Kuva: Fotolia

Kotikokeille tiedoksi: Pitsasta saa helposti entistä herkullisempaa

05.12.2015 11:15 - Senni Loikala

Mikä olisikaan viettelevämpää kuin uunista leijaileva pitsan tuoksu. Saat kestoherkusta entistä parempaa, kun noudatat asiantuntijan neuvoja.

Toinen Pizze-kirjan tekijöistä, Saku Tuominen, vieraili Voicen iltapäivässä Lauri Kottosen ja Niina Backmanin juttusilla. Maukkaan pitsan lähettiläs neuvoi, millä pienillä nikseillä kotikokki saa italialaisesta herkusta entistä maistuvampaa.

Hän alleviivaa, että taikinan kohoamiselle tulee antaa tarpeeksi aikaa.

- Hyvässä pitsassa ydin on taikina. Aika usein teen aamulla taikinan ja annan sen päivän nousta. Se ei vaadi yhtään enempää vaivaa, mutta ero on todella suuri, Tuominen vakuuttaa.

Paras jauho- ja hiivavalinta

Jos tahdot erityisen herkullisen pitsapohjan, kannattaa sinun Tuomisen mukaan suunnata erikoiskauppaan. Sieltä löydät 00-jauhoja, jonka numeroliite viittaa italialaisittain jauhatusasteeseen. 00-jauhot ovat jauhatettu todella hienoksi, mutta myös 0-jauhoilla saa tavallista paremman pitsataikinan.

Mikäli erikoiskauppaa ei ole lähettyvillä, vakuuttaa Tuominen, että saat silti maistuvan pitsan.

- Myös perusjauhoista saa ihan hyvän pitsan. Parempaa tosin tulee, jos sekoitat vehnäjauhoja ja spelttijauhoja keskenään, hän vinkkaa.

Myös oikealla hiivavalinnalla pystyy parantamaan pohjan makua. Tässä perinteinen tuorehiiva jää kakkoseksi.

- Monesti kuivahiiva sopii pitsataikinaan paremmin kuin tuorehiiva, Tuominen sanoo.

Paras tomaattikastike

Tuominen tietää, että monet näkevät tomaattikastikkeen eteen liikaa vaivaa. Hänen mukaansa sitä ei saa hauduttaa, koska tomaattikastikkeen tavoite on olla raikas.

- Paras tomaattikastike tulee tölkkitomaateista, jotka voi puristaa käsin ja lisätä vähän basilikaa ja valkosipulia. Muuta ei tarvitse tehdä. Hyvän tomaattikastikkeen saamiseen menee noin minuutti ja siitä tulee parempaa kuin hauduttaen, pitsamestari neuvoo.


Kuuntele Voicen iltapäivää arkisin kello 14-18.

LUE MYÖS: Vaihtelua klassikkoherkkuun: 4 erilaista ja terveellistä pitsapohjaa

Kilpailut

Uusimmat