Kuva: Fotolia

Edessä lomamatka? Katso mitä lentokoneruokaa kannattaa syödä

20.04.2017 11:45 - Karoliina Kotala

Lentoyhtiöt tarjoavat usein pidemmillä lennoilla aterian, mutta vain harva matkustaja on erityisen tyytyväinen annokseensa.

Lentokoneissa tarjotut lämpimät ateriat ovat monelle kaikkea muuta kuin lentomatkan kohokohta. Moni matkustaja jättääkin aterian välistä ja esimerkiksi tv-kokki Gordon Ramsay on kertonut tuovansa aina omat eväät mukanaan lennolle ja pysyvänsä kaukana koneen murkinoista.

- Olen työskennellyt lentoyhtiöiden kanssa kymmenen vuotta ja tiedän missä tuo ruoka on ollut ja kuinka kauan menee ennen kuin se lopulta päätyy koneisiin, Ramsay on avautunut julkisuudessa.

Mutta kuinka pahaa lentokoneiden tarjoama ruoka todella on?

Lennoilla tarjottava ruoka valmistetaan usein kenttien lähellä olevissa suurkeittiöissä, joissa se esivalmistetaan ja kuljetetaan lentokoneisiin. Koneissa henkilökunta taas lämmittää ruoan. Ruoan valmistus on todellista liukuhihnatyötä ja esimerkiksi suurin lennoille ruokia valmistava yritys Emirates Flight Catering Centre valmistaa jopa 170 000 ateriaa päivittäin. Erityisen tuoreesta ruoasta on harvoin kyse, sillä annokset valmistetaan yleensä 12-72 tuntia ennen koneeseen päätymistä. Toki erilaiset lainsäädännöt valvovat, että ruoka pysyy hygieenisenä pakastamisen avulla.

Mitä sitten koneessa kannattaa syödä?

Jos haluat välttyä kuivalta ja mauttomalta ruoalta, suosi kokki Raymond Oliverin ohjetta ” mitä kosteampi, sitä parempi”. Valitse siis aina tarjolla olevista vaihtoehdoista nestemäisin, esimerkiksi keitto, pata tai muu kostea ruoka. Sen sijaan vältä annoksia, joissa on riisiä, pastaa tai nuudelia, sillä uudelleenlämmittäessä ne usein vain kuivuvat ja paakkuuntuvat. Syytä on myös vältellä friteerattuja ja uppopaistettuja eväitä, sillä ne muuttuvat uudelleenlämmittäessä vetisiksi.

Harva myöskään tietää, että olosuhteet koneessa turruttavat aistejamme ja se vaikuttaa myös siihen, miten maistamme ruoan. Voit siis ottaa kotoasi mukaan vaikkapa hiukan suolaa, pippuria ja Tabascoa maustaaksesi ruokaasi itse. Myös tomaattiset ruoat ja juomat ovat hyvä valinta koneessa, sillä tomaatti sisältää ainesosaa, jonka maistaminen ei hiivu koneessakaan. Viinit puolestaan voivat ilmassa myös maistua täysin eriltä ja mauttomalta kuin maassa. Jos haluat nauttia alkoholia koneessa, suosi kuohuviiniä tai sampanjaa. Muista kuitenkin, että koneessa ohuempi ilma vaikuttaa myös siihen, kuinka helposti tunnemme alkoholin vaikutukset.

Lennoilla tarjoiltavat ruoat ovat myös harvoin erityisen terveellisiä, johtuen jo siitäkin, että kovinkaan tuoretta nautittavaa ei ole mahdollista tarjoilla. Annokset ovat kuitenkin myös usein erittäin kaloripitoisia ja sisältävät melkoisesti rasvaa ja suolaa.

Vaikka lentokoneruoista aiheutuneet ruokamyrkytykset ovatkin melko harvinaisia, tarjoillaan lentäjille eri ruoat, jotta kumpikin ei sairastuisi ruoan mahdollisesti ollessa kärsinyttä. Jos haluat itse välttyä pahimmilta bakteereilta koneessa, suosittelevat asiantuntijat ottamaan käsimatkavaroihin desinfioivia kosteuspyyhkeitä ja pyyhkimään ennen kaikkea jokaisen istuimen edessä olevan, taitettavan tarjoilupöydän. Kyseisten pöytien kun sanotaan olevan koneen törkyisimmät kohdat.

Lue myös: Naisen saama lentokoneruoka pistää hieraisemaan silmiään - onko siinä penis?

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat