Kuva: Shutterstock

Onko lemmikillesi kertynyt ylipainoa? Katso vinkit karvakaverin painonhallintaan

22.03.2023 17:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Lemmikkiä kannattaa palkita herkkujen sijaan esimerkiksi aktiviteeteilla.

Lemmikille kertynyt ylipaino on kurja ongelma, jolla voi olla myös ikäviä vaikutuksia karvaisen kaverin terveyteen. Ylimääräinen paino voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi sydämen, nivelten, maksan ja munuaisten kanssa. Painoa saattaa kertyä lemmikille helpostikin ja yleensä se on seurausta liiallisesta herkuttelusta, liian suurista ruokamääristä ja vähäisestä liikunnasta. Lemmikin painosta on hyvä olla tietoinen, joten karvakaveria kannattaa punnita säännöllisesti, jotta kertyvät kilot huomataan ajoissa.  

Lemmikin elopainon karsiminen voi tuntua hankalalta, mutta muutaman vinkin avulla lemmikinomistaja pääsee tehtävässään alkuun. Koirasta puhuttaessa sopiva laihdutusvauhti on noin 1 % koiran painosta viikossa. Mikäli omalle lemmikillesi on siis kertynyt liikaa elopainoa, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin. 

Määritä ruoka-annosten määrä 

Kannattaa kiinnittää ensi alkuun huomiota siihen, mikä lemmikin todellinen energiankulutus päivittäin oikeasti on. Lemmikille ei tarvitse olla jatkuvasti ruokaa tarjolla, vaan ruokailut on hyvä itse suunnitella. Määrittele ruokamäärä lemmikin ihannepainon, ei nykyisen painon mukaan ja kiinnitä huomiota myös ruoan laatuun. Hyvin suunniteltu ravintosisältö takaa sen, ettei annosten tarvitse olla niin isoja. Ruokavaliota voi suunnitella myös yhdessä ammattilaisen kanssa. 

Palkitse aktiviteetilla, älä herkuilla 

Kannattaa lisätä lemmikin energiankulutusta lisäämällä liikunnan määrää. Usein ihminen saattaa liikaa palkita lemmikkiään herkuilla, mutta kokeile sen sijaan leikittää ja mahdollisesti lenkittää karvaista ystävääsi osoittaaksesi rakkautta. Muista, että myös pienet herkut kasvattavat päivän kalorimäärää, joten pieniä herkkupaloja ei tule antaa mielin määrin.

Sopikaa säännöt perheen kesken 

Mikäli perheeseesi kuuluu muitakin kuin sinä ja karvainen ystäväsi, on tärkeää, että pelisäännöt ovat selkeät koko perheen kesken. Lemmikille alkaa helposti kertyä painoa, jos se saa vähän väliä jokaiselta perheenjäseneltä jotain pientä naposteltavaa. Jokaisen tulee siis kiinnittää huomiota siihen, mitkä lemmikin sovitut ruoka-ajat ovat.

(kuva: Shutterstock)

Mikäli lemmikille on kertynyt rutkasti ylimääräistä painoa ja laihdutusprosessi tuntuu vaikealta, voi asiasta keskustella myös eläinlääkärin tai eläinten ravitsemusneuvonnan asiantuntijoiden kanssa. Mikäli lemmikkisi paino alkaa putoamaan yhtäkkiä ilman selitystä tai sen ruokahalu heikentyy merkittävästi, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Lue myös: MTV: Tarvitseeko lemmikkikin joditablettia? Asiantuntijalla selkeä vastaus

Lue myös: Suomalainen kissa hurmasi somekansan - erikoisella karvakaverilla on miljoonia näyttökertoja

Lue myös: Miten luoda kissaturvallinen joulu? Listasimme 4 tärkeää vinkkiä

Lähde: Evidensia, Musti ja Mirri

Kilpailut

Uusimmat