Kuva: Shutterstock

Korkkaatko mökkikauden? Tarkista, että mökiltäsi löytyvät nämä tarvikkeet

31.03.2024 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Huolellinen varustautuminen voi parhaimmillaan pelastaa hengen.

Mökkikausi alkaa taas kevään edetessä. Innokkaan mökkeilijän on kuitenkin tärkeää tarkistaa, että mökin ensiapulaukusta löytyvät oleelliset tarvikkeet hätätilanteiden ja loukkaantumisten varalta. Suomen Palopäällystöliitto listasi, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun aikoo korkata jälleen mökkikauden. 

Tarvikkeita palovamman varalle

Esimerkiksi grillaus ja tulenteko ovat mökillä usein arkipäivää, joten palovammoihin on syytä valmistautua kaiken varalta. Mikäli palovamma syntyy, täytyy sitä yrittää jäähdyttää esimerkiksi kylmäpussin, kylmän veden tai palovammasetin avulla. Kannattaa siis huolehtia, että kaikki tai jokin näistä palovamman ensiapukeinoista löytyy mökiltä käden käänteessä. 

Haavojen ja vammojen ensiapu

Mökillä usein touhutaan pihatöiden parissa. Haavojen ja pienten ruhjeiden varalta on ensiapulaukusta hyvä löytyä siis tarvikkeita haavan puhdistamista varten. Pidä huoli, että desinfioivaa haavanpuhdistusainetta, laastareita ja sideharsoa on helposti saatavilla. Myös silmähuuhde voi osoittautua tarpeelliseksi, mikäli silmään joutuu touhutessa esimerkiksi yllättävä roska tai vahingollista nestettä, kuten bensaa.

Mökillä puuhastellaan usein myös puutöiden parissa moottorisaha tai kirves kourassa. Nämä voivat onnettomuustilanteessa saada kuitenkin pahaa jälkeä aikaan. Kiristyssidettä on siis syytä myös löytyä ensiapupakkauksesta, sillä se voi parhaimmillaan pelastaa hengen. Kiristyssiteen oikeaoppiseen käyttöön kannattaa perehtyä varmuuden vuoksi etukäteen.

Palovaroittimet kuntoon

Palo- ja häkävaroittimien toimivuus kannattaa tarkistaa mökille palatessa. Esimerkiksi patterit ovat saattaneet loppua, joten niitä kannattaa pitää mukana mökille mennessä.

Muistathan osoitteen?

Kaikki muistavat kotiosoitteensa, mutta muistuuko mökin osoite mieleen kuin apteekin hyllyltä? Mökin osoite kannattaa laittaa ylös johonkin näkyvälle paikalle, josta sekä mökin omistajat että vierailijat pystyvät sen helposti näkemään hätätilanteen sattuessa. Näin osoite muistuu varmasti hädän hetkellä mieleen, mikäli on soitettava apua hätänumerosta. 

Lue myös: Asiat, jotka kannattaa huomioida omakotitalossa ja mökillä keväisin - voit välttää kalliin laskun

Lue myös: Asiat, jotka keittiössä olisi hyvä puhdistaa viikoittain - toteutuvatko omassa siivouksessasi?

Lue myös: Missäpäin Suomea omakotitalossa asuminen on kalleinta, entäpä halvinta?

Lähde: Suomen Palopäällystöliitto

Kilpailut

Uusimmat