Kuva: Senja Rapila

Mihin katosi PistePiste? Yllättää räppärin uralla

26.07.2017 09:19 - Anna Hopi

DEM-rapduo julkaisi vastikään Kangastuksii-singlen, joka kehottaa uskomaan unelmiinsa, vaikka muut epäilisivätkin kykyjä.

Vuonna 2013 oli vaikeaa avata radiota olla kuulematta PistePisteen, 31, herkkää tulkintaa. Viljaa, Elän sut uudestaan ja Hetken maailma on tässä olivat lupaavia poppibiisejä, jotka povasivat pehmeä-ääniselle laulajanalulle nousujohteista uraa. Jotain kuitenkin tapahtui. Yhtäkkiä miestä ei näkynyt missään.

- Kiersin Hetken maailma on tässä -levyn tiimoilta keikoilla. Siinä samalla selvisi, että olen tulossa isäksi ja aloinkin valmistautua siihen. Lapsi syntyi kesän alussa 2014, ja se muutti todella paljon sitä, miten päiväni rakentuivat. Elämässä on paljon muuttujia, ja se oli suurin niistä, hän kertoo Voice.fi-sivuston haastattelussa.

- Tein paljon biisejä ja jäin hautomaan niitä, koska ei tullut sellaista maagista fiilistä niistä. Vuonna 2015 kasasin jonkinlaisen paketin biisejä ja soitin tiimille, jonka kanssa olin tehnyt ekan levyn. Emme päässeet yhteisymmärrykseen miten biisejä lähdetään viemään eteenpäin, ja projekti kuivahti siihen. 

"Isyys muutti minua"

Samaan aikaan PistePiste teki eroa lapsensa äidistä. Pari erosi kerran, mutta yritti sen jälkeen vielä jatkaa yhdessä. Lopulta oli pakko luovuttaa ja jatkaa suhdetta vain yhteisen lapsen vanhempina.

- Isyys muutti minua. En lähtenyt eron jälkeen tekemään mitään erobiisejä, vaan keskityin käytännön asioihin ja lapsen hoitoon. Olen mieleltäni perinteinen taiteilija. Jos voin jättää käytännön asioita hoitamatta tai hoitaa ne huonosti, teen sen. Lapsi teki minusta vastuullisemman, en enää voi toimia sanoin, hän toteaa.

- Haluan olla tytölleni isä, josta ei tarvitse koskaan epäillä, että hoitaako se jonkun jutun. Aikaisemmin suhde lapseen oli sitä vaipan vaihtoa, nyt kun tyttö on kolmevuotias, roolini on kasvanut ja juttelemme paljon yhdessä. Lapsen äiti on tietenkin tyttöni elämän tärkein ihminen, mutta tulen perässä hyvänä kakkosena, PistePiste sanoo.

(kuva: Senja Rapila)

"Kasvoimme hip hopin maailmassa"

PistePiste kirjoitteli pöytälaatikkoon kappaleita, mutta ei täysillä syttynyt niistä. Vasta vuonna 2016 innostus musiikkiin heräsi uudestaan, kun hän jutteli Facebookissa ennestään tuntemattoman tamperelaistuottaja Maikin, eli Mikke Neuvosen kanssa. He alkoivat työstää kappaletta, jonka julkaisivat myöhemmin Miljoona taalaa -nimellä.

Miesten kemiat kävivät yksiin paremminkin, ja heidät tunnetaan tällä hetkellä DEM-rap-duona. Vuoden sisällä parivaljakko on julkaissut yhdessä neljä kappaletta: Miljoona taalaa, Murhaaja, Säästä kyyneleet ja viimeisenä perjantaina päivänvalon nähnyt kappale Kangastuksii

- Mun mutsi kuunteli todella paljon PistePisteen musiikkia, ja sain kuulla sitä kyllästymiseen asti. Juttelimme yhdessä sosiaalisessa mediassa, mutta ensimmäistä kertaa tapasimme livenä varttia ennen kuin menimme keskustelemaan Warnerille levytyssopimuksesta, Maiki kertoo.

Vaikka kuulostaakin hassulta, että laulajana nostetta saanut PistePiste nyt yhtäkkiä räppääkin omia versejä, hän kertoo kasvaneensa hip hop -musiikin maailmassa.

- Koen, että nämä eri projektit ovat eri osia persoonastani. Minusta artistin ei tarvitse olla niin yksiulotteinen ja helposti brändättävä kuin yleensä ajatellaan. Ei kukaan ihmisenäkään ole yksiulotteinen, PistePiste sanoo.

- Kun tuli mahdollisuus viedä räppimusaa laadukkaasti eteenpäin, niin ei ollut vaikeaa lähteä siihen mukaan. Maikin kanssa homma menee aina eteenpäin.

Maiki vastaa yhtyeen tuotannosta ja PistePiste kertosäkeistöjen lyriikoista. He nauttivat DEM-projektissa eniten siitä, että tekevät itse lähes kaiken - oman käden jälki näkyy ja kuuluu. 

"En ollut hyvä koulussa, mummoni heitti perunoilla"

DEM-duon Maiki arvostaa Ice Cuben musiikkia, Ezkimoa ja suomiräppiä. Hän muistaa miettineensä nuorempana, että haluaa olla joskus yhtä iso kuin ne jäbät. Luokkakaveri taas löi PistePisteen käteen Tupacin kasetin joskus ala-asteella, ja hän oli äimän käkenä räppärin tyylistä.

- Siitä iski innostus, mutta en alkanut silloin ajatella, että minusta tulisi musiikintekijä. Olen julkaissut ensimmäisen biisin nettiin vasta 18-vuotiaana, hän sanoo. 

Kouluaikoina ei ollut kummankaan kohdalla selvää, mihin elämä oikein veisi. Sekä PistePiste, että Maiki muistelevat, ettei opiskelu kiinnostanut ja tuli enemmänkin sekoiltua kaikenlaista.

- Olen ollut ihan törkeän huono koulussa. Kävin ysiluokan kaksi kertaa ja minut erotettiin kolmannella luokalla. Jouduin vaihtamaan hiippakuntaa koulun kanssa. Kun pääsin ysiltä ja alkoi amisopinnot, kävin vain koulussa morjenstamassa kavereita ja lähdin pois, Maiki selostaa.

- Kävin lukemassa kuitenkin myöhemmin myynnin ja markkinoinnin paperit, koska mummoni oli niin vahvasti sitä mieltä, että ammatti pitäisi löytyä. Aina kun kävin siellä, hän heitteli minua perunoilla, ja kysyi, että mikset ole kouluttautunut. Halusin sen loppuvan. Nyt saan syödä rauhassa, hän nauraa.

(kuva: Senja Rapila)

"Olen huomionkipeä"

PistePisteen ote lipsui myös yläasteella, ja hän kävi kymppiluokan. Ammattikoulussa hän opiskeli vähän aikaa muun muassa laborantiksi ja haki tietään. 

- Siellä opin, että koulutunneilla voi karata liikuntasaliin ja nostaa penkkiä niin maan vitusti. Kun menin labraan, olin ihan hädässä, että mikä täällä on happoa, mistä mä kuolen, hän virnistää. 

Hän mietti muun muassa vaihtoehtoa tulla nuoriso-ohjaajaksi, opiskeli media-assistentiksi ja oppi siellä äänitysstudion alkeet. 

- Siellä teimme videoita, ja tajusin, että olen huomiokipeä. Halusin aina olla esillä videolla ja kameran eteen. Hain työkkärin kautta teatterikasvatus-juttuun, jossa kirkastui, että tykkään todella paljon esiintymisestä. Aloin tekemään omaa musiikkia sen jälkeen totisemmin, hän selostaa.

(kuva: Senja Rapila)

"Kaikki eivät ole ymmärtäneet visiotamme"

DEM-yhtyeen uusin single on nimeltään Kangastuksii. Se pohjaa miesten omaan elämään ja siihen, että pitää uskoa unelmiinsa, vaikka ympärillä olevat ihmiset eivät juttua tajuaisikaan.

- Epäilyjä on tullut 15 vuoden aikana monesta paikasta. Joskus porukat ovat sanoneet, että pitäisikö sun etsiä kunnon työ, tai kaverit todenneet, että kannattaisiko lopettaa jo, Maiki sanoo.

- Ymmärrän sen epäilyn. En ehkä itsekään tajuaisi jonkun toisen ihmisen päämäärää, ja saattaisin epäillä sitä.

PistePisteen ja Maikin visio on olla menestyksekäs rap-duo, jonka biisit jäävät suomalaiseen musiikkihistoriaan.

- Toivon, että tästä tulee muistettava ja paras projekti, mihin olemme ryhtyneet. Vaikea sanoa, missä olemme parin vuoden päästä. Meillä on molemmilla omiakin projekteja. Haluamme pystyä luomaan erilaista musiikkia mahdollisimman paljon, hän sanoo.

Kuuntele alta yhtyeen uusin single.

Lue myös: PistePiste tunnustaa: En osaa nuotteja!

Kilpailut

Uusimmat