Kuva: AOP

MTV: Tarvitseeko lemmikkikin joditablettia? Asiantuntijalla selkeä vastaus

12.10.2022 21:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Jodi voi aiheuttaa lemmikeille myös haittavaikutuksia.

Viime päivinä lääkejoditabletit ovat jälleen nousseet otsikoihin. STM:n uuden suosituksen mukaan 3–40-vuotiailla henkilöillä on hyvä olla apteekista hankittavaa lääkejodia varastossa kotona. 

Lemmikin omistajia saattaakin mietityttää, täytyisikö säteilytilanteen sattuessa myös karvaiselle perheenjäsenelle syöttää jodia. MTV:n haastattelussa Eläinsairaala Evidensian pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio kertoo, että lemmikkien kohdalla lääkejodista ei välttämättä ole hyötyä.

Lemmikit eivät Kaimion mukaan hyödy lääkejodista samaan tapaan kuin ihmiset siksi, että niiden odotettu elinikä on muutoinkin lyhyempi. Ihmisiä lääkejodi suojaa pitkällä aikavälillä kilpirauhassyövän kehittymiseltä. Lemmikkien kohdalla niin pitkän aikavälin vaikutuksia ei siis ehdittäisi välttämättä muutenkaan nähdä.

Sen sijaan lääkejodista voi olla lemmikille jopa haittavaikutuksia.

– Siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä, Kaimio sanoo MTV:lle.

Artikkelissa jatketaan, että liian suuresta annoksesta voi koitua eläimelle esimerkiksi vatsaoireita kuten ripulia, syömättömyyttä tai oksentelua. Vakavampia haittoja ovat esimerkiksi sydänvaikutukset tai allergiset reaktiot. 

Lue myös: Yle: Nato-päätöksen myötä kyberhyökkäyksen uhka voi nousta - miten tavallinen kansalainen voi varautua?

Lue myös: MTV: Sähkökatkot voivat kohdistua myös kotitalouksiin - asiantuntija kehottaa varautumaan

Lähde: MTV

Kilpailut

Uusimmat