Kuva: Shutterstock

Kulahtiko lempineuleesi? Näin huollat villapaidan käyttökuntoon

17.02.2024 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Nyppääntynyt neule näyttää kulahtaneelta, mutta villapaitaa kuuluukin aika ajoin huoltaa.

Lämmin neule on talvipukeutumisen ehdoton klassikko. Ihana villa eristää hyvin lämpöä ja imee kosteutta, sekä hylkii likaa ja puhdistuu helposti. Etenkin villasta tehdyt puserot kestävät käytössä useita vuosia, mutta harmillisen usein ne kuitenkin nyppääntyvät.  Kulahtanut paita jää helposti lojumaan vaatekaapin pohjalle, sillä sen ajatellaan jo nähneen parhaat päivänsä. Neuletta tulee kuitenkin huoltaa, sillä laadukkainkaan villapaita ei ole turvassa nyppääntymiseltä. Täytyy vain tietää miten toimia, jotta ihana paita kestää käytössä pitkään: 

1. Nukat veks! 

Nyppääntynyt neule kannattaa harjata läpi nukkakammalla tai vaateharjalla. Pitkässä juoksussa nukkakammalla harjaaminen ohentaa neuletta, joten jo valmiiksi ohutta neuletta kannattaa lähestyä vaateharjan voimin. Nukkakampa poistaa nypyt, silottaa paidan kuituja ja ehkäisee nyppyjen syntymistä.  

Pingota neule tasaiselle alustalle ja käy läpi nyppyiset kohdat kampaamalla neuleen pintaa silmukoiden suuntaisesti. Aloita kevyesti ja lisää painetta jos tarvitsee. Kun nypyt on poistettu, voit harjata vaatteen läpi pehmeällä vaateharjalla. Se silottaa kuidut sekä poistaa pölyä ja irronneita kuituja. Vaate saa jälleen aivan uuden ilmeen, kun nypyt ovat poissa!

Nyppääntyneestä neuleesta on mahdollista saada jälleen siisti paita. (kuva: Shutterstock)

2. Höyrytys

Höyryttämällä pidennät neuleen pesuväliä, sillä se silottaa neuleen kuituja ja samalla puhdistaa. Höyrytä neule silitysraudan höyrytoiminnolla tai vaatehöyrystimellä. Muista kuitenkin olla varovainen, jotta kuuma rauta ei pilaa neuleen pintaa: pidä se noin kädenmitan päässä tai suojaa harsokankaalla. 

3. Tarkkana pesun kanssa 

Ensinnäkin, villavaate kannattaa puhdistaa ensisijaisesti tuulettamalla ja poistamalla tahrat paikallisesti. Jos villavaate vaatii kuitenkin pesua, tarkista pesuohje materiaalilapusta. Liian kuuma pesulämpötila voi pilata neuleen. Yleensä neuleet pestäänkin matalissa asteissa käsin tai pesukoneen hienopesuohjelmalla. Muista käyttää pesussa villalle tarkoitettua pesuainetta. Lisätietoja käsinpesusta ja konepesusta löydät Marttojen sivuilta

4. Säilytä oikein 

Neule kannattaa säilyttää ilmavasti kuivassa paikassa. Raskas neule venyy helposti henkarissa, joten paita kannattaa säilyttää laskostettuna. Ohuet neuleet voi ripustaa henkarille, mutta pitkällä aikavälillä sekin saattaa vaikuttaa paidan muotoon. 

Lue myös: Hoida tulppaaneja oikein - ammattilaisen vinkeillä nautit niistä pidempään

Lue myös: Leivinpaperiniksi, joka on saattanut mennä sinultakin ohi

Lue myös: 6 trendikkäintä asustetta vuodelle 2024 - löytyykö jokin jo sinun kaapistasi?

Lähde: Martat

Kilpailut

Uusimmat