Kuva: AOP

UMK uudistuu taas! Yle kertoo, miten viisuedustaja valitaan ensi vuonna

03.06.2019 10:07 - Iiro Myllymäki

Uuden musiikin kilpailu toteutetaan nyt yhteistyössä YleX:n kanssa.

Yle on tiedottanut, millä keinoin ensi vuoden euroviisuedustaja valitaan. Edustaja valitaan edelleen Uuden musiikin kilpailulla (UMK), mutta eri tavalla kuin kahtena viime vuonna.

Avoin kilpailu tekee paluun UMK:hon. UMK ja YleX tuottavat yhdessä UMK-kauden, jonka aikana valitaan Suomen edustaja Eurovision kevään 2020 laulukilpailuun.

- Haluamme yhteistyöstä voimaa ja tehoa uusien biisien hakuun ja kilpailuun. Tämä tuo uudenlaisia mahdollisuuksia myös osallistuville artisteille. Vuoden Musiikkimediana palkitun YleX:n rooliin kuuluu rakkaus uutta musiikkia kohtaan. Sen tärkeä tehtävä on aina ollut nostaa ja tukea uutta suomalaista musiikkilahjakkuutta, kertovat Ylen UMK:n tuottaja Anssi Autio ja YleX:n ohjelmapäällikkö Hanne Kautto tiedotteessa.   

YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen vetää tiimiä, joka valitsee artistit ensi vuoden Uuden musiikin kilpailuun.

Kahtena viime kertana Suomen viisuedustajan päätti Yle sisäisesti. Viimeksi Suomea edusti Darude yhdessä Sebastian Rejmanin kanssa, ja vuonna 2018 Saara Aalto valittiin edustajaksi. Menestys jäi näillä kutsuartisteilla vaisuksi. Darude ja Sebastian Rejman jäivät oman semifinaalinsa jumbosijalle ja Saara Aalto viisufinaalissa toiseksi viimeiseksi. Edellisen viisuedustajan julkistamisen yhteydessä UMK-tuottaja Anssi Autio valitteli, että suuret suomalaisartistit eivät halua lähteä Euroviisuihin edes varta vasten kutsuttuina.

Toukokuun Euroviisujen jälkeen Yle kysyi yleisöltä palautetta viisuista ja kehitysehdotuksia viisuedustajan valintaan. Nyt Yle kertoo, että kyselyssä viisuedustajan valintatavasta niukka enemmistö kannatti avointa kilpailua.

Haku tulevalle UMK-kaudelle käynnistyy 1. marraskuuta ja päättyy 8. marraskuuta. Yle lupaa tiedottaa tarkempia yksityiskohtia hakemisesta lähiaikoina. Suomen euroviisuedustaja on valittu UMK:n kautta vuodesta 2012 lähtien.

Lue myös: Miksi Suomi häviää aina Ruotsille Euroviisuissa? Ruotsin ennakkosuosikkiedustaja antoi analyysinsa

Lue myös: Daruden viisushow pistettiin täysin uusiksi ikävän syyn takia - "Se harmitti meitä aika rajusti"

Kilpailut

Uusimmat