Kuva: Fotolia

Viinin maku muuttuu lentokoneessa - asiantuntija selittää syyt erikoiseen ilmiöön

01.11.2017 21:45 - Senja Rapila

Yli kymmenen kilometrin korkeudessa ihmisen makunystyrät toimivat täysin eri tavalla.

Vaikka moni saattaisikin ajatella, että lentokoneessa alkoholi maistuu aivan samalta kuin tasaisella maalla, ovat he väärässä. Asiantuntija on kertonut Telegraph-lehdelle, että makunystyrät muuttavat toimintatapojaan kymmenen kilometrin korkeudessa, joka aiheuttaa myös makuaistin muuttumisen.

Vähäinen ilmankosteus on suurin syy muutokseen. Kerrotaan, että matala ilmankosteus kuivattaa suun ja nenäkäytävät, joten makunystyrät eivät toimi normaalilla tavalla. Muutosta viinin maussa ei välttämättä huomaa, ellei tietoisesti maista viiniä ennen nousua ja laskua.

- Seuraavan kerran kun olet pitkällä lennolla, kokeile viiniä matkan alussa ja sitten uudelleen matkan päättyessä. Takaan, että huomaat eron. Se ei ole kuitenkaan viini joka muuttuu, vaan sinä, Andy Sparrow kertoo.

Toinen syy maun "muutokseen" on hajuaistin heikkeneminen lennon aikana.

- Suuri osa viinin juomisen nautinnosta tulee sen hajusta. Kokeilepa pitää nenästäsi kiinni ja syödä basilikan lehti. Se ei maistu miltään. Mutta päästä nenästäsi sitten irti ja mausta tulee äkkiä ylivoimainen.

Sparrow kertoo, että myös valaistuksella ja lentokoneen tärinällä on vaikutusta asiaan. Lisäksi lentopelko tai siitä aiheutunut stressitila voi vaikuttaa viinin maun "muuttumiseen" juotaessa.

Kuinka ruuasta ja juomasta saa paremman makuisia?

Sparrow kertoo, että helpoin tapa saada ruoka ja juoma maistumaan lähes normaalilta on laittaa korvatulpat tai melua estävät kuulokkeet korviin.

Lähde: Telegraph

Lue myös: Vältä aikaerorasitus lennolla yksinkertaisella niksillä - varaa ikkunapaikka

Lue myös: Haluatko lentokoneessa hyvää palvelua? Katso mikä paikka kannattaa valita

Lue myös: Mitä matkustajat eivät koskaan näe? Lentäjän jakama video mykistää upeudellaan

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat