Kuva: Fotolia

Kutiseeko, punoittaako ja kiristääkö iho? Näin saat ihosi jälleen hehkumaan

01.12.2018 15:15 - Karoliina Kotala

Kylmenevät ilmat saavat terveen ja normaalinkin ihon oireilemaan. Talvi-iho vaatiikin tehostettua huolenpitoa.

Punoitus, kiristys ja hilseily ovat yleisiä oireita talvella terveelläkin iholla. Talvella ihoa kuivattavat muun muassa lämpötilanvaihtelut, auringonvalon puute ja keskuslämmitys. Onkin hyvä muistaa muutama muistisääntö talvi-ihon hoidossa:

Älä käsittele liikaa

Ihon tehtävä on suojata elimistöä kemiallisilta ja fysikaalisilta rasituksilta sekä infektioilta, siksi talvella kannattaa välttää ihon turhaa rasittamista. Jätä siis turhat kuorinnat ja harjaukset ja keskity huolelliseen ihon kosteutukseen. Levitä kosteusvoide iholle heti peseytymisen jälkeen. Katso, että voide sisältää sekä rasvaa että vettä sitovia ainesosia. Jos iho on erityisen kuiva, valitse voide, johon on lisätty keramideja. Et myöskään tarvitse kalliita merkkivoiteita, vaan pärjäät hyvin pelkällä perusvoiteellakin.

Muista kädet ja huulet

Käsiä pestään flunssakauden aikaan tiheästi, mikä kuivattaa käsien ihoa entisestään. Rasvaa kädet siis talvisin useasti päivässä. Tarvittaessa voit laittaa yöksi käsiisi puuvillaiset hanskat tehostamaan vaikutusta. Myös huulet kannattaa suojata kylmiltä säiltä huulivoiteella. Vältä huulirasvoja, jotka sisältävät kemiallisesti kuorivia ainesosia, kuten salisyylihappoa ja suosi esimerkiksi vahaa, glyserolia tai glykolia sisältäviä voiteita.

Suojaa kasvot ulkona

Kylmä viima ja tuuli tehostavat kylmän vaikutusta, joten ulkoillessa kasvojen iho kannattaa suojata kaulaliinalla. Vältä turhaa ihon pesemistä ja tarvittaessa voit käyttää ulkoiluvoidetta kasvoille. Valitse myös puhdistustuote, jonka ph-arvo on 5,5 tai alle. Muista myös ulkoillessa, että kasvovoiteessasi on UVA- ja UVB-suoja.

Lue myös: Tiedätkö, mitä ravintoaineita ihosi kaipaa eri vuosikymmenillä - katso, mitä lisätä ruokavalioon

Lähde: Terveydeksi

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat