Kuva: Fotolia

CIA-agentti neuvoo: Yhdeksän ohjetta turvallisemmalle lomamatkalle

23.04.2016 09:15 - Joose Koskiranta

Entinen CIA-agentti Jason Hanson antaa yhdeksän tärkeää ohjetta mukavalle lomalle.

Oletko yksi niistä turisteista, joka tuntee olonsa turvattomaksi lomamatkalla? Vai oletko kenties se henkilö, jonka lompakko sekä passi joutuvat aina pitkäkyntisten näppeihin? Jos vastauksesi on myöntävä, kannattaa seurata entisen CIA-agentti Jason Hansonin ohjeistuksia.

Tutki kohdetta ennen matkaa

On aina hyvä idea googlettaa matkakohde ennen lähtöä. Toinen hyvä vaihtoehto on tarkistaa Ulkoministeriön nettisivut mahdollisten rauhattomuuksien varalta.

Kopioi tärkeät tiedostot

Jason Hanson suosittelee kopioimaan kaikki tärkeät mukaan otettavat tiedostot, kuten passin kuvasivun, ajokortin, hotellivarauksen sekä matkavakuutuksen.

Tallenna ne usb-tikulle ja pidä tikkua aina mukanasi siltä varalta, että alkuperäiset dokumentit varastettaisiin.

Unohda "salaiset" lompakot

Vaikka lompakko olisikin pieni ja huomaamaton, kokeneet varkaat kyllä huomaavat sen, jos se roikkuu vaatteiden ulkopuolella. Hanki mielummin lompakko, jonka voi kiinnittää esimerkiksi vyöhön tai piilottaa housujen sisään.

Lisäksi Hanson suosittelee hankkimaan RFID-suojauksellisen (Radio Frequency Identification) lompakon, niin rosvot eivät voi kopioida korttiasi etänäkään.

Pidä matalaa profiilia lomasuunnitelmistasi

Vaikka onkin vaikeaa olla kertomatta sosiaalisessa mediassa kuinka ihanaa etelän auringossa on, niin se kannattaa. Somepäivityksistä tulee nopeasti kotiinmurtautumiskutsu lainsuojattomille.

Pyydä lisäavainta hotellihuoneeseen

Jos olet yksin matkalla, on järkevää pyytää lisäavainta hotellihuoneeseen, sillä silloin mahdolliset salakuuntelijat luulevat sinun lomailevan jonkun kanssa.

Kannattaa myös varata huone ylemmästä kerroksesta, sillä useimmat hotellivarkaudet tapahtuvat ensimmiäisissä kerroksissa.

Älä käytä kassakaappia

Jason Hanson ei käytä ikinä kassakaappia matkoillaan. Vaikka se tuntuu turvalliselta vaihtoehdolta, hotellihenkilökunnalla on yleensä yleiskoodi, jolla he pääsevät käsiksi kaapin sisältöön.

Älä myöskään ikinä jätä arvotavaroita muualle hotellihuoneeseen.

Hanki hälyttävä ovikiila

Entinen CIA-agentti suosittelee myös hankkimaan hälyttävän ovikiilan. Jos joku yrittää avata ovea esimerkiksi nukkuessasi, hälytys laukeaa ja pelottaa voron tiehensä.

Käyttäydy kuin paikalliset

Ryöstäjät etsivät kahjoja turisteja, jotka eivät tunne kaupunkia. Tutustu siis bussireitteihin ja kaupungin karttaan ennen kuin lähdet ulos hotellihuoneesta. Kartanlukemiseen keskittyessäsi altistut helpoksi maalitauluksi pitkäkyntisille.

Käytä maalaisjärkeä

Seuraa ympäristöäsi. Tarkkaile, minkälaisin konstein paikalliset yrittävät hämätä turisteja. Esimerkiksi kaikki taksit eivä ole "oikeita" takseja. Valitse tarkasti kulkuneuvo, minkä mukana kuljet. Voit myös aina turvautua hotellisi taksipalveluun.

Lue myös: Painaako matkalaukkusi liikaa? Tavarat, jotka kannattaa jättää pakkaamatta

Lähde: EkstraBladet

Kilpailut

Uusimmat