Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mitä ravintoaineita ihosi kaipaa eri vuosikymmenillä - katso, mitä lisätä ruokavalioon

22.11.2018 19:15 - Emmi Moilanen

Ensimmäiset juonteet ilmestyvät iholle kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen. Esimerkiksi a- ja c-vitamiinit hellivät ihon kuntoa.

Vuosien vieriessä myös ihon kunto muuttuu ja ikääntyy. Uutisoimme tänään, kuinka kiireinen elämäntapa saattaa vanhentaa meitä jopa yli kolmella vuodella.

Jotta hipiä säilyttäisi terveen hehkunsa jokaisessa elämänvaiheessa, on stressin lievittämisen lisäksi hyvä kiinnittää tarkempaa huomiota myös ruokavalioon. Prevention haastatteli ihotautilääkäreitä ja selvitti, millä ravintoaineilla teet hyvää ihollesi jokaisena ikävuotena.

30 vuotta:

- Ensimmäiset ikääntymisen merkit ilmaantuvat kolmekymppisenä, jolloin juonteita alkaa ilmestyä kasvolihasten liikkeiden seurauksena, kertoo ihotautilääkäri Rajani Katta.

Mitä tulisi lisätä ruokavalioon?

Runsaasti c-vitamiinia sisältäviä hedelmiä ja kasviksia. Tällaisia ovat esimerkiksi sitrushedelmät, parsakaali, mustikat, tomaatti, paprika ja kiivi.

Kaali ja pinaatti. Nämä sisältävät runsaasti a-vitamiinia.

Lohi, makrilli, sardiinit ja taimen sisältävät runsaasti ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeää omega-3-rasvahappoa.

Soija. Soija sisältää antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa muun muassa auringon aiheuttamilta vaurioilta ja edistävät elimistön kollageenin tuotantoa.

Vihreä tee. Myös vihreällä teellä on samankaltaisia terveyshyötyjä kuin soijalla.

Tumman suklaan sisältämät antioksidantit tekevät hyvää verenkierrolle ja elimistön nestetasapainolle.

Lasillinen punaviiniä. Punaviini sisältää resveratroli nimistä antioksidanttia, joka suojaa ihoa muun muassa vapaalta radikaaleilta. Resveratroli saattaa ehkäistä myös ryppyjen muodostumista.

Rautaa sisältäviä raaka-aineita, kuten punainen liha, simpukat, katkarapu, mustapavut, pinaatti ja kurpitsansiemenet.

40 vuotta:

- 40 vuotiaana kollageeni vähenee ja iho alkaa menettää kiinteyttään. Juonteet suun ympärillä alkavat syventyä, ihotautilääkäri Patricia Farris kertoo.

Mitä tulisi lisätä ruokavalioon?

Runsaasti kuitua sisältävät ruoka-aineet tekevät hyvää nelikymppisen iholle. Useat hedelmät, kasvikset ja viljat ovat loistavia kuidun lähteitä. Myös chia-siemenet, linssit ja kidneypavut sisältävät runsaasti kuitua.

Pre- ja probiootit hellivät vatsasi toimintaa. Vatsaongelmat voivat heijastua myös ihon hyvinvointiin, jolloin esimerkiksi kuitupitoiset ruuat ja jugurtti parantavat oloa.

50 vuotta:

- Viisikymppisenä naiset ovat usein huolissaan siitä, että iho ei reagoi enää kosteutukseen samalla tavalla kuin ennen. Ruokavaliolla on mahdollista vaikuttaa asiaan, jotta hipiä pysyisi heleänä, Katta toteaa.

Mitä tulisi lisätä ruokavalioon?

Omega-3-rasvahappoja. Kalaruuat, saksanpähkinät ja pellavansiemenet ovat hyvien rasvahappojen lähteitä.

Karotenoidit lisäävät hehkua iholle. Esimerkiksi bataatti, porkkana ja paprika sisältävät betakaroteenia.

Lue myös: Huono iho, väsymys ja nivelkivut - Vatsavaivat voivat aiheuttaa myös useita muita terveysongelmia

Lue myös: Ikä jolloin nainen on itsevarmin - yllättääkö?

Lue myös: 10 piirrettä, jotka tulisi löytyä onnellisesta parisuhteesta - täsmäävätkö omaasi?

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat