Kuva: Shutterstock

Miten välttää hutiostokset? Asiantuntijan vinkeillä et haksahda ohimeneviin trendeihin

23.04.2022 15:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Maapallo ei kestä pikamuodin ja vaihtuvien trendien mukana ajelehtimista.

Pikamuoti on jo monelle tuttu sana. Trendit vaihtuvat silmänräpäyksessä ja vaatekaupat tuuttaavat markkinoille väsyttömällä sykkeellä uutta tavaraa. Maapallolle on kuitenkin täysin kestämätöntä, että me kaikki uusisimme vaatekaappimme sisällön jokaisen uuden trendin kohdalla. Siksi ohimenevät trendit on hyvä oppia tunnistamaan ja seurata ennemmin omaa persoonallista makuaan. Näin todennäköisesti myös välttää monta hutiostosta ja säästää pitkän pennin.

Välty hudeilta

1. Unohda trendit. Voit näyttää lumoavan hyvältä, vaikka et omistaisi jokaista uusinta markkinoille tulevaa trendivaatetta. Pysähdy pohtimaan, mikä on todella sinua eikä vain sesongin katalogia. Yleensä oma maku säilyy jopa vuosien ajan muuttumattomampana kuin ohimenevät muotivillitykset.

- Jokainen trendi ei ole jokaista varten, mutta joskus hämmennymme kun trendejä työnnetään kurkustamme alas, kestävän muodin konsultti Aja Barber kertoo.

2. Seuraa yhtenäistä linjaa. Osta vain vaatteita, jotka sopivat yhteen jo omistamiesi vaatteiden kanssa. Yhtenäinen vaatekaappi on monikäyttöinen ja erilaisia vaatekappaleita ei tarvitse omistaa niin paljon, kun olemassaolevat sopivat jo pareiksi keskenään. Hyvä nyrkkisääntö on esimerkiksi se, pystytkö kuvittelemaan viisi asukokonaisuutta, joissa voit käyttää vaatetta, jonka haluat ostaa.

3. Siirry vaihdantatalouteen. Kaikkia uusimpia tuotteita ei tarvitse omistaa itse. Voi hyvinkin riittää, että yksi kaveriporukasta omistaa jotakin ja toinen taas jotakin muuta, jolloin vaatteita voidaan vaihdella ja lainailla ja uusistakin jutuista pääsee tällöin kestävämmällä tavalla vaatekaapissaan nauttimaan. 

4. Hurahda väreihin mieluummin kuin trendeihin. Väreihin on vaatteissa paljon järkevämpää investoida kuin aina uusimpaan leikkaukseen. Väritrendit kiertävät ja tulevat todennäköisesti pian vastaan uudelleen, kun taas tietyllä tavalla leikattu toppi saattaa näyttää vanhalta jo hyvinkin pian. Jos siis haluat ottaa osaa kauden trendeihin, on todennäköisesti pitkällä juoksulla järkevämpää tehdä se kokeilemalla jotakin väriä. Värien valitsemisessakin kannattaa kiinnittää huomiota omiin suosikkeihin, todennäköisesti tunnistat ne värit, joihin luotat kaudesta toiseen. Villejä kortteja ei vaatekaappiin kannata ostaa kovin montaa.

Lue myös: Voisiko oman vaatekaapin koostaa vuokraamalla? "Lainatessa ei tarvitse olla suuri sitoumus vaatteeseen"

Lue myös: Haaveissa vastuulliset tekstiilit, mutta hankinta tuottaa päänvaivaa? Poimi asiantuntijan neuvot

Lähde: Metro

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat