Kuva: Emmi Moilanen

Laura Voutilaisen jättihitiksi noussut kappale jäi melkein julkaisematta: 'Mietin, uskallanko'

08.10.2019 20:45 - Iiro Myllymäki

Vasta kun laulaja näki Mä en kestä -kappaleen striimauslukemat, hän tajusi julkaisemisen olleen oikea ratkaisu.

Viihdemaailman moniosaaja Laura Voutilainen, 44, on julkaissut uuden singlen Silmät kiinni. Kappale poikkeaa naisen vauhdikkaammasta materiaalista, josta hänet on viime vuosina opittu tuntemaan. Sinkkubiisit kuten Miks ei, Mä en kestä ja Koska mä voin ovat esitelleet Laura Voutilaisen, jolla on pilkettä silmäkulmassa ja rempseä elämänasenne. Tällaisten kappaleiden jälkeen Voutilainen halusi nyt jotain ihan muuta.

- Minulla on ollut jo jonkin aikaa tarve julkaista jotain vähän koskettavampaa ja syvällisempää. Silmät kiinni vastasi tähän tarpeeseen, Voutilainen sanoo Voice.fi:n haastattelussa.

Laura Voutilainen sanoo kappaleen kertovan ihmiselämään kuuluvista vaikeista ajoista, kun matto on vedetty jalkojen alta ja ihmisen täytyy rakentaa itsensä uudestaan. Naisella itsellään suuria elämänmuutoksia ovat olleet esimerkiksi avioero ja lasten muuttaminen pois kotoa. Voutilainen tuli nuorena äidiksi, ja hänen lapsensa ovat nyt 18- ja 22-vuotiaita. Nainen ei usko, että hänen elämänsä vedenjakajatilanteet ovat olleet sen dramaattisempia kuin kenellä tahansa muullakaan.

- Se on tavallista elämää, mitä monelle muullekin tapahtuu. Olenhan minäkin eronnut ihminen, Voutilainen sanoo.

Keikkahaaveet motivaationa uudistumiselle

Laura Voutilaisen uralla yksi vedenjakaja oli toukokuussa 2016 julkaistu Miks ei -single. Kappale oli naisen aiempaan materiaaliin verrattuna kauempana perinteisestä iskelmägenrestä ja kurotti entistä enemmän popin suuntaan. Toki nainen oli aiemminkin taiteillut eri kohdissa iskelmän ja popin janalla, popeimpana esimerkkinä naisen euroviisukappale Addicted To You vuodelta 2002. Nykypäivänä voisi jopa sanoa, että perinteiset genrerajat popin ja iskelmän välillä ovat jääneet tyystin historiaan, ja samaan musiikilliseen soppaan on heitetty myös rap.

Tässä uudenlaisessa musiikkiympäristössä Laura Voutilainen siirtyi Kaiku Recordings -levy-yhtiöön ja alkoi tehdä tietoisesti työtä uudistuakseen artistina. Tässä apuna on ollut erityisesti Kaiku Entertainmentin toimitusjohtaja Pekka Ruuska.

- Minä ja Pekka halusimme, että voisin taas tehdä isoja konserttirundeja ja festarikeikkoja. Se vaatii monen vuoden työn, Voutilainen kertoo.

Miks ei -kappale nousi nopeasti avainkappaleeksi Voutilaisen uudistumiselle. Se ei kuitenkaan ollut ensimmäinen ”uuden Laura Voutilaisen” julkaisema kappale, vaan sitä ennen julkaistiin balladi Olet mulle enemmän.

- Se oli lämmittely, joka ei lähtenyt lentoon, Voutilainen myöntää.

Suuri hitti oli jäädä julkaisematta

Miks ei sen sijaan lähti lentoon. Se on tällä hetkellä naisen toiseksi striimatuin kappale Spotifyssa. Sitä edellä striimilukemissa on Miks ei -kappaletta seurannut sinkku Mä en kestä, joka julkaistiin maaliskuussa 2017. Laura Voutilainen paljastaa, että kyseisen kappaleen kohdalla hän joutui pitkään miettimään omaa suhtautumistaan siihen. Voutilainen epäröi, onko kappale hänen juttunsa laisinkaan. Naisen mielestä kappale oli hyvin erilainen kuin Miks ei.

- Se biisi jännitti niin paljon, että mietin, uskaltaako tätä julkaistakaan.

Laura Voutilainen kertoo, että levy-yhtiö joutui vakuuttelemaan häntä paljon ennen kuin hän antoi lopullisen hyväksyntänsä kappaleen julkaisulle. Nainen oli itse lopulta tiimistään ainoa, jolla oli epäilyksiä biisistä. Pekka Ruuska pyysi naista luottamaan muiden mielipiteeseen, ja Voutilainen päätti luottaa.

Nyt nainen on erittäin hyvillään siitä, että kappale julkaistiin.

- Vasta sitten, kun näin ne striimilukemat ja huomasin, millainen vastaanotto kappaleelle tuli keikoilla, uskoin, että tämä oli hyvä juttu, Voutilainen sanoo.

Kappaleella on Spotifyssa lähes 8,7 miljoonaa kuuntelukertaa, mikä on millä tahansa mittarilla huikea lukema suomalaisartistille. Esimerkiksi iskelmäpop-ikoni Kaija Koolla mikään biisi ei ole saanut näin paljon striimejä. Tinakenkätyttö jää Voutilaisen taakse noin 200 000:lla striimillä. YouTubessakin Voutilaisen hittiä on kuunneltu yli 4,5 miljoonaa kertaa. Radiosoitossa Mä en kestä puolestaan on hävinnyt roimasti Miks ei -hitille. Vuonna 2017 Miks ei -kappaletta soitettiin yli kaksi kertaa enemmän Iskelmä-kanavalla kuin Mä en kestä -biisiä, vaikka Miks ei olikin julkaistu jo edellisenä vuonna.

Laura Voutilainen uskoo, että jokaisen artistin tulee uudistua, vaikka se onkin aina hankala prosessi. Voit kuunnella alta lisää Voutilaisen mietteitä artistien uudistumisen tarpeesta.

Lue myös: Suomenkielinen biisi ylitti ensimmäistä kertaa 20 miljoonan striimin rajan Spotifyssa

Lue myös: Laura Voutilainen kertoo kiperimmät keikkatilanteensa: "En suostunut jatkamaan"

Kilpailut

Uusimmat