Kuva: Shutterstock

Lahjapaperin kanssa tehdään yksi yleinen virhe - ethän toimi näin?

23.12.2023 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Väärin kierrätetyt materiaalit voivat aiheuttaa seurauksia materiaalin jatkokäsittelyssä.

Joululahjat on avattu ja lattia peittyy erilaisista lahjapapereista – ne voi varmaan heittää paperinkeräykseen? Vai voiko?

Joulunaikaan tulee usein enemmän jätettä kuin tavallisesti ja yksi yleisimmistä roskista ovatkin joululahjojen kääreet. Ensimmäinen ajatus monella voi olla heittää lahjapaperit paperinkeräykseen, mutta se ei kuitenkaan ole oikea tapa, sillä väärä kierrätystapa voi aiheuttaa seurauksia materiaalin jatkokäsittelyssä.

Lahjapaperi kuuluu oikeaoppisesti seka-tai energiajätteeseen. Lahjapaperit sisältävät usein paljon värejä, kimalteita, teippejä ja muita epäpuhtauksia, joiden takia ne eivät sovi paperinkeräysprosessiin. Sama koskee lahjanaruja ja paperikasseja.

”Lahjapaperien ylimääräiset väri- tai muut aineet voivat haitata paperin kierrätystä. Suuret määrät lahjapaperia voivat jopa pilata kokonaisen paperinkeräyserän. Ylimääräisiä aineita sisältävää paperimassaa ei voida käyttää, jolloin kierrätyspaperimassasta tulee jätettä”, kertoo Encore Ympäristöpalvelujen tuotealueiden johtaja Anssi Takala.

Jos paperinkeräyslaatikkoon joutuu paljon sinne kuulumatonta materiaalia, jäteastia voidaan joutua tyhjentämään sekajätteenä. Tästä voi koitua taloyhtiölle ikävästi ylimääräisiä kustannuksia. 

”Hyvä muistisääntö on, että paperinkeräysastiaan kuuluvat kaikki postiluukusta tulevat paperit, kuten sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, esitteet ja kirjekuoret”, Takala vinkkaa.

Lue myös: HSY: Biojätteen kierrätyksessä tehdään edelleen kaksi yleistä virhettä - ethän mokaa näissä?

Lue myös: Mihin jäteastiaan biohajoavat tuotteet kuten terveyssiteet kuuluvat?

Lue myös: Jos taloyhtiön jäteastiaan on heitetty sinne kuulumatonta jätettä, onko oma kierrätys ollut turhaa? Asiantuntija vastaa

Lähde: Encore Ympäristöpalvelut

Kilpailut

Uusimmat