Kuva: Fotolia

Myös koiran ahdistus voi vaatia ammattihoitoa - lue varoittavat merkit

31.12.2015 17:45 - Senja Rapila

Ihmiset eivät ole ainoita, jotka kärsivät ahdistuksesta. Myös monet eläimet - kuten koirat - kärsivät siitä.

Vaikka koirat saattavat kärsiä ahdistuksesta, he eivät osaa kertoa siitä ihmisille. He pystyvät vain ilmaisemaan tunteistaan käyttäytymisellään ja kehonkielellään. Koiran ahdistus yleensä ilmenee jonkin tietynlaisen syyn vuoksi, mutta mistä erottaa, onko se normaali vai isompi ongelma? Omistajan tehtävä onkin selvittää, milloin koiralla on oikeasti jokin vialla.

Mitkä ovat ahdistuneisuuden oireita?

Eläinten käytökseen erikoistunut tohtori Jill Goldman kertoo, että ahdistus on käytännössä pelokasta ennakointia siihen, että jotain pahaa on pian tapahtumassa. 

Ahdistuksen aiheuttamat käyttäytymisoireet ovat yleensä huomattavissa: Jos ulkona myrskyää ja ukkostaa, koira saattaa täristä. Jos eläinlääkärille meneminen aiheuttaa koirassa ahdistusta, se saattaa virtsata tai ulostaa lattialle.

Tärinän, vapinan, virtsaamisen, ulostamisen sekä paniikkikohtausten lisäksi on myös muita oireita: läähätystä, korostunutta valppautta tai tarkkaavaisuutta - kuten jos koira tarkkailee sinua poikkeuksellisen pitkään.

Mikä aiheuttaa koirille ahdistuneisuutta?

- Ahdistus voi johtua sisäisistä tai ulkoisista ärsykkeistä, Goldman kertoo.

Jos koira näyttää ahdistuksen merkkejä kerran, se ei ole todennäköisesti sen suurempi ongelma. Jos se on toistuvaa ja selkeästi vaivaa koiraasi, on aika kääntyä ammattilaisen puoleen. Koirien ahdistus voi laueta samankaltaisista asioista, kuin ihmisilläkin.

- Koirat kokevat ahdistusta silloin, kun he joutuvat uusiin ja musertaviin tilanteisiin. Näitä voivat olla muun muassa eläinlääkärillä käyminen, tai kun heidät viedään ensimmäistä kertaa koirahoitolaan pois niiden asioiden luota, jotka ovat niille ennestään tuttuja ja turvallisia, eläinlääkäri Jill Sackman toteaa.

Jotkut koirat ahdistuvat siitä, kun he tapaavat toisia koiria tai uusia ihmisiä - varsinkin lapsia tai miehiä. Jotkut koirat pelkäävät myös kovia ääniä, kuten raketteja ja myrskyn pauketta.

- Miehet ovat yleensä paljon pidempiä kuin naiset, ja heillä on matalammat äänet. Tämä voi aiheuttaa joissain koirissa ahdistusta, jos he eivät entuudestaan tunne henkilöä. Lapset juoksentelevat paljon ja heillä on todella korkeat äänet, jotka ovat joidenkin koirien mielestä todella pelottavia, Sackman kertoo.

Yksi ahdistuksen muoto on eroahdistus, ja koirat voivat kokea eroahdistusta silloin, kun ne jätetään yksin kotiin. 

Eroahdistuneisuudesta kärsivät koirat voivat tuhota kodin sisustusta, haukkua ja ulvoa. Näin ne unohtavat käytöstavat, jotka on opetettu jo pentuna. Kaikki vain sen vuoksi, että ne yrittävät käsitellä omaa, ylivoimaista ahdistuksen tunnettaan.

Millaisia signaaleja koira antaa silloin, kun se ei tunne oloaan mukavaksi?

1. Koira nuolee suunpieliään.

2. Koiran silmänvalkuaiset näkyvät.

3. Koira läähättää, vaikka sillä ei ole kuuma.

4. Koira kääntää päätään pois päin.

Milloin koiran ahdistukseen tarvitaan ammattihoitoa?

Koiran ahdistuneisuus voi aiheuttaa sen, ettei koira halua leikkiä toisten koirien kanssa, lähteä lenkille tai syödä. Näin se ei pysty nauttimaan jokapäiväisistä aktiviteeteista, jotka ovat sille elintärkeitä. 

- Silloin, jos koiran ahdistus vaikuttaa sen päivittäisiin toimintoihin, kannattaa hakeutua ammattilaisen luokse, eläinlääkäri Erika Loftin kertoo.

Helpommissa tapauksissa, joissa tiedät mikä tekee koiran ahdistuneeksi, kannattaa yrittää kääntää asia positiiviseksi. Jos koira jännittää eläinlääkärikäyntejä, yritä tehdä siitä mahdollisimman mukava asia sille: tarjoile koiralle herkkuja eläinlääkärin aikana. Voit myös kysyä lupaa käydä ajoittain eläinlääkärin aulassa piipahtamassa koirasi kanssa, jotta se tottuisi siihen.

Lue myös: Kuinka älykäs koirasi on? Testaa seitsemällä helpolla kysymyksellä

Lähde: The Dodo

Kilpailut

Uusimmat