Kuva: Mikko Räsänen

Mokoman Marko Annala: "Puhun itselleni liian rumasti"

07.11.2019 18:00 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Mokoman 11. studioalbumi on valmistunut.

Mokoma on yksi Eläköön Suomirock -gaalan esiintyjistä. Suoraan ruokailemasta takatilaan saapunut yhtyeen keulakuva Marko Annala, 47, on hyvällä tuulella ja kertoo Voice.fi:lle, että Mokoman 11. studioalbumi on valmistunut.

- Eilen saimme juuri levyn pakettiin ja olen tällä hetkellä vielä pienessä "studiopsykoosissa", Annala nauraa jatkaa:

- Sen huomaa esimerkiksi siitä, kun laulan lapsille iltalauluja, niin sitä tarkkailee virettä edelleenkin tarkasti.

Albumin pitäisi tulla näillä näkymin julki ensi helmikuussa. Annala paljastaa sen verran, että levyllä on kantava teema.

- Levy on vahva kokonaisuus ja sillä on kantava teema, mutta en vielä uskalla paljastaa, että mitä siinä on taustalla. On aika kova homma laittaa se kymmenen kappaletta saman teeman alle, joten tällaisen aiheen täytyy olla aika suuri, Annala raottaa hieman mystisyyden verhoa.

Kirjailijapariskunta

Annala on julkaissut tähän mennessä kaksi kirjaa: Elämästään kertovan Värityskirjan sekä romaanin Paasto. Annala kertoo haastattelussa, että kirjoittaa tällä hetkellä jo kolmatta teostaan.

- Samalla kun olen tehnyt levyn tekstejä, olen kirjoittanut uutta kirjaani. Tässä ei ole hirveästi lomia ehtinyt pitämään.

- Pyrkimys on kova siihen, että ensi vuonna saisi uuden kirjankin julki. Kirjoittaminen on kivaa hommaa ja en osaa sanoa, että kumpi on minulle tärkeämpää - musiikki vai kirjat.

Annala ei ole kuitenkaan kokenut valkoisen paperin kammoa, vaikka on tehnyt samaan aikaan sekä lyriikoita että romaania.

- Viimeksi kun tein Hengen Pitimet -levyä sekä Paasto-kirjaa samaan aikaan, niin silloin ne lähinnä ruokkivat toisinaan. Nyt on tietenkin ollut sellainen tilanne, että molemmat, sekä levy että kirja, ovat eri maailmoista ja olen joutunut jaksottamaan tekemistä enemmän.

Myös Annalan Inga-vaimo julkaisee kirjan Varjonyrkkeilijä ensi keväänä.

- Itse asiassa vaimo on kirjoittanut kauemmin kuin minä, mutta minä ehdin saamaan teokset valmiiksi aikaisemmin. Olenkin tässä vitsaillut vaimoni kanssa, että kohta varmasti tulee riita, jos teen vielä kolmannenkin kirjan ennen häntä, Annala nauraa ja jatkaa hieman vakavammin:

- Olen vaimostani äärimmäisen ylpeä ja tämä on yksi hänen lapsuuden haaveistaan. Mahtavaa, että hän saa nyt toteuttaa sen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. Jos se ei näy, paina tästä.

Masennus

Annala valoitti Värityskirja-elämäkertakirjassaan muun muassa siitä, että on kärsinyt vakavasta masennuksesta useamman kerran. Nyt olo on ollut jo monta vuotta parempi.

- Olen ollut yllättävän monta vuotta nyt terve ja toivon, että tämä jatkuu. Olen kehittynyt kovasti oman pään kanssa taistelussa, mutta valitettavasti edelleenkin puhun itselleni liian rumasti ja vaadin itseltäni todella paljon. Sitä pitäisi osata vain ymmärtää, että nyt asiat ovat hyvin ja joku, esimerkiksi kirjoitus, on hyvä. Se on vain välillä todella vaikeaa.

- Sitä helposti ajattelee, että ihmiset tykkäävät minusta vain sen takia, kun tekee tällaisia töitä. Se on sellaista pään harhaa, jota on vaikea saada kuriin.

Annala kertoo, että lapsien ilo ja rehellisyys tuovat hänelle onnellisuutta.

- Parasta palautetta sitä saa omilta lapsilta ja heidän kavereiltaan, jotka oikeasti tykkäävät olla meillä eivätkä välitä siitä, että mitä minä olen tehnyt. On suunnattoman upeaa nähdä lasten ilo ja onni. 

Voice.fi, Radio SuomiRock ja Radio City ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Mokoman Marko Annala suomalaisten huonosta käytöksestä somessa: "Kirveelle olisi töitä"

Lue myös: Mokoma-muusikot ikääntymisestä: "Urheiluruudun jälkeen pitää mennä nukkumaan"

Kilpailut

Uusimmat