Kuva: Fotolia

Itkettääkö sipulin silppuaminen? 5 keinoa estää kyynelehtiminen

14.02.2016 15:15 - Emma Ylistalo

Leipäpala suussa saattaa auttaa pitämään kyyneleet loitolla sipulia pilkottaessa.

Kaikki me tiedämme kuinka ärsyttävää sipulin pilkkominen on. Silmiä kirvelee ja ne vuotavat. Lue alta viisi ohjetta, joiden avulla voit onnistua tekemään sipulin pilkkomisesta miellyttävämpää.

Viilennä sipuli ennen pilkkomista

Laita sipulit 15 minuutin ajaksi pakastimeen, ennen kuin aloitat niiden silppuamisen. Kun sipuli on kylmä, se erittää vähemmän ainetta, joka saa normaalisti silmäsi vuotamaan. Varo kuitenkin unohtamasta sipulia sinne liian pitkäksi aikaa, jotta se ei ehdi jäätyä.

Laita leipäpala suuhun

Laita pala leipää suuhusi juuri ennen kuin aloitat sipulin pilkkomisen ja pidä se siellä. Silmissä saattaa silti tuntua tuttu, inhottava tunne, mutta niiden ei pitäisi vuotaa. Leipä ilmeisesti imee itseensä rikkiyhdisteet ennen kuin ne saavuttavat silmäsi.

Mausta veitsen terä

Hiero tuoretta sitruunamehua veitsen terään ennen kuin leikkaat sillä sipulia. Sitruunahappo neutralisoi sipulin entsyymeitä. Lisää tarvittaessa sitruunaa veitseen leikkauksen aikana.

Käytä terävää veistä

Yksi syy siihen, minkä takia sipuli ärsyttää silmiä, on se, että sipulin leikkaaminen vahingoittaa sen soluja ja näin vapauttaa silmiä ärsyttäviä yhdisteitä. Kun leikkaat terävällä veitsellä vähemmän soluja vaurioituu ja näin myös vapautuu vähemmän silmiä ärsyttäviä yhdisteitä.

Käytä suojalaseja

Jos mikään muu ei auta, laita päähäsi silmiä suojaavat lasit. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi uimalasit, jos tyyli ei ole sinulle tärkeintä sipulia leikatessasi.


Lähde: Pure Wow

Lue myös: Kuinka estää avokadoa tummumasta? 3 helppoa niksiä

Kilpailut

Uusimmat