Kuva: Mikko Räsänen

Mikko von Hertzen ihmettelee Suomen musiikkikenttää: "Olemme v***n karikossa!"

17.06.2016 17:12 - Anna Hopi - Luettu 3 659 kertaa

Pitkälle tauolle Von Hertzen Brothers -yhtyeen kanssa jäävä solisti Mikko von Hertzen on iloinen voidessaan kadota hetkeksi tutkan alle.

Rock-tähdetkin tekevät viiden vuoden suunnitelmia. Mikko von Hertzen, 43, hymähtää kuulleessaan sanan rock-tähti, koska kokee olevansa todellisuudessa kaukana narsistisesta lavalla patsastelijasta, jonka maailma pyörii oman navan ympärillä. Itseasiassa asia vaikuttaa olevan päinvastoin. Kaikki, mitä von Hertzen puhuu, tulee ulos me-muodossa.

Siinä miehen elämänasenne pähkinänkuoressa - ei minä vaan me. Voice.fi-sivuston haastattelussa mies laukoi mielipiteitään tämän hetken menestyksenjanoisesta kulttuurista, joka luo paineita niin rokkarille kuin tavalliselle tallaajallekin. Mikolla on asiaan ainutlaatuinen perspektiivi - onhan hän sentään viettänyt aikanaan seitsemän vuoden ajanjakson ashramissa Intiassa, jossa on tarkastellut lähietäisyydeltä toisenlaista elämää.

Jalat maassa oleva asenne näkyy siinä, että von Hertzen puhuu työstään realistisen sävyyn. Hän tietää, ettei englanninkielinen rock-musiikki ole tällä hetkellä kovassa huudossa Suomessa, ja ettei Von Hertzen Brothers -yhtye saavuta samaa hypeä kotimaisilla radiokanavilla kuin mitä ulkomailla.

- Suomessa ei tueta englanninkielistä rockmusiikkia. Se on tilastojen mukaankin radiosoitossa vähäistä. Sellaista tilannetta ei ollut vielä kolme vuotta sitten. Jengi oli silloin, että "ai VHB:lta on tullut uusi sinkku, pyöräytetään, on kova, laitetaan soittoon". Nyt vastaus on kieltävä, toteaa mies.

- Meidät on ikäänkuin siirretty Suomessa hetkeksi museoluokkaan. Se vaikuttaa kaikkeen, mitä pystymme tekemään ulkomailla ja millaisille rundeille pystymme lähtemään. Meillä on ollut pitkään hyviä myötäisiä tuulia, ja nyt tuntuu, että ollaan jossain vitun karikossa. Tässä pitää yrittää luovia, että pääsemme ehjin nahoin tästä ajasta.

Kuulostaa silti aluksi uskomattomalta, että rokkari väittää elävänsä viiden vuoden suunnitelman mukaan. Taiteilijan ammatti kun sallii kuitenkin ihmiselle vapauden, jolloin ei välttämättä tarvitse ajatella seuraavaa keikkaa pidemmälle. Von Hertzen erittelee syitä, minkä vuoksi tekemistä täytyy suunnitella vuosiksikin eteenpäin. 

- Rokkibändin pyörittäminen on haastavaa hommaa. Haluaisimme tehdä hirveällä pieteetillä hyvää musiikkia ja elää sillä. Kun meillä ei ole tulossa keikkoja, niin emme voi tarjota kaikille meille viidelle toimeentuloa bändillä seuraavaan vuoteen. Rumpali ja kiipparisti tarvitsevat duunia, koska meillä ei ole tarjota sitä heille.

Kaikesta kuultaa läpi, että Mikko von Hertzen ajattelee, paljon.

Kansainvälisiltä kollegoilta ylistyksen sanoja

Yhtye on keskittänyt viimeiset vuotensa kansainvälisen uran luomiseen. Von Hertzen Brothers on halunnut olla yhtye, joka lyö itsensä läpi ulkomailla siten, että keikkailu ja fanipohja vakiintuu tietylle tasolle. Paljon on jo saavutettu, mutta paljon on vielä tekemättä.

- On ollut mahtavaa kuulla kansainvälisiltä tähdiltä ja kollegoilta, että he diggaavat meidän bändistä. Keikoilla olen tajunnut, että ihmiset ymmärtävät, mistä meidän yhtyeessä on kyse. Se tuntuu siltä, että olemme tehneet jotain oikein. Sana kiirii jossain Briteissä ja ihmiset saavat meistä hervottomia fiiliksiä, sanoo muusikko.

Hyvää palautetta on von Hertzenin mukaan tullut esimerkiksi useilta maailmantähdiltä. Ylistäviä sanoja ovat sanoneet muun muassa Porcupine Tree -yhtyeen keulahahmo Steve Wilsonilta, Van Halen -rumpali Alex Van Halenilta ja musiikillisena nerona pidetyltä Devin Townsendilta.

- Rock-maailmassa on kansainvälisesti about viisi todella isoa mediaa. Classic Rock Magazine on yksi niistä. He rankkasivat meidän viimeisimmän levyn kansainväliselle top 20 -listalle Nightwishin ja Michael Monroen ohi. New Day Rising -singlekappaleemme listattiin vuoden 9. parhaimmaksi rock-kappaleeksi koko maailmassa. Ja on helppo kuvitella kuinka paljon maailmassa tehdään joka vuosi rokkimusaa.

Vuodesta 2011 tähän hetkeen bändi on takonut rautaa kansainvälistymisen eteen. Nyt on pysähtymisen aika. Von Hertzen Borthersin tauosta tiedotettiin vähän aikaa sitten. Bändi jää kesän keikkojen jälkeen määrättömän pitkälle tauolle. 19. elokuuta Tavastian keikan jälkeen Mikko von Hertzen heittäytyy tyhjän päälle, eikä hänellä ole aavistustakaan siitä, millaisissa merkeissä bändiin törmätään seuraavaksi.

Sen hän kuitenkin tietää, että Von Hertzen Brothers on ja pysyy.

-  Identifioin itseni tähän broidijuttuun. Olemme laittaneet itsemme likoon. Haluamme uusia ihmisiä bändin ympärille. Olemme solmineet uutta managerisopimusta Britteihin.

Eli yhtyeen maailmanvalloitus tulee muodossa tai toisessa jatkumaan tauonkin päätyttyä?

- Näin haluaisin. Tahtoisin, että meillä olisi mahdollisuus päästä pikkuisen korkeammalle, jotta voisimme rentoutua ja tehdä tätä helpommin. Että ei aina tarvitse miettiä sitä, että onko varaa tehdä jotain ja onko tämä liian kallista meille. Eletäänkö me tällä.

Tauko antaa rauhaa julkisuudesta ja ihmisten katse siirtyy hetkeksi pois bändistä. Jää taas aikaa luoda vapaasti uutta musiikkia. Von Hertzen myöntää olevansa väsynyt pitkän työrupeaman jälkeen.

- Nyt on sellainen tilanne, että pitää ottaa happea ja löytää taas luova tila. Alamme kirjoittamaan uutta levyä ja musiikkia. Siihen kuuluu meidän tapauksessa väistämättömästi se, että vetäydymme pois keikka-areenoilta ja mennään luontoon landelle, kertoo artisti.

- On tärkeää havainnoida omaa itseään ja sitä, mitä todella haluaa elämältään tehdä. Kun lähtee taas se sykli, että tehdään keikkaa, lähdetään kiertueelle ja tehdään pressiä ympäri maailmaa, niin siinä ollaan aika vahvasti laput silmillä, mies jatkaa.

- Kaikista tärkeintä on se, että aivoille ja luovalle minälle antaa mahdollisuuden. Se tarkoittaa tietynlaista hiljentymistä. Se ei tarkoita sitä, istuu jossain meditaatio-asennossa ja hymisee om-sanaa ja sitten syntyy loistava idea.

(kuva: Mikko Räsänen)

"Jos suhde ei toimi, sitten erotaan"

Tauolla korostuu myös kotielämän merkitys ja aikaa on enemmän elämänkumppanillekin. Kun on iso visio siitä, että musiikki on kohtalon polku, se vaatii kärsivällisyyttä puolisolta.

- Koko paketin onnistuu pitämään kasassa siten, että parisuhteessa ovat läsnä oikeat ihmiset. Työn luonne on se, että olen paljon poissa kotoa. Se vaatii molemmilta ihan erilaista suhtautumista, jos verrataan siihen tilanteeseen, jossa ollaan päivätöissä kolmen kilsan päässä ja aina illat kotona, avautuu Mikko.

- Siinä on omat haasteensa, mutta käsitykseni on, että sellaiset ihmiset ajautuvat yhteen, jotka osaavat suhteensa diilata. Jos se ei toimi, niin erotaan. Onhan niitäkin esimerkkejä paljon, että kun bändillä lähteekin yhtäkkiä menemään hyvin ja ollaan 200 päivää ulkomailla vuodessa, niin se ei välttämättä toimi toiselle osapuolelle. Se parisuhde ei ole sitten tarkoitettu.

Rokkarin on mahdotonta pistää työtä ja parisuhdetta tärkeysjärjestykseen - molemmat ovat vieneet sydämen mukanaan eri tavoin.

-  Joskus on enemmän aikaa olla kotona, joskus vähemmän. On tärkeää, että missä tahansa olet, olet siellä läsnä. Rundilla on turha marmattaa koti-ikävää, ja kotona on hyvä keskittyä siellä oleviin asioihin, eikä olla siten, että "kunpa pääsisi pois täältä."

Älypuhelimen selaileminen on yleinen pahe, josta Mikko von Hertzen ei ole täysin vapaa.

- On pakko tunnustaa, että olen tuossa vähän huono. Tulee katsottua, onko meiliä ja mitä maailmalla on tapahtunut. Tavasta pitäisi pystyä pääsemään eroon. Kotonakin on sosiaalisia tilanteita, niin sielläkin pitäisi pystyä olemaan läsnä, hymyilee muusikko.

- Kolmas pyörä on kokoajan mukana, se on tuo some. Ja se on todella ärsyttävää. Nautin niistä hetkistä, kun nyt laitetaan ne rällättimet viikonlopuksi pois ja ollaan vaan.

Henkinen etsijä, joka tekee musiikkia

Mikko von Hertzenin henkisestä puolesta on puhuttu paljon. Hän vietti aikanaan seitsemän vuotta Intiassa Äiti Amman luona, ja miettii elämää ja arvoasioita nöyrästi jalat maassa. Toisaalta muusikkona hän on idoli ja seksisymboli, ja siihen maailmaan taas saattaisi kuulua diivailu ja oman egon korostaminen. 

On helppo nähdä mahdollinen ristiriita.

Intiassa Mikko pohtikin koko uransa jättämistä, eikä mikään musiikissa tuntunut enää kiinnostavalta. Niinä hetkinä Amma pyysi Mikkoa tekemään uusia kappaleita. Intiassa vietettyjen vuosien aikana hän sai vahvistuksen elämänsä suunnalle.

-  Tämä saattaa kuulostaa kornilta, mutta oikeasti koen, että olen syntynyt tätä juttua varten. Olen tajunnut vahvuuteni, se tuotiin vahvasti esille silloinkin, kun olin päättänyt, että olin rokkielämäni jättänyt. En ole mitenkään poikkeuksellinen tässä tai maailman paras, mutta kun ajattelee minun ja broidieni kykyjä, niin ei se ole sattumaa, että olemme tehneet tätä 30 vuotta, toteaa rokkari.

- Amman ashram ei ole paikka, jossa kadotaan maailmassa lillumaan jonnekin. Päinvastoin, paikka pyörii sillä, että ihmiset pitävät siitä huolta, mikä vaatii työtunteja. Siellä asetetaan enemmän muut etusijalle, kun taas täällä länsimaisessa kulttuurissa minä on aina ensin. Jouduin ashramissa tilanteisiin, joissa annoin itsestäni enemmän kuin otin. Se oli tervettä.

Von Hertzenillä on edelleen asunto Intiassa, Keralassa, ja hän viettää siellä aikaa aina kun ehtii. Paikka on vastaus siihen, mitä mies tekisi, jos bändihommat eivät yhtäkkiä enää kiinnostaisi tai ne loppuisivat muuten vain.

- Jos bändi nyt kosahtaisi jostain syystä, olisi varteenotettava vaihtoehto, että menisin sinne tekemään muiden eteen asioita. Tottakai ajattelisin perhettäni ja kaikkea sitä, mitä olisi Suomessa ja varmistaisin, että kaikki on otollista tuolle ajatukselle.

Suomessa ja maailmalla Mikko tiedostaa kulttuurisen ajatusmallin, joka on aivan vastakkainen kaikelle sille, minkä mukaan hän eli ashramissa. Von Hertzen Brothers on rokkibändi, jolla on laaja yleisö ja solisti itse on rokkitähti ja seksisymboli - halusi sitä tai ei.

- Jos katson peiliin omaa itseäni ja minäkuvaani, en koe, että olen mikään rokkitähti. Olen henkinen etsijä, jonka missio on tehdä hyvää musiikkia. Se koen olevani. Meidän pirta on tehdä rokkimusaa, se on äidinmaidossa, emmekä osaa tehdä mitään muuta, sanoo mies topakasti.

- Ihmisten ihailu tuntuu siltä, etteivät he ihaile minua ihmisenä, vaan sitä mitä saamme aikaan. Sisältö, eikä se kuori. Tätä ajatustapaa on ehkä vaikea jonkun ymmärtää, koska kuori tuntuu olevan nykypäivänä paljon tärkeämpi asia. Kunhan saat otettua kauniin selfien, ja saat seuraajia. Olemme pyrkineet olemaan sisällön sanansaattajia, emmekä tule päästämään siitä ajatuksesta irti. Rokkitähteys kuuluu siihen formaattiin, millä tätä juttua ilmennämme.

(kuva: Mikko Räsänen)

"En ala tekemään itsestäni seksisymbolia"

Mikko von Hertzen ei ole vain muusikko, vaan komean ulkonäkönsä takia hänellä on myös ihailijoita, joille hän on myös seksisymboli. 

Miltä tuo ulkonäön ihailu tuntuu?

- Tuo seksisymbolius liittyy siihen, mitä ihmiset peilaavat sinusta. He voivat peilata idoleihinsa toiveitaan, onnellisuuden kaipuutaan, ihailun tarvettaan ja seksuaalisuuttaan. Tottakai jokainen joka tätä ammattia tekee altistaa itsensä samalla sille. Toinen asia on se, miten siihen reagoi. Olen onnistunut regoimaan siihen fiksusti. Ymmärrän jutun, mutta en lähde siihen mukaan, kertoo tähti.

- Tiedän kyllä, mitä on olla ihastunut ja idolisoida jotain tyyppiä. Luulen silti, että se mikä meissä on viehättävää on siitäkin kiinni, mitä musaa teemme. En usko, että kukaan fanittaa meitä sillä periaatteella, että onpa hyvännäköisiä jätkiä. Voin olla väärässä, mutta en vaan pysty uskomaan sitä.

Tämän hetken kulttuurinen trendi nojautuu vahvasti sosiaaliseen mediaan ja internetiin, jossa täytyisi näkyä koko ajan. Tavalliset ihmisetkin suhtautuvat Facebook- ja Instagram-tileihinsä kuin brändimainoksiin, ja julkaisevat kuvia itsestään. Julkkisten keskuudessa trendi ja seuraaminen on arkipäivää.

Von Hertzen ei halua kuulostaa vanhalta jäärältä, mutta hänen mielestään kyseinen trendi on hanurista.

- Kun katson tätä skeneä, että mitä asioita ihmiset kokevat tavoittelemisen arvoiseksi, niin ei riitä, että olet menestyvän yrityksen toimitusjohtaja ja hoidat hyvin bisneksesi. Sun pitää myös olla triathlonisti ja kuvata itseäsi ja omaa sixpackiasi joka päivä, jotta ihmiset uskovat, että olet oikeasti menestyvä. Se ei ole maailma, johon kuulun, hän sanoo.

- Tiedän, että operoin samalla kentällä ja teen musiikkia ja halutaan, että bändi menestyy. En halua, että yhtye menestyy sillä, että menen salille ja pumppaan itseni helvetinmoiseen kondikseen ja alan tekemään itsestäni seksisymboli-Mikko von Hertzeniä, jotta bändi menestyisi. Se on paskaa, enkä lähde siihen. Minulla on vähän kessiä ja olen ylpeä siitä, muusikko taputtaa vatsaansa tyytyväisenä.

(kuva: Mikko Räsänen)

Pitkän tauon aikana aihe tulee jollain lailla olemaan osa von Hertzenin pohdinnan aiheita.

- Tänään oli Aamulehdessä oli Rosa Meriläisen kirjoitus, jossa tuotiin esille, että hyvännäköisetkin mimmit vihaavat omaa ulkonäköään. Elämme käsittämättömässä täydellisyyden tavoittelu -yhteiskunnassa, johon liittyy vahvasti narsismi. Millä keinoin ihmiset kokevat saavansa hyväksyntää ja muiden tykkäyksiä? Uskon, että tämä nykytrendi aiheuttaa lisää pahoinvointia, paineita, kateellisuutta ja huonoja asioita meidän elämäämme, pelkää rokkari.

- Minulla ei ole siihen lääkettä. Haluaisin vain sanoa kaikille, että relatkaa jengi, te kyllä kelpaatte. Jokaisella on erilainen keho, ei tarvitse näyttää Instagram-tähdeltä, joka saa 160 000 tykkäystä, kun panee tötteröt esille ja ottaa vessaselfien. Se ei ole haviteltavaa.

Von Hertzen Brothers on solistin mukaan menestynyt kovalla työllä, eikä saavutetuista menestyksen hedelmistä tee mieli leijua. Siitä puhumattakaan, että oma elämä alkaisi pyöriä somen, selfieiden ja oman navan ympärillä.

- Jos katsot jonkun nykypopparin Instagramia, niin 98 prosenttia kuvista on minä itse -selfieitä. Se on puuduttavaa. Tämä on yksi haaste, jossa elän musiikintekijänä. Ymmärrän sen, mitä ympärilläni tapahtuu, enkä pidä siitä trendistä. Yritän asettaa oman itseni ja bändin kuvioon, mihin emme oikeastaan kuulu. Olen miettinyt paljon sitä, pitäisikö meidän muuttua maailman mukana vai pitäisikö vain olla että "Fuck it, tuo on paskaa", sanailee artisti.

- Tottakai haluan olla hyvässä kondiksessa, että on elinvoimainen ja hyvä olo. Minun ei kuitenkaan tarvitse yrittää olla mikään Robin. Jos menestymisen hinta on se, että menetämme kuulijoita, koska emme lähde tuohon trendiin mukaan, niin so fucking what. Jokainen, joka tekee tätä työtä voi miettiä haluaako olla osa tuota trendiä. Vai riittääkö se, että olen vain Mikko von Hertzen - normijäbä, joka osaa tehdä hyviä rokkibiisejä?

Kuuntele alta Von Hertzen Brothersin ylistetty kappale New Day Rising.

Uusimmat