Kuva: Getty Images

Rock ei olisi mitään ilman naisia - nämä 11 naista muuttivat musiikkimaailmaa

08.03.2018 12:45 - Iiro Myllymäki

Naistenpäivän kunniaksi listattiin rock-musiikin vaikutusvaltaisimmat naiset.

Vaikka rock koetaan miehisenä musiikin lajina, rock on täynnä myös toinen toistaan vaikutusvaltaisempia naisia. Jo 1960-luvun lopussa naiset kuten Janis Joplin ja Grace Slick olivat suosittujen bändien keulakuvina, ja pian nähtiin myös pelkästään naisista koostuvia bändejä, kuten The Runaways ja Fanny.

ThoughtCo-sivusto on listannut rock-historian vaikutusvaltaisimpia naisia, joiden vaikutus on ulottunut myös moniin suomalaisiin artisteihin.

Pat Benatar

Pat Benatar oli yksi ensimmäisiä naisia, jotka yhdistettiin hard rock -genreen. Hän sai suosiota jo ensimmäisellä In the Heat of the Night- albumillaan vuonna 1979, ja kun MTV-kanava lanseerattiin 1980-luvun alussa, Benatar sai musiikkivideoillaan paljon ruutuaikaa. Naisen tunnetuin kappale on Hit Me With Your Best Shot.

(kuva: Getty Images)

Chrissie Hynde

Chrissie Hynde yritti 1970-luvun aikana monta kertaa saada levytyssopimuksen, ja kun hän vihdoin sen onnistui saamaan, hän onnistui muodostamaan The Pretenders -yhtyeen vuonna 1978. Bändi oli rockin new wave -suuntauksen aallonharjalla 1980-luvulla. Bändi on edelleen toiminnassa.

(kuva: Getty Images)

Joan Jett

Joan Jett oli 1970-luvun puolessa välissä kokonaan naisista koostuvassa The Runaways -yhtyeessä. Suurimman suosion nainen saavutti The Blackhearts -yhtyeessä, jonka kappale I Love Rock’n’roll on saavuttanut ikivihreän klassikon statuksen.

(kuva: Getty Images)

Janis Joplin

Janis Joplinin yhdistelmä rockia ja bluesia on innoittanut monia. Nainen esiintyi legendaarisella Woodstock-festivaalilla 1969, mutta suosionsa huipulla vuosi myöhemmin kuoli huumeiden yliannostukseen 27-vuotiaana. Erityisesti Piece of My Heart -kappale on jättänyt naisen historiankirjoihin.

(kuva: Getty Images)

Stevie Nicks

Fleetwood Mac -yhtyeen jäsenenä Stevie Nicks on saavuttanut todellisen legendan statuksen. Monet artistit ovat nimenneet Nicksin vaikuttajakseen. Nainen on tehnyt myös soolouraa.

(kuva: Getty Images)

Suzi Quatro

Suzi Quatro oli yksi ensimmäisistä naispuolisista bassonsoittajista, jotka saavuttivat suurta suosiota. Muun muassa Joan Jett ja Chrissie Hynde ovat sanoneet saaneensa paljon vaikutteita Suzi Quatrolta. Muusikon uran lisäksi nainen on menestynyt myös näyttelijänä. Hänestä tuli tuttu kasvo Yhdysvalloissa oikeastaan vasta, kun hän näytteli Onnen päivät -sarjassa 1970-luvun lopussa.

(kuva: Getty Images)

Grace Slick

Yhdessä Jefferson Airplane -yhtyeen kanssa Slickistä tuli yksi psykedeelisen rockin edelläkävijöistä. Hän kirjoitti yhtyeen tunnetuimmat kappaleet White Rabbit ja Somebody To Love. Nainen vetäytyi musiikkibisneksestä vuonna 1989 ja alkoi keskittyä maalaamiseen ja piirtämiseen.

(kuva: Getty Images)

Patti Smith

Ensi kesänä Suomeen keikalle saapuvan Patti Smithin debyyttilevy Horses vuodelta 1975 on monissa musiikkijulkaisuissa valittu kaikkien aikojen parhaiden albumien joukkoon. Laulaja-lauluntekijän tunnetuin kappale on Because The Night, ja hän on musiikin lisäksi vaikuttanut myös yhteiskunnallisen aktivismin ja kirjallisuuden saralla.

(kuva: Getty Images)

Nancy ja Ann Wilson

Sisarukset nousivat ihmisten tietoisuuteen vuonna 1973 perustetun Heart-yhtyeen myötä. Heart tunnetaan erityisesti Alone-hitistään.

(kuva: Getty Images)

Lue myös: Tavastian toimitusjohtaja Juhani Merimaa suomalaisesta rock-kulttuurista: Vahvalla pohjalla

Lähde: ThoughtCo

Kilpailut

Uusimmat