Kuva: Tommi Keränen

Salkkarit-tähti bändeineen teki kappaleen häirintätapauksista - on myös itse törmännyt niihin

27.04.2018 14:45 - Henna Koste

Patela-yhtyeen nokkamies Jarkko Nyman haluaa tavoittaa tuoreella Ruoska-kappaleella seksuaalista häirintää harrastavat.

Salatut elämät -sarjasta tuttu näyttelijä Jarkko Nyman, 43, on keskittynyt suosikkisarjan jälkeen muusikon uraan. Hän laulaa ja soittaa kitaraa Patela-yhtyeessä. Tänään bändi julkaisee uuden sinkun, joka ottaa vahvasti kantaa viime aikoina velloneisiin häirintätapauksiin.

- Bändinä ja itse näyttelijänä halusimme tehdä asialle jotain. Lopputuloksena on hieman rajumpi kappale, jolla haluamme ylläpitää keskustelua seksuaalisen häirinnän ja kiusaamisen kitkemiseksi. Jos kappale saa yhdenkin ihmisen ajattelemaan tekojaan tai halujaan, on tehtävä täytetty, Nyman taustoittaa. 

Näyttelijänä uraa tehnyt Nyman on todella surullinen häirintätapausten laajuudesta.

- Muistan, kun nämä häirintäkeskustelut alkoivat ja luin esimerkiksi joissain teattereissa ja kouluissa käytetyistä raiskausharjoituksista. Olin aivan pöyristynyt, että miksi semmoisia nyt pitää ylipäätään harjoitella, Nyman kertoo.

Koskemattomuuden kunnioituksen pitäisi olla itsestäänselvyys

Mies on törmännyt tapauksiin vuosien varrella. 

- Muuten olen pariin otteeseen työhistoriani aikana törmännyt muutaman vanhemman miesnäyttelijän sopimattomaan käytökseen nuorempia naiskolleegoja kohtaan. Asia otettiin molemmilla kerroilla jonkin ajan päästä kyllä esille ja tilanteisiin puututtiin ja saatiin loppumaan. Harmittavan yleistä tuntuu kuitenkin alasta riippumatta olevan, ja toivoisinkin, että osaisimme kasvattaa tulevista sukupolvista sellaisia, että tasa-arvo sekä toisen ihmisen koskemattomuuden kunnioitus olisivat itsestäänselvyyksiä, artisti toivoo.

Kiusatuksi tulemisesta Nymanilla on omakohtaistakin kokemusta.

- Ei kenelläkään meistä ole oikeutta nostaa itseään toisen yläpuolelle, niin että jätämme henkisen tai fyysisen jäljen, jota kantaa lopun ikää. Muistan, kun itseäni kiusattiin ala- ja yläasteella jonkin verran. Olin ikäisekseni jo roteva ja se ilmeisesti ärsytti ylempiluokkalaisia siinä määrin että "kovisten" rinki kokoontui välitunneilla joskus uhkailemaan turpaan vedolla, mies kertoo.

Hän toteaa, että tapauksista jäi sellainen jälki, ettei hän voi enää kyseisiin tyyppeihin suhtautua kunnioittavasti. 

- En osaa edes kuvitella sitä, minkälainen jälki jää niille, jotka joutuvat kokemaan häirintää ja kiusaamista vieläkin kovemmin. Ajat muuttuu toivottavasti parempaan suuntaan, Nyman sanoo toiveikkaasti.

Kuuntele tänään julkaistu Ruoska-kappale alta.

Lue myös: Tiesitkö? Lasten suosikkihahmon äänen takaa löytyy Salatut elämät -tähti

Kilpailut

Uusimmat