Kuva: Mikko Räsänen

Löysikö Egotrippi uuden toivon?

08.11.2016 18:00 - Mikko Räsänen

Egotripin edellinen albumi Vuosi nolla oli haikea erolevy. Tuore single Valtatie viittaisi siihen, että nyt bändin musiikissa on toiveikkaampi sävy.

Egotrippi julkaisi 2015 Vuosi nolla -albumin, joka oli yleisilmeeltään haikea erolevy. Monet kappaleet tuntuivat käsittelevän parisuhteen päättymistä ja siihen liittyvää suurta muutosta. 

Se kuului jo levyn nimikkokappaleessa, jossa laulettiin vuosi nollasta: 
"jotakin täytyy aina päättää, jotakin oikeaa ja väärää"

Suhdekriisi ja suuret päätökset kuuluivat muissakin tuon levyn kappaleissa:
- "Elämä se näyttäytyy näin, ovina joita sulkee, ovina joista kulkee, eteenpäin". (Ovet) 
- "Olen aina surullinen. Toiselle kuulun, mutta sinua ajattelen" (He istuivat puiston penkillä)
- "Ja hän on tehnyt päätöksen. Tulee tammikuu ja hän jättää taakseen kaiken" (Päätös)
- "Älä pelkää jos kaikki aina päättyy, jos aina joku kääntyy ja kävelee pois. Älä pelkää jos kaikki aina päättyy, ei elämä voi heittää yli laidan, näin se kalvaa sut vain rikki aiemmin" (Ainoa mikä jää)

Levy jätti myös ripauksen toivoa Uusi aamu -kappaleella:
- "Olin niin epätoivoa täynnä, olin valmis luopumaan. Seisoin yksin risteyksessä, mietin onko minusta jatkamaan. Mutta nyt katson ikkunasta ja näen jotain kaunista, on uusi aamu, on uusi aika"

Egotrippi-laulaja Mikki Kauste ymmärtää hyvin, miksi levy on löytänyt yleisönsä aikuisista kuulijoista, joilla on ehkä päättynyt pitkä parisuhde ja ollaan suuren muutoksen keskellä.

- Noihin teemoihin monet levyn biisit viittasivat. Ollaan vedenjakajalla. Kun ihminen tulee nelikymppiseksi, tekee hän tilinpäätöstä siitä, mitä on saanut aikaan ja mitä haluaa vielä saada. 

Vuosi nolla -levyn ilmestymisestä oli kulunut 1,5 vuotta, kun Egotrippi lokakuussa julkaisi uuden singlen ja oli mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan yhtyeen musiikki on tuona aikana kehittynyt. Valtatie-single kuulostaakin lyriikkana kuin edellisen albumin erokappaleiden jatko-osalta, mutta nyt sävy on entistä toiveikkaampi.

Valtatie-kappaleessa pariskunta kulkee kahdestaan pitkin öistä valtatietä. He ovat rakastaneet toisiaan, mutta rakkaudesta puhutaan enää muodossa:
"Valtatie tulvii muistoo, halki pinojen ja halki puistojen juoksin, rakastin sua luulen että sä rakastit mua myös."
Mutta vaikka tuo rakkaus on muisto, on kappaleessa positiivinen sävy. Pari on ilmeisesti löytämässä toisensa uudelleen, sillä heidän kerrotaan kulkevan taas käsi kädessä:
"Surutyö on vielä kesken, mutta tunnen, oikeastaan minä tiedän sen suunta on oikee, sano mun sanoneen."
"Valtatie Vain me kaksi keskellä yötä. Puolikas hymy, hiljainen sanaton hetki. Katseet kohtaavat, muistot tulvivat älä enää koskaan lähde pois. Tässä on hyvä sano mun sanoneen."

Ehkä jopa se rakkauskin löytyy taas.

Mikki Kausteen ja Knipi Stiernkreutzin kynät kirjoittavat Egotripin hitit. (kuva: Mikko Räsänen)

Egotripin Mikki ja kitaristi-laulaja Knipi Stiernkreutz istuivat alas puhumaan uudesta singlestä ja tulevasta albumista, mitä voidaan odottaa ilmestyväksi keväällä. He ymmärtävät, miksi uuden kappaleen voi nähdä Vuosi nollan -levyn toiveikkaana jatko-osana. 

- Se jatkaa samaa ajatusta eteenpäin ja on ehkä teema, joka meillä juuri nyt on päällä, Mikki sanoo.

- Mutta se ei kuitenkaan tunnu koko tulevan levyn teemalta. Kerron joulukuussa, onko seuraava levy teemalevy, Knipi kertoo.

Edellisen levyn kappaleita kirjoittivat totutusti sekä Mikki että Knipi. Onkin pieni sattuma, että kaksi eri tekijää rustasi toisistaan tietämättä sävyltään niin saman henkisiä tekstejä.

- Meillä oli kieltämättä samansuuntaisia visioita teksteissä. Ne ovat kuitenkin tiedostamattomia juttuja, Mikki kertoo.

- Emme me Vuosi nollaa tehdessämme kuitenkaan ajatelleet, että levyssä olisi mitään teemaa, kaksikko muistelee. 

Tulevaa levyä on tehty pitkään ja hartaasti.

- Tekeminen lähti hyvällä flow'lla käyntiin. Meillä oli jo tammikuussa viisi biisiä valmiina ja näytti siltä, että levy valmistuu syksyksi. Mutta sitten tuli viivytyksiä, kun aloimme sairastella vuorotellen. Kesän aikana alkoi näyttää siltä, että jos haluamme pitää aikataulusta kiinni, ei meillä ole kesälomaa ollenkaan, kaksikko kertoo.

Aikataulu muutettiin suosiolla ja levyn julkaisu siirrettiin vuodelle 2017. 

- Nyt ollaan hyvällä mallilla. Pari biisia pitäisi vielä tehdä vuodenvaihteeseen mennessä, Knipi kertoo marraskuun tilanteesta. 

Ei luultavasti ole sattumaa, että kun Egotrippi teki erolevyksi miellettävän Vuosi nolla -albumin, oli Mikki juuri käymässä läpi omaa kipeää avioeroaan. Uusi Valtatie-kappale taas on Knipin kirjoittama.

Voiko sanoista tulkita niin, että sinullakin on takana synkempi jakso, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa?

- Kyllähän se peilaa omia fiiliksiä. Tekstien tarinat voivat olla fiktiivisiä, mutta niiden takana olevat tunteet ovat henkilökohtaisia, Knipi kertoo ja Mikki nyökkäilee vieressä. 

- Kyllä tässä on menty valoa päin ja kun uuden levyn tekstillisiä asioita miettii, niin nyt siellä on kepeyttäkin mukana aika paljon. Edellisellä levyllä ei ollut ihan tällaista, kaksikko kertoo antaa esimerkiksi Pelimannielämää-kappaleen, joka kertoo muusikoiden huonoista palkoista.

- Lauletaan siitä, että ei käteen jää juuri mitään, kunhan vaan jotain.

Uuden levyn ensimmäiset kappaleet valmistuivat jo lokakuussa 2015 ja viimeisiä ei vielä ole tehty. Jotain ajatuksia tulevista kappaleista taitaa jo olla.

- Mietimme, mitä levykokonaisuus vielä kaipaa. Tai hittejähän se aina kaipaa, kaksikko kertoo nauraen.

Kuuntele Egotripin uutuusingle Valtatie alta. 

Jos edellinen Vuosi nolla -albumi ei ole tuttu, voi sitä kuunnella alta. 

Lue myös: Egotrippi ihastutti Helsingissä - katso kuvagalleria

Lue myös: Egotrippi, anna anteeksi!

Kilpailut

Uusimmat