Kuva: AOP

Kauko Röyhkä rokkareista: "Jostain syystä kirjailijoita ja elokuvaohjaajia arvostetaan enemmän"

20.08.2020 16:00 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Röyhkä on tehnyt podcastia RadioPlay-palveluun.

Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkällä, 61, on tapana julkaista mielenkiintoisia kirjoituksia suositulla Facebook-sivullaan.

Uusimassa julkaisussaan Röyhkä pohtii, miksi rockia ja rock-musiikintekijöitä ei arvosteta samalla tavalla kuin esimerkiksi kirjalijoita.

"Jokaisella musiikkidiggarilla on varmaan ne levyt, joista tulee aina hyvä fiilis. Safe As Milk, The Idiot, Station To Station, Dark Side Of The Moon, Some Girls, Sailin´ Shoes, Blood On The Tracks, Berlin, Rain Dogs, Horses... Siinä muutamia minun suosikkejani. Niiden tekijät ovat mielestäni verrattavissa suuriin kirjailijoihin ja elokuvaohjaajiin", Röyhkä kirjoittaa ja jatkaa:

"Minulle rock on aina ollut taidemuoto enemmän kuin nuorisomuotia. Jostain syystä kirjailijoita ja elokuvaohjaajia arvostetaan enemmän. Miksi rock ei ole korkeakulttuuria? Miljoonat ihmiset kuuntelevat sitä, sillä on ollut valtava vaikutus monen sukupolven elämään. Tottakai tehdään paljon huonoa rockmusiikkia, mutta niin tehdään myös huonoja elokuvia ja kirjoja. No väliäkö sillä, it´s only rock´n´roll but I like it."

Monet Röyhkän faneista ovat vastanneet pohdintaan.

"Se, mitä me kutsumme korkeakulttuuriksii, tehtiin aikanaan käyttömusiikiksi, viihdyttämään ja juhlistamaan tilaisuuksia. Silloinkin uudempi musa sai kriitiikkiä oletetusta banaaliudestaan ja helppoudestaan. Parhaat jutut jäivät silloinkin eloon, eli ne joista eniten tykättiin. Tosin silloin se oli oikeasti eliitin etuoikeus kun ei ollut massakulttuurille edellytyksiä", kirjoittaa eräs.

"Rokki syntyi kapinasta, sen arvot olivat hyvin toisenlaiset kuin ns. korkeakulttuurissa. Rock'n'roll on ollut jo pitkään salonkikelpoista, mutta olemassa lienee vieläkin se pieni ero. Ihminen on haka lokeroimaan kaikkea mahdollista, mikä on usein asenteellista ja raja-aitoja aiheuttavaa toimintaa. Hyvää ja huonoa tehdään kaikessa, ja kuka sanoo, etteikö kevyt musiikki eri variaatioineen olisi yhtä arvostettua kuin muukin kulttuuripöhinä. Kyllä se mielestäni on ollut jo pitkään", kommentoi toinen.

Röyhkä on tehnyt yhdessä Rikhard Larvannon kanssa Röyhkä & Larvanto -nimistä podcastia, jossa vieraina kuullaan eri kulttuurivaikuttajia. Miesten kanssa keskustelemaan ovat istahtaneet muun muassa Herra Ylppö, Marko Annala sekä Mira Luoti.

Voit kuunnella kaikki jaksot suoraan RadioPlay-palvelusta.

Lue myös: Mokoman Marko Annala: "Puhun itselleni liian rumasti"

Lue myös: Jouni Hynynen muisteli vuosien takaisen bileillan seurauksia: Krapula vei Herra Ylpön maistraattiin

Kilpailut

Uusimmat