Kuva: Handout

Anna Eriksson palaa lavoille - laaja festivaalikiertue!

28.02.2018 08:00 - Mikko Räsänen

Suomen suosituimpiin naislaulajiin kuuluva Anna Eriksson heittää festivaalikeikkoja kuuden vuoden tauon jälkeen.

Anna Eriksson vahvistaa, että hän tekee tänä vuonna mittavan festivaalikiertueen. Eriksson on mukana IskelmäKesä-kaupunkifestivaalien sarjassa. Kahdeksalla eri paikkakunnalla järjestettävät kaksipäiväiset tapahtumat ovat ensimmäiset Erikssonin festivaalikeikat vuosiin.

Edellisen kerran hän on noussut festarilavalle vuonna 2012 julkaistun Mana-levyn aikoihin. 

- Silloin tein muutamia festivaalikeikkoja. Miten niistäkin voi olla jo niin kauan. Tuntuu, että olisi kulunut vain 2-3 vuotta. En tajua, mihin aika on mennyt, Eriksson ihmettelee.

Pitkän tauon jälkeen paluu festarilavoille tuntuu sitäkin mielekkäämmältä.

- Olen tosi hyvillä fiiliksillä. Kun sain tarjouksen näistä keikoista, sanoin heti, että ehdottomasti tehdään. Olen joka talvi ajatellut, että pitäisikö ensi kesänä tehdä festarikeikkoja. Tämä kuulosti hyvältä kompaktilta kokonaisuudelta.

Vaikka ulkona paukkuu pakkanen, niin Annalla on kesän keikkojen suunnittelu jo käynnissä. Bändinsä kasaamisen hän on uskonut Mikko Mäkiselle, joka on vastannut myös Annan konserttisalikeikkojen yhtyeen kokoamisesta ja johtamisesta.

- Mikko on luottomieheni ja bändin liideri. Kesän bändi on jo yhtä tyyppiä vaille koossa. 

Kesän keikkojen biisilistaa ei ole vielä päätetty.

- Runsaudenpulaa tulee olemaan. Minulla on levyjä niin paljon ja hittejäkin jonkin verran. En halua valita settiin vain ja ainoastaan niitä itsestäänselvimpiä kappaleita, mutta toisaalta minulta myös odotetaan sitä nostalgiapläjäystä, ja väistämättä edustan sitä monille ihmisille.

Yksi haaste on myös se, miten puristaa Anna Erikssonin uran eri vaiheet samaan settiin. Hänen uransa alku oli täynnä kevyempää iskelmää kuten Kun katsoit minuun. Vuonna 2010 Eriksson julkaisi kunnianhimoisen englanninkielisen albumin Garden of Love, ja vuonna 2012 julkaistu Mana oli synkän kaunista koneellista poppia.

Näistä aineksista yhtenäisen keikkasetin kasaaminen on haastavaa.

- Koen tällä hetkellä vaikeaksi juuri sen, että Mana on niin oma maailmansa. Ja sen yhdistäminen Juliet ja Joonataniin... Jumakauta, että se on vaikeaa.

Mana-edustaa kuitenkin albumina juuri sitä äänimaisemaa ja tyylisuuntaa, minkä Eriksson nyt kokee omimmakseen.

- Koneet ja minun ääneni ovat mielestäni hyvä yhdistelmä. Siinä vain on jotain. 

Saattaa olla, että osa Erikssonin vanhoista hiteistä kuullaankin hieman totuttua modernimpina versioina.

- Nyt tuntuu siltä, että teen niihin konetaustoja, että saadaan niistä nykyaikaisemman kuuloisia, Anna kertoo ja miettii myös vaihtoehdoiksi minimalistisia pianosovituksia.

Festarikiertueen julkistamisen jälkeen luonnollinen kysymys on, milloin Anna Eriksson julkaisee myös uutta musiikkia. 

- Sen suhteen en voi luvata vieläkään yhtään mitään. Minulla ei tällä hetkellä edes ole levytyssopimusta. Tosin se ei tarkoita yhtään mitään, eikä ole mikään este. 

Uutta musiikkia tulee varmasti jossain vaiheessa, mutta missä? Sitä ei tiedä Annakaan.

- Se tulee varmaan sitten, kun haluan tehdä. Yleensä saan silloin jonkinlaisen inspiraation ja asiat tapahtuvat kuin itsestään. Esimerkiksi Manan kohdalla kokonaisuus oli selkeänä mielessäni. Ensimmäisten 2-3 biisin kirjoittamisen aikana määritellään koko loppulevyn tyyli, moodi ja maailma, ja sen jälkeen loppu tulee helposti. 

Mutta milloin ja mistä tuo inspiraatio tulee?

- Se on mystistä minulle itsellenikin, eikä se ole koskaan tarkoitushakuista.

- Juuri tällä hetkellä nautin eniten vapaudesta. Se on kaiken luovuuden edellytys. Kun jotain sitten alkaa tulla, ei koskaan voi oikein itsekään tietää, mitä se oikein on.

Anna kuitenkin kertoo, että hän on seurannut huolestuneena musiikkimaailman muutosta. Monet artistit eivät enää julkaise albumeja, koska striimausten maailmassa yksittäisillä singleillä tuntuu olevan suurempi painoarvo.

- Ala on muuttunut lyhyessä ajassa aika radikaalisti. Senkin takia olen tieten tahtoen jättäytynyt sivuun ja tehnyt vähän muuta, Anna kertoo ja sanoo, että hän ei aio lähteä uuteen trendiin mukaan.

- Pelkkä laulaminen ja esiintyminen ei ole minulle koskaan riittänyt, vaan taiteilijuus on se, mitä olen, ja luova työ on minulle kaikkein tärkeintä. Albumikokonaisuus inspiroi minua huomattavasti enemmän kuin yksittäiset kappaleet, Eriksson miettii.

ISKELMÄKESÄ-KAUPUNKIFESTIVAALI 2018

15.-16.6.2018 Riihimäki, Vanha tori
29.-30.6.2019 Pori, Kirjurinluoto
6.-7.7.2018 Kouvola, Kirkkopuisto
13.-14.7.2018 Rovaniemi, Ounaspaviljonki
20.-21.7.2018 Hyvinkää, Villatehdas
27.-28.7.2018 Espoo, Tapiola Kulttuurikeskuksen aukio
3.-4.8.2018 Lahti, kauppatori
10.-11.8.2018 Joensuu, Sirkkalan puisto

Lue myös: Anna Eriksson julkaisi uuden videon - synkkä henkilökohtainen tilitys?

Kilpailut

Uusimmat