Miten ihmisen normaali hiustenväri määräytyy? Asiantuntija vastaa

17.03.2015 09:15 - Eeva Rajala

Miksi toisen hiukset ovat luonnostaan vaaleat ja toisen lähes mustat?

Dermatologia professori Rodney Sinclair kertoo Daily Mail -lehdelle, että melanosyytti-nimiset solut synnyttävät hiuksen värin. Melanosyytit päätyvät hiuksen juureen, kun hiusrakkulat kehittyvät kohdussa. Melanosyytit tuottavat pigmenttiä, joka sulautuu kasvavan hiuksen säikeisiin, ja näin hiukseen kehittyy luonnollinen sävy.

Hiusten väriin liittyy kaksi erilaista pigmenttiosaa, joista toinen aiheuttaa ruskeaa ja mustaa pigmenttiä, toinen punaista ja keltaista. Näistä pigmenttiosista rakentuu lukuisia erilaisia värisävyjä, mutta sisaruksille yleensä tulee silmiinpistävän samanväriset hiukset.

Miksi ripset ovat tummemmat kuin hiukset?

Kehon karvojen väri vaihtelee riippuen kehon alueesta. Hiukset ovat esimerkiksi yleensä vaaleammat kuin häpy- tai kainalokarvat. Ripset ovat sen sijaan yleensä tummemmat kuin hiukset johtuen siitä, että ripsissä on runsaasti eumelaniinia eli tummaa väripigmenttiä. Häpy-, parta- ja kainokarvoissa on puolestaan runsaammin rautapitoista pheomelaniinia, joka aiheuttaa karvoihin punertavamman sävyn.

Hormonit voivat saada vaaleat hiukset tummemmiksi esimerkiksi raskauden aikana. Tietynlaiset lääkkeet voivat myös vaikuttaa hiusten väriin. Esimerkiksi malarialääkitys voi vaalentaa hiusta ja jotkut epilepsialääkkeet puolestaan tummentaa.

Vaaleahiuksisilla lapsilla hiusten väri yleensä tummenee 7 - 8 vuoden ikäisenä. Hiusten tummenemisen mekanismia ei täysin tunneta, mutta sen ei uskovat olevan hormonien syytä. Hiukset kun alkavat tummentua paljon aikaisemmin kuin murrosikä alkaa.

Mikä aiheuttaa harmaita hiuksia?

Suurin osa ihmisistä näkee ensimmäisiä harmaita suortuvia 30 ikävuoden jälkeen. Jotkut ihmisistä pitää uudesta sävystä, mutta toiset piilottelevat sitä mahdollisimman pitkään.

Hiusten harmauden kohdalla kyseeseen tulee geneettiset tekijät. Esimerkiksi identtisten kaksosten hiukset näyttävät muuttuvat harmaiksi suurin piirtein samoihin aikoihin.


Stressillä, ruokavaliolla tai elämäntyylillä ei näyttäisi olevan minkäänlaista vaikutusta harmaiden hiusten tuloon. Sen sijaan tietynlaiset autoimmuunisairaudet voivat vaurioittaa hiusten pigmenttisoluja ja lisätä hiusten harmaantumista. Tällainen on kuitenkin hyvin harvinaista. Ennenaikainen hiusten harmaantuminen voi olla muun muassa anemiasta aiheutuvaa.

Tulevaisuudessa mahdollista estää harmaat hiukset?

Tiedemiehet kamppailevat asian kanssa. Vaihtoehtoina on, että melanosyyttien elämää voitaisiin pidentää tai niiden varastoa pitäisi laajentaa, jotta ne olisivat aina korvaamassa tuhoutuneita pigmenttisoluja. Ranskalaistutkijat ovat tunnistaneet uusia aineita, joiden avulla pigmenttituotanto ei keskeytyisi missään kohtaa.

On mahdollista, että jo lähitulevaisuudessa voidaan kehittää suihke tai sampoo, jossa olisi mukana hiusten pigmentistä huolta pitäviä ainesosia. Tuote ei kuitenkaan värjäisi jo harmaantuneita hiuksia uudelleen, eikä se herättäisi eloon kuolleita pigmenttisoluja. Suihke tai sampoo suojelisi vielä aktiivisena olevia melanosyyttejä.

Lue myös: Lyhyt vai pitkä tukka - kuinka usein hiukset pitäisi oikeasti leikata?

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat