Kuva: Shutterstock

Mustapäistä eroon ihoa vahingoittamatta - ihotautilääkärin vinkit

02.12.2023 13:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Asiantuntijan mukaan mustapäitä ei todellakaan kannata puristella paljain sormin.

Mustapäät ovat meistä jokaiselle tuttuja. Niitä ilmaantuu kasvojen iholle, halusimme tai emme. Mutta mikä sitten on paras ja ihoystävällisin tapa niiden poistamiseen, entä mistä mustapäät syntyvät?

- Mustapäät ovat kuin eräänlainen akne. Ne syntyvät siitä, kun tali ja kuolleet ihosolukut muodostavat iholle eräänlaisen "tulpan", joka tukkii huokoset, kertoo ihotautilääkäri Charlie Perry Who What Wear -julkaisulle. 

Perryn mukaan mustapäät ovatkin ihan normaaleja, eivätkä automaattisesti kerro siitä, että ihossa tai ihonhoidossa olisi jotain vialla.

- Saattaa toki olla, että rasvainen iho on alttiimpi mustapäille. Myös liian rasvaiset voiteet ja öljyt voivat edesauttaa niiden syntymistä. Niitä voi kuitenkin tulla kenelle tahansa elämäntavoisra ja ihonhoitorutiineista huolimatta. 

Miten mustapäät kannattaisi sitten poistaa?

Mustapäitä poistetaan muun muassa kauneushoitoloissa, mutta moni haluaa hoitaa homman myös kotona. Tärkeintä kotiloissa tehtävässä puristelussa on se, ettei hommaa hoida paljailla sormilla. 

- Nyrkkisääntönä on, että kannattaa aina käyttää puristamiseen nenäliinaa tai vanulappua, ei koskaan pelkkiä sormia tai kynsiä. 

Miten ihoa kannattaa sitten hoitaa, jotta mustapäitä tulisi jatkossa vähemmän?

- Retinolin on todettu auttavan, samoin salisyylihappoa sisältävät kuorinta-aineet glykolihappo voivat auttaa hillitsemään mustapäiden määrää. 

Lue myös: Saunomisesta on monia hyötyjä iholle - muutamalla niksillä maksimoit vaikutuksen

Lue myös: Ihotautilääkärit listasivat parhaimmat ihonhoitovinkkinsä - arkisilla teoilla merkittävät hyödyt

Lue myös: Mitä hyötyä prebiooteista on herkälle iholle? Asiantuntija kertoo

Lähde: Who What Wear

Kilpailut

Uusimmat