.

Lue myös: 5 tehokasta keinoa: Eroon treenivaatteiden hien hajusta

Lue myös: Kutistuiko paita pyykätessä? Helppo hoitoaineniksi palauttaa kankaan oikeaan kokoonsa

Lue myös: Unohda sukkien metsästys - vinkit, joilla teet pyykinpesusta helpompaa

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat