Pidennä kodinkoneiden käyttöikää – 6 kätevää vinkkiä

17.05.2015 16:45 - Linda Arponen

Koska kukaan ei halua nähdä uuden ja kalliin kodinkoneen hajoavan hetkessä, kannattaa laitteesta pitää hyvää huolta.

Jääkaapin, uunin tai pyykinpesukoneen vaihtaminen ei ole vain työlästä, vaan myös kallista. Jos et siis halua olla hankkimassa uusia kodinkoneita liian pian, pidennä laitteittesi elinikää seuraavien vinkkien avulla.

Pidä jääkaappi ja pakastin puhtaina

Yleisesti ottaen kaikki laitteet toimivat parhaiten puhtaina. Muista siis käydä jääkaappisi sisältö säännöllisesti lävitse, heitä pois vanhentuneet ruoat ja pyyhi pinnat huolellisesti puhtaiksi.

Myös pakastin kannattaisi välillä puhdistaa. Ensin se pitää irrottaa seinästä, tyhjentää ja pyyhkiä sen jälkeen puhtaaksi miedolla puhdistusaineella. Muista lopuksi puhdistaa pinnat vielä pelkällä vedellä ja kuivata pyyhkeellä kuivaksi. Tämän jälkeen voit kytkeä pakastimen takaisin pistorasiaan.

Jos pakastimeesi kertyy helposti jäätä, muista tehdä myös pakastimen sulatus esimerkiksi kerran vuodessa keskellä talvea, jolloin pakasteet voi laittaa vaikkapa ulos sulatuksen ajaksi.

Jynssää uuni puhtaaksi

Mikäli kypsentämästäsi ruoasta tippuu jotakin uuniin, kannattaa jäljet puhdistaa mahdollisimman pian. Uunin puhdistaminen ei ole välttämättä mukavaa ja helppoa puuhaa, mutta koska uuniin ei kannata koskaan jättää ruoantähteitä palamaan, kannattaa puhdistus kuitenkin hoitaa alta pois. Uuneille löytyy omat puhdistusaineensa, joita kannattaa käyttää tähän tarkoitukseen.

Vaihda suodattimet

Suodattimia saattaa löytyä esimerkiksi liesituulettimista tai tiskikoneista. Seuraa valmistajan ohjeita ja puhdista tai vaihda suodattimet tarpeen mukaan. Tällä tavalla niiden pitäisi toimia parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Käytä oikeita pesuaineita

Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta erilaisia pesuaineita on hyvä käyttää niille tarkoitetulla tavalla. Älä siis laita esimerkiksi käsitiskiin tarkoitettua astianpesuainetta tiskikoneeseen. Pesuaineiden väärinkäyttö voi tehdä hallaa laitteille.

Poista ruoantähteet

Ruoantähteet voivat tukkia astianpesukoneen. Vaikka kerroimmekin aiemmin, ettei tiskejä tarvitse huuhdella ennen astianpesukoneeseen laittamista, on isommat ruoantähteet hyvä poistaa ennen pesemistä.

Älä täytä pyykkikonetta liian täyteen

Liian täysi pyykkikone rasittaa esimerkiksi laitteen moottoria ja laakereita. Lisäksi vaatteet puhdistuvat huonosti. Jos siis haluat pitää koneesta huolta, noudata valmistajan ohjeita siitä, kuinka täyteen koneen saa täyttää.

Muista myös tyhjentää pyykkikoneen ja kuivausrummun nukkasihti säännöllisesti!

Lähde: HellaWella

Kilpailut

Uusimmat