Kuva: Senja Rapila

Juha Tapio uudesta kappaleestaan: Siitä tulikin hautajaislaulu

23.03.2018 07:45 - Henna Koste

Juha Tapion Kuka näkee sut -kappaleen sanat saivat alkunsa arkisesta tilanteesta. Lopulta artisti huomasi, että kyseessä onkin isompi kokonaisuus.

Juha Tapio on julkaissut tänään kappaleen Kuka näkee sut, joka edeltää 13. huhtikuuta ilmestyvää samannimistä albumia. Kappale vie peruskysymysten äärelle.

- Kuka ymmärtää minua ja kenen kanssa voin olla juuri se, joka olen – ja onko maailmassa sellaisia ihmisiä, jotka näkevät minut sellaisena millainen pohjimmiltani olen? Mietin myös, osaanko minä nähdä omat läheiseni, etten kävele heidän ohi tai pidä heitä itsestäänselvyytenä?, artisti pohtii.

Kappaleen kertosäkeessä lauletaan: "Kun sä hyppäät korkealta, kuka ottaa kiinni?".

- Joku on kuullut tässä jopa traagisen ajatuksen, että hyppää talon katolta. Minulla se lähti lapsistani. Asumme kaksikerroksisessa talossa, ja pienempänä pojat tykkäsivät aina kiivetä portaille ja hypätä niin, että otan heidät kiinni. Totta kai, aina yksi porras ylempää ja ylempää, ja isi ottaa kiinni. Siitä tuli tuo ajatus. Ei se aikuisenakaan lähde pois, vaan mietimme, kuka ottaa vastaan, kun hyppään?, Tapio kuvailee.

Kappale kertoikin aluksi Tapion mukaan arjen taisteluista, mutta lopulta artisti huomasi kappaleen tunnelmassa vielä isomman kokonaisuuden.

- Siitä tulikin jäähyväis- tai jopa hautajaislaulufiilis. Kun hyppään kokonaan tuntemattomaan, ottaako joku minut vastaan silloin?

Ehkä epävireistä, mutta tunteikasta

Tapio teki kappaleen yhdessä tuottaja Jurekin kanssa.

- Teimme demoa ja päivän päätteeksi lauloin biisin nauhalle muistiin. Siihen tuli niin kova fiilis, kun pidättelin koko ajan itkua laulaessani.

Oikeassa levytystilanteessa kappaleesta tuli Tapion mukaan melkein liian hyvä, sillä mies lauloi sen tyylikkäästi ja hyvin. Hän huomasi, että tuoreesta versiosta katosi ensimmäisen nauhoituksen tunteikkuus.

- Käytimme levytyksessä alkuperäistä demolaulua. Se voi olla vähän paikoitellen epävireistä ja ääni voi joskus särähdellä, mutta siinä on se fiilis, mikä syntyi demoa tehdessä, Tapio kuvailee.

Lue myös: Areenakeikoilla häikäissyt Juha Tapio: "Olisi upeaa soittaa oma keikka stadionilla"

Kilpailut

Uusimmat