Kuva: Mikko Räsänen

Luovuuslukosta selvinnyt Elias Kaskinen: "Olin takki tyhjä"

30.09.2016 10:00 - Anna Hopi

Laulaja Elias Kaskinen joutui tekemään rajat, koska oli uuvuttaa itsensä työnteolla.

Elias Kaskinen ja Päivän Sankarit -yhtyeen solisti nauttii taiteilijaelämästä, jossa saa itse tehdä aikataulunsa ja päättää tekemisistään.

- Olen halunnut alusta asti päästä tähän asemaan, että saan tehdä mitä haluan. En ole koskaan ollut kotoisasti instituutioissa, kuten koulussa. On ollut vaikea noudatta lukujärjestyksiä, sanoo Elias Kaskinen Iskelmän haastattelussa.

- Auktoriteettiongelmaa ei ole ollut, mutta olen aina halunnut luoda itse oman viikko-ohjelmani, mies täsmentää.

"Biisejä ei kannata vääntää väkisin"

Kaskinen työstää tällä hetkellä Päivän Sankarien toista albumia. Hän myöntää Iskelmälle, että paineita on paljon enemmän tulevan levyn kanssa verrattuna debyyttialbumiiin Elämä lupaa mulle. Nuori artisti valottaa, miten syntyy hyvä kappale.

 - Päivät ovat pitkiä, laulu syntyy missä sille on tilaa. Jos kaikki päivät ovat täynnä menoa, niin laululle ei tule tilaa syntyä. Sille pitää järjestää paineetonta tilaa. Karkaan aina pois tavallisesta ympäristöstä. Vetäydyn jonnekin maalle tai istun terassilla. Minun on vaikeaa kirjoittaa tietokoneella, kun on se valo ja internet, mikä imaisee mukaansa. Vaikka minulla on surkea käsiala, kirjoitan biisit laulukirjaan lyijykynällä, kertoo tähti.

- Biisejä ei kannata vääntää väkisin, koska siitä tulee väkisin väännetyn kuuluinen biisi. Välillä sattuu sitä, että vetäydyt jonnekin hevonkuuseen, eikä tule mitään. Sitten mietit, että no niin, olen täällä keskellä ei-mitään, etkä saa mitään tehtyä, Elias nauraa.

Mikä on hauskin paikka, jossa Kaskinen on saanut alkuun kappaleen?

- Hassuin paikka missä on tullut biisi... hmm.. Alan jammailla kitaralla jotain ja syntyy joku melodia tai rakenne. Kun saan sen loopilla päähäni, lähden kävelemään jonnekin tai syömään, ja saan sanoja siten. Viime viikolla olin lounaalla ravintolassa ja kirjoitin koko tekstin ravintolapöydässä puhelimen muistioon, sanoo laulaja.

"Olin takki tyhjä"

Kaskinen on ollut mukana monenlaisissa projekteissa. Viime vuonna hän alkoi kirjoittamaan kappaleita muillekin artisteilla ja on ollut työstämässä musiikkia kotimaisen viihteen huipuille biisileireillä. Sekin vaatii miehen mukaan kuitenkin veronsa.

- Viime vuonna loin tekemään muille artisteille kappaleita ja menin kaikkiin sessioihin mukaan. Olin loppuvuodesta siinä pisteessä, että olin takki tyhjä. Luovuutta ei riittänyt enää oman musan tekemiseen, tunnustaa Kaskinen.

- Sovin vuoden vaihteessa kustantajan kanssa, etten tee tänä vuonna muuta kuin omaa proggista. Nyt saimme oman ekan singlen ulos, ja jos tulisi joku kiinnostava proggis, niin olisi lupa mennä. Luovaa energiaa pitää vähän säännöstellä, ettei polta itseä loppuun.

Lue myös: Elias Kaskinen: Itkeminen kappaletta tehdessä on hyvä merkki

Kilpailut

Uusimmat