Kuva: Senja Rapila, Jarkko Nymanin kotialbumi (Megamania music)

Salkkarit vaihtui musiikkiin - Jarkko Nyman soitti jo nuorena täydellä Tavastialla ja Jyrki-ohjelmassa

30.05.2018 14:15 - Henna Koste

Jarkko Nyman eli jo alle parikymppisenä unelmaansa esiintyessään isoille yleisöille. Nyt on jälleen musiikin vuoro.

Suurelle yleisölle Jarkko Nyman, 43, on tuttu Salatut elämät -sarjan Sebastian Vuorelana. Mies on kuitenkin ehtinyt ottaa haltuunsa myös teatteri- ja keikkalavat. Kun Nyman oli 19-vuotias, hän soitti bassoa Generators-yhtyeessä.

- Meillä oli vankka suksee yliopistokaupungeissa. Oli Tavastian keikat täynnä. Pääsin nuorena hyppäämään sellaiseen elämään mukaan, hän kuvailee.

Nyman oli sitä ennen kuunnellut Generatorsia ja fanittanut bändiä. 

- Piirit olivat pienet ja tarvittiin basistia, jolla oli ehkä jotain särmää lavaolemuksessa tai muutenkin, joten minua pyydettiin siihen. Se oli kova juttu. Olimme Jyrkissäkin, soitimme livenä. Se olisi hauska nähdä jostain vielä, Nyman muistelee.

Generators saavutti suuren suosion etenkin yliopistokaupungeissa. Kuva on vuodelta 1995. (kuva: Jarkko Nymanin kotialbumi, Megamania music )

Jarkko Nyman soitti bändin viimeisessä kokoonpanossa. (kuva: Jarkko Nymanin kotialbumi, Megamania music )

Myöhemmin kuvioihin tuli näytteleminen ja Nyman jätti musiikkihommat tauolle. Vuonna 1999 nuori mies pääsi teatterikorkeakouluun ja valmistuin neljän vuoden kuluttua. Nyman on näytellyt tv-sarjoissa ja elokuvissa. Dubbaukset ja spiikkaaminen ovat olleet miehen merkittävin työllistäjä. Salkkareiden näyttelijäkaartiin Nyman liittyi vuonna 2009. Miehen esittämä hahmo Sebastian Vuorela muuttui vuosien varrella varsin leppoisaksi kaveriksi ja pidetyksi hahmoksi. Viime kesänä Nyman jätti sarjan ja hyvästeli hetkeksi läheiseksi tulleet kanssanäyttelijät. Oli jälleen aika panostaa musiikkiin. 

Salkkareista lähteminen piristi

Miehen pöytälaatikkoihin oli kertynyt lukuisia biisiaihioita, joita hän innostui soittamaan vuonna 2014. Samoihin aikoihin Janne Valppu otti yhteyttä ja pyysi Nymania laulamaan kantriyhtyeeseensä englanniksi. Pian kantri ja englanti jäivät, ja syntyi Patela.

- Suomessa englanniksi laulavilla indiebändeillä on vielä tukalampaa. Fokuksen täytyisi olla selkästi ulkomaille. Kaikki lähti luontevasti liikkeelle. Tosi huonoja biisejä ollaan tehty paljon, niitä on tippunut hirveästi matkan varrella pois. Pikkuhiljaa on alkanut löytyä oma soundi, Nyman kuvailee.

Viime kesänä mies näytteli viimeisen kohtauksensa Salatut elämät -sarjassa. Jakso esitettiin televisiossa marraskuussa. 

- Totta kai se jollain tapaa oli myös pelottavaa lähteä, kun oli pitkään tutussa ja turvallisessa paikassa. Samaan aikaan se oli kuitenkin todella aktivoivaa. Sitä aktivoituu joka solulla, alkaa puskemaan itseään ja ottamaan selvää, mitä näyttelemisen kentällä tapahtuu. Se piristi monella tapaa. Saadakseen leivän pöytään, täytyy tehdä töitä. Kaikkien on tiedettävä, että olen käytettävissä, Nyman korostaa. 

Vaikka Nyman oli 90-luvulla saanut nauttia keikkailusta ja musiikista täysin rinnoin, hän tiesi, ettei nyt olla istumassa valmiiseen pöytään. 

- Koko musiikkimaailma ja kenttä olivat muuttuneet. Fyysisiä levyjä ei enää myydä, eikä ole perinteisiä levytyssopimuksia. On mielenkiintoista ja haastavaa hypätä siihen mukaan ja alkaa luomaan uudelleen kontaktiverkostoa, Nyman toteaa.

- On hienoa, että olen saanut elää elämässäni sen pikkupojan unelmahetken: soittaa isoille yleisöille. Se on minulla tallessa, artisti iloitsee.

Nyman toteaa, että hänellä on realistinen käsitys siitä, mitä kiertäminen on. Myös bändikaveri Janne on ehtinyt kiertää paljon Suomen keikkalavoja. 

- Luomme musiikkia ja koitamme tartuttaa ihmisiä meihin. Luodaan kysyntää sen kautta, Nyman huomauttaa.

Patelan kohdalla miehellä on selkeitä tavotteita.

- Olemme tehneet todella määrätietoisesti musiikkia. Kun tähän käyttää aikaa, energiaa ja intohimoa, olisi kiva, jos se tuottaisi hedelmää ja olisi kysyntää keikkamarkkinoilla ja radiossa. Olisi kiva, jos mahdollisimman moni löytäisi meidät ja saisi kuulla musiikkiamme, Nyman sanoo.

Jarkko Nyman oli 19-vuotias, kun häntä pyydettiin Generators-yhtyeeseen. (kuva: Senja Rapila)

Kliseiden välttelyä ja ajankohtaisia aiheita

Suomeksi sanoittaminen on Nymanin mukaan mielenkiintoinen savotta.

- Nuorempana teimme musiikkia englanniksi. Jos kuuntelee englanninkielistä poplyriikkaa, kyllähän se aika jonninjoutavaa on sisällöltään. Sitä on helpompi kirjoittaa englanniksi ja se menee helpommin läpi. Haluan, ettei sanat ole ilmiselvät ja ennalta arvattavat. Se on hankalaa olla sortumatta kliseisiin ja säilyttää siinä se järki, Nyman toteaa. 

Patelan viimeisin kappale Ruoska otti kantaa Me too -kohuun. 

- Somekeskusteluissa ihmeteltiin, miksi miehet eivät sano mitään. Oli vaikea sanoa mitään vain siksi, että vaaditaan. Meillä oli tuo punkahtava biisirunko jo valmiina, ja siihen ei ihan kevyet sanat sopineet. Olemme ylläpitäneet keskustelua aiheesta. Se tuntui oikealta tavalta lähestyä asiaa, Nyman kertoo.

Pääset kuuntelemaan tuoreen kappaleen täältä.

Seuraava kappale odottaa julkaisuaan. Nymanin mielestä se on paras, mitä he ovat tähän mennessä tehneet.

Janne Valppu ja Jarkko Nyman muodostavat Patela-yhtyeen. (kuva: Tommi Keränen )

Lue myös: Salkkarit-tähti bändeineen teki kappaleen häirintätapauksista - on myös itse törmännyt niihin

Lue myös: Tiesitkö? Lasten suosikkihahmon äänen takaa löytyy Salatut elämät -tähti

Kilpailut

Uusimmat