Kuva: Thomas Hanses / Eurovision.tv

Miksi Suomi häviää aina Ruotsille Euroviisuissa? Ruotsin ennakkosuosikkiedustaja antoi analyysinsa

14.05.2019 12:15 - Iiro Myllymäki

John Lundvik sanoo, että Euroviisut on Ruotsille kansallinen ylpeyden aihe.

Tänään tiistaina suomalaiset jännittävät Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa Daruden ja Sebastian Rejmanin puolesta. Kaksikko edustaa Suomea kappaleella Look Away. Ruotsilla totuuden hetki koittaa puolestaan vasta torstaina. Ruotsia tänä vuonna edustaa John Lundvik, 36, gospelvaikutteisella Too Late For Love -kappaleellaan. Siinä missä Ruotsi on tänäkin vuonna yksi koko kilpailun ennakkosuosikeista, Suomelle povataan heikkoa menestystä. Vedonlyöntilistoilla Suomen jatkoonpääsyyn ei uskota.

John Lundvik antoi Voice.fi:lle haastattelun viisukaupunki Tel Avivissa silminnähden rentoutuneena ja hyväntuulisena. Mies kertoo ystävystyneensä Daruden ja Sebastianin kanssa.

Rakastan heitä, he ovat ystäviäni. Olimme parilla kaljalla tuossa eilen illalla. Heillä on todella hyvä biisi, ja Darudella on hieno ura. Vau, hän on tehnyt niin monia hienoja asioita, Lundvik sanoo.

Daruden Sandstorm-hitti tunnetaan kaikkialla maailmassa, ja se on rakas kappale myös Lundvikille.

- Se oli yksi niistä biiseistä, joiden tahtiin silloin nuorempana tanssittiin. Se on edelleen valtava hitti. Toivottavasti minulla on yhtä iso hitti jonain päivänä.

Suomen ja Ruotsin välillä tuntuu olevan ikuinen kamppailuasetelma, jossa vaakakuppi usein painuu Ruotsin puolelle. Euroviisuissa tämä on näkynyt erityisen selvästi. Siinä missä Ruotsilla on hallussaan jo kuusi viisuvoittoa, Suomella on vasta yksi. 2010-luvulla Ruotsi on sijoittunut viisufinaaleissa top 5:een kuusi kertaa, kun taas Suomi on ylipäätään päässyt finaaliin vain neljä kertaa ja sijoittunut järjestään tuloslistan häntäpäähän.

John Lundvik kuitenkin haluaa nähdä Suomen ja Ruotsin enemmän toistensa ystävinä kuin vihollisina. Hän uskoo Ruotsin viisumenestyksen johtuvan siitä, että ruotsalaisille jo kansallinen viisukarsinta Melodifestivalen on valtava tapahtuma. Melodifestivalen kiertää kuudessa eri kaupungissa ympäri Ruotsin loppuunmyydyillä areenoilla. Melodifestivalenin finaali on usein jopa itse euroviisufinaalia suurempi tuotanto. Vertailun vuoksi Suomessa Uuden musiikin kilpailussa nähtiin tänä vuonna vain yksi lähetys, eikä lähetyksen näyttämönä toiminutta Turun Logomoa saatu myytyä loppuun.

- Me ruotsalaiset pistämme kaiken energiamme Melodifestivaleniin. Sen ansiosta Ruotsi on usein Euroviisujen top 10:ssä. Meille Melodifestivalen ja Eurovision laulukilpailu on ylpeyden asia, Lundvik kertoo.

Ylpeitä ruotsalaisten on syytä ollakin, sillä Ruotsi on noussut vedonlyöntitilastoissa toiselle sijalle heti suurimman ennakkosuosikin Alankomaiden perään.

Lue myös: Kolumni: Näin Daruden viisuesityksen ennakkoon - tällaiset ovat mahdollisuutemme päästä finaaliin

Lue myös: Daruden viisushow pistettiin täysin uusiksi ikävän syyn takia - "Se harmitti meitä aika rajusti"

Kilpailut

Uusimmat