Kuva: Fotolia

Säästä 10 000 euroa vuodessa - suomalaisen varallisuusvalmentajan täsmävinkit

05.11.2015 18:45 - Rea Tallgren

Säästämisen ei tarvitse olla keskituloiselle mahdottomuus.

Terhi Majasalmi on Kirsi ja himoshoppaajat -sarjastakin tuttu varallisuusvalmentaja, joka osaa antaa vinkit siihen, miten rahaa saa säästettyä, vaikka taskujenpohjat tuntuisivatkin olevan reikiä täynnä. Totuus taloudestasi -kirjan kirjoittanut Majasalmi sanoo Daami.fi:lle, että säästäminen onnistuu kaikilta.

- Ensin on tärkeää kirjoittaa ylös kaikki menot, ottaa vaikkapa jopa kuitit talteen. Sitten menot käydään järjestelmällisesti läpi. Katsotaan pakolliset menot ja mietitään, voisiko niitäkin pienentää. Sitten aletaan käymään läpi ei-pakollisia menoja, ja katsotaan, mitkä niistä voisi jättää kokonaan pois ja mitä niistä voisi saada halvemmallakin. 

Monesti menojen ylöslaittaminen myös havahduttaa. 

- Saattaa huomata, että rahaa menee edelleen johonkin sellaiseen, josta ei edes juurikaan nauti, mutta josta on vaan muodostunut tapa, Majasalmi selittää. 

Pesämuna asuntoon säästöön vuodessa?

Veronmaksajain Keskusliiton mukaan keskituloinen kokoaikaista työtä tekevä palkansaaja ansaitsee kuukaudessa hieman yli 3 200 euroa. Tällaisesta luvusta kertoi Yle tasan vuosi sitten. Jos kuukausitulo siis on vastaava, miten vuodessa saisi säästettyä 10 000 euroa, joka jossain päin Suomea riittäisi asuntolainan alkupääomaksin - vai olisiko se edes mahdollista?

- Tärkeintä tuollaisessa tilanteessa on päämäärätietoisuus. Jos oletaan, että palkasta jäisi käteen kuukaudessa vähän alle 2500 euroa, pitäisi siitä saada säästöön kuussa siis noin 833 euroa. Tämä jättäisi asumiseen ja muuhun elämiseen rahaa noin 1660 euroa. Kaikki ylimääräiset menot olisi siis pakko karsia. 

Majasalmi kuitenkin muistuttaa, että vaikka vuoden ajan eläminen tekisi todella tiukkaa, olisi lopputulos varmasti suurimman osan mielestä sen arvoinen. 

- Tulisi muistaa, että tilanne ei kestä loputtomiin, eikä päätöksen kanssa "olla naimisissa" kuin 12 kuukautta. Lopulta itselleen on saanut säästettyä haluamansa summan, Majasalmi muistuttaa. 


Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat